AB: ‘Sırbistan’ın üyeliği için anahtar Kosova ile ilişkiler’

Avrupa Birliği, Sırbistan’daki yeni hükümeti Kosova ile gerginliği düşürme çabaları sebebiyle kutladı, ancak iki tarafa da daha çok çaba gösterme çağrısında buldu.

AB konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, Sırbistan Başbakanı Ivica Daciç ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından yaptığı açıklamlarda, Kosova ile ilişkilerde ‘görülür’ iyileşmenin, Sırbistan’ın AB’ye katılım müzakerelerine başlayabilmesi için kilit öneme sahip olduğunu söyledi.

Sırbistan’ı geçtiğimiz haftasonu, Kosova’nın uluslararası toplantılarda temsil edilmesi önündeki önemli bir engeli kaldırması sebebiyle sebebiyle kutlayan Van Rompuy, bu toplantıya katılımın bölgede etkin ve kapsayıcı bir işbirliğini sağlayabileceğini söyledi.

Sırbistan, Kosova’nın 2008 yılında tek taraflı olarak ilan ettiği bağımsızlığını tanımıyor. Ancak Kosova’nın bağımsızlığı, ABD ve AB ülkelerinin çoğunun da aralarında bulunduğu 90 kadar ülke tarafından tanınıyor.

AFP’nin aktardığına göre ‘Ancak işler burada bitmiyor’ diyen Van Rompuy, AB gözetiminde yapılan görüşmeler sırasında üzerinde varılan anlaşmaların uygulanması için iki tarafa da çağrıda bulundu.

Belgrad ve Priştine yönetimleri, Mart ayında Kosova’ya bölgesel toplantılarda kendi adına katılımda bulunma ve kendi anlaşmalarını imzalama hakkının tanınması üzerinde anlaşmaya varmıştı.

Sırbistan aynı zamanda geçtiğimiz Mart ayında AB’ye resmen aday olmuştu.

Euractiv