Belçika iki nükleer reaktörü güvenlik sebebiyle kapattı

nuclearpower.jpg
17.08.2012
Daha önce aynı sebepten ötürü Tihange nükleer santralini kapatan Belçika, Doel 3 reaktörünü de meydana gelen çatlaklar sebebiyle kapattı. Belçika, nükleer enerji üretimini durdurmayı planlayan Avrupa Birliği ülkelerinden biri.

Belçika, 1006 megawattlık Doel 3 reaktörünü, en erken Ağustos sonuna kadar kapattı. Ancak reaktörün kalıcı olarak kapatılması da olası.

Federal Nükleer Kontrol Ajansı (FANC) Başkanı Willy De Roovere, şirketlerin nükleer tesislerinin güvenli olduğunu kanıtlamasının her zaman zorlu bir süreç olduğunu, tesisi işleten Electrabel’in de reaktörün ömrünün geri kalanı boyunca hiçbir risk bulunmadığını ve çatlaklardan sızıntı meydana gelmesinin mümkün olmadığını kanıtlaması gerekeceğini söyledi.

De Roovere, Tihange 2 ve Doel 3 reaktörlerinin faaliyetlerinin askıya alındığını ve işçiler, halk ve çevre için bir tehlike arz etmediğini söyledi.

Reuters’a konuşan bir Electrabel sözcüsü de ‘Doel 3’te üretime devam etmek güvenli mi, değil mi, FANC’ye kanıtlamamız gerekiyor’ dedi.

Çatlakların oluştuğu basınçlı kabı, artık faal olmayan Hollandalı Rotterdamsche Droogdok Maatschappij şirketi üretmişti. Tihange 2 reaktöründeki parçanın da üreticisi olan şirket, Avrupa ve Amerika’da pek çok tesis için parçalar üretti.

OECD’ye bağlı Nükleer Enerji Ajansı, Şirketin Almanya’da artık faaliyette olmayan iki, Hollanda’da iki, İspanya’da iki, İsveç’te bir, İsviçre’de iki, ABD’de on ve Arjantin’de bir reaktör için parça ürettiğini duyurdu.

Belçika’nın nükleer enerji üretimini durdurma planları çerçevesinde Doel 3’ün, 10 yıl içinde kapatılması planlanıyordu.

Electrabel’in bağlı olduğu Fransız GDF Suez, 47 yıldır sürdürdüğü nükleer enerji işini küçültmeyi hedefliyor.

AB üyesi ülkeler, nükleer enerji politikaları ve enerji kaynaklarını kendileri belirliyor. Ancak geçtiğimiz yıl Japonya’da meydana gelen Fukuşima faciasının ardından Avrupa Komisyonu, bir dizi gönüllü stres testi yürürlüğe koydu.

Avrupa Komisyonu’nun enerjiden sorumlu üyesi Günther Öttinger, stres testlerinin Ekim ayında bitmesini beklediklerini ve Belçika’daki reaktörlerdeki risklerle ilgili de değerlendirmeler bulunacağını söyledi. Euractiv