CHP Genel Başkan Yardımcısı Loğoğlu: ”Suriye’deki tablo, önemli ölçüde AKP’nin yarattığı bir tablodur” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, Suriye halkının kan ağladığını belirterek, ”Suriye’deki tablo, önemli ölçüde Adalet ve Kalkınma Partisi’nin yarattığı bir tablodur” dedi.

CHP olarak Suriye konusunda bir çözüm önerileri paketi hazırladıklarını açıklayan Loğoğlu, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, Suriye’de yaşanan olayları değerlendirdi.

Suriye halkının her geçen gün daha büyük acılar yaşamakta olduğuna dikkati çeken Loğoğlu, ”Ülkedeki tüm şiddet olaylarını kınıyoruz. Suriye’deki tablo, önemli ölçüde Adalet ve Kalkınma Partisi’nin yarattığı bir tablodur. AKP’nin en beceriksiz, en başarısız olduğu alan dış politika ve dış ilişkilerdir. AKP tarafından kendi seçmeni arasında yapılan anketler bile Suriye politikasının benimsenmediğini göstermektedir” diye konuştu.

Suriye’deki gelişmeler karşısında AKP’nin çaresiz, etkisiz ve bir çözüm üretmekten uzak olduğunu belirten  Loğoğlu, barışı tesise yönelik bir çözüm üretmek yerine, bölgeye gösterişli askeri yığınaklar yaparak Suriye’deki krizin derinleşmesine hizmet edildiğini söyledi.

Loğoğlu bu konuda görüşlerini açıklarken şöyle dedi;

”İktidar partisi artık kimsenin ciddiye almadığı yüksek perdeden söylemleriyle, göstermelik girişimlerle durumu idare etmeye çalışmaktadır. AKP başından beri Suriye’de barıştan yana olacakken tehditkar bir üslup kullanarak çatışmanın artmasına ve şiddetin derinleşmesine neden olmuş ve komşumuzun çöküşüne zemin hazırlamıştır.

AKP, Suriye’deki muhalefet üzerindeki etkisini diyalog ve uzlaşıdan yana değil, rejimin şiddet yoluyla devrilmesinden yana kullanmak hatasını işlemiştir.”

Loğoğlu, Suriye’nin kuzeyindeki gelişmelere de AKP  Hükümeti’nin yüksek perdeden tepkiler verdiğini söyledi. Loğoğlu, Suriye Kürtlerinin tıpkı muhalifler gibi yoğun olarak yaşadıkları bölgelerde hakimiyet kurmaya çalıştıklarını dile getirerek, ”Birinin yaptığı yanlışsa hepsi yanlıştır” dedi. Loğoğlu, buna rağmen AKP’nin,  muhaliflerin yaptığına destek verirken Suriye Kürtlerinin hakimiyet kurma mücadelesine karşı çıktığını ifade ederek, ”Burada bir çifte standartlı durum var” diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun Suriye Kürtlerini Barzani üzerinden kontrol altına almayı planladığını kaydeden Loğoğlu, ”Ankara’nın muhatabı Erbil değil, Bağdat’taki merkezi hükümettir. Davutoğlu istese de Bağdat’a gidemez, çünkü ilişkilerimiz orayla da bozulmuştur” şeklinde konuştu.

Loğoğlu, CHP olarak Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygılı bir çözüm önerisi paketi hazırladıklarını belirterek, bu konuda Sosyalist Enternasyonal’in de devreye sokulabileceğini düşündüklerini söyledi.

Gazetecilerin sorularını da cevaplandıran Loğoğlu, Malatya’da bir Alevi vatandaşa yönelik saldırı olayının hatırlatılması üzerine ”Çok üzücü, çok içler acısı buluyorum. Türkiye bunlara layık değil. Farklı inanca sahip bir vatandaşın bu şekilde bir saldırıya uğraması kabul edilemez” dedi.