AB Gündemi, 11 Eylül 2012

* AB ve Türkiye

Eurostat verilerine göre işgücüne katılım oranlarında kadın ve erkekler arasındaki farkın yüzde 40, en düşük gelirli kesim ile en yüksek gelirli kesim arasındaki toplam gelir farkının 8.5 kat olduğu Türkiye, bu iki alanda diğer Avrupa Birliği adaylarının gerisinde kalıyor. Öte yandan Türkiye, yüksek büyüme oranıyla diğer adayların arasından sıyrılıyor.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Kıbrıs açıklarında bulunan doğalgaz yataklarının, adadaki iki toplumu birleştirmesini umduğunu söyledi.

Avrupa Komisyonu Başkanı José Manuel Barroso, İskoçların Birleşik Krallık’tan bağımsızlıklarını kazanmaları halinde Avrupa Birliği vatandaşlıklarını kaybedebileceği mesajı verdi. Ancak İskoç milliyetçiler aynı görüşte değil.

Uzmanlar, Hollanda’da geçici hükümete başbakanlık yapan Mark Rutte’nin, Çarşamba günkü genel seçimlerin ardından ikinci kez koalisyon hükümetini kuracağını düşünüyor. Ancak pek çok seçmenin halen kararsız olduğu Hollanda’da sandıktan çıkacak sonucu kestirmek güç.

Almanya’da yaşayan Yahudi ve Müslümanlar, Köln Eyalet Mahkemesi’nin sünnet kararını protesto etmek için bir gösteri düzenledi. Berlin’deki gösteriye yaklaşık 300 kişi katıldı.

İtalya Başbakanı Mario Monti, Avrupa’daki borç krizinin kıtada paylaşılan ortak değerleri baltaladığını ve Avrupa Birliği’nde yeni ayrışma noktaları oluşturma riski barındırdığını söyledi.

Ekonominin giderek kötüleştiği İspanya’da her gün daha çok insan Almanca kurslarına katılıyor. Avrupa’nın en büyük ve en güçlü ekonomisi Almanya’nın cazibesi İspanyol işsizleri çekerken, insanlar varlıklarını da İspanyol bankalardan yurtdışına taşıyor.

Son Eurobarometer araştırmasına göre Avrupalılaınr, Avrupa Birliği ile ilgili görüşleri son 10 ayda daha iyiye gitti.
Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, anket sonuçlarının ‘cesaret verici’ olduğunu söyledi.

* Çevre ve İklim

Avrupa Birliği, olası bir gıda krizinin önüne geçmek için, düşünüldüğü kadar çevre dostu olmadığı yönüne kaygılar dile getirilen tarım bazlı biyoyakıtların üretimine sınırlama getirmek üzere bir yasa tasarısı hazırlıyor.

* Enerji

Rus nükleer enerji firması Atomstroyexport, Bulgaristan’ın Belene nükleer santralini yapma planlarını rafa kaldırmasının ardından ülkeden talep ettiği 58 milyar Euro’luk tazminat miktarını, 1 milyar Euro’ya yükseltti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Avrupa Birliği’nin enerji devi Gazprom hakkında başlattığı rekabet soruşturmasının ‘yapıcı olmadığını’ ve ‘Moskova’nın artık Doğu Avrupa’yı sübvanse edemeyeceğini’ söyledi.

Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas, bütçede disiplinsizlik yaptıkları gerekçesiyle yeterince ‘kırbaçlandıklarını’ söyleyerek, Avrupa Birliği’nin zor durumdaki Euro Bölgesi ülkelerine yardım etmesi gerektiğini belirtti.

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, olası bir kurtarma programı halinde dışarıdan dayatılan şartları kabul etmeyeceklerini söyledi. Avrupa Merkez Bankası geçtiğimiz hafta, yüksek borçlanma maliyetlerine karşı tahvil alım programı başlatabileceklerini, ancak bunun kurtarma programı şartlarına bağlı olacağını açıklamıştı.

Yunanistan hükümetinin, bütçede 11.5 milyar Euro’luk kesinti planını tamamlamak için Cuma gününe kadar süresinin bulunduğu bildirildi.

Ünlü yatırımcı George Soros, Almanya’nın kriz sırasında Euro Bölgesi’ne ya liderlik etmesi, ya da Avrupa’nın geleceğini korumak için Euro Bölgesi’nden ayrılması gerektiğini söyledi.

Almanya, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) tahvil alım programının, kurumun yetkisi dahilinde olduğunu açıkladı.

* Genişleme

Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu Uluslararası Yönlendirme Grubu, 2008’de Sırbistan’dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Kosova’daki denetim görevini sonlandırdı. Böylece Balkanlar’ın en yeni ülkesi, tam bağımsızlığa kavuşmuş oldu.

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, Bosnalı liderlere eğer AB ile yakınlaşmak istiyorlarsa bazı reformlar yapmaları gerektiğini söyleyerek özellikle Roman ve Yahudilere karşı yapılan ayrımcılığa dikkat çekti.

Batı dünyası Pazartesi günü itibariyle, 2008 yılında Sırbistan’dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Kosova’nın ‘tam egemenlik’ hakkını tanıyor.

* Gıda ve Sağlık

‘Türkiye’de Sağlıkta Dönüşüm’ başlıklı uluslararası araştırma raporuna göre daha iyi kronik hastalık önleme ve yönetim stratejilerinin, Türkiye’nin ekonomisine yüzde 10 oranında katkı sağlaması mümkün.

* Politika

Avrupa Birliği dışişleri bakanları, Suriye hükümeti ve Devlet Başkanı Beşar Esad’a önümüzdeki aydan itibaren yeni yaptırımlar getirmek üzere anlaştı. Ancak bakanlar, şu ana kadar bulunulan girişimlerin pek bir sonuç ortaya koymadığını da itiraf ediyor.

* Ticaret ve Sanayi

Avrupa’dan Asya’ya, Afrika’dan Ortadoğu’ya 88 ülkeden bin işadamı küresel krizin etkilerini İstanbul’da tartışacak.

Kaynak: Euractiv.com.tr