Kader Sevinç Heinrich Böll Vakfı’nın Brüksel’deki toplantısında konuştu

Alman Yeşiller Partisine yakın Heinrich Böll Vakfı’nın Brüksel’de “Yazarların gözünden Avrupa” başlığı ile düzenlediği toplantıya Kader Sevinç de Türk şair/yazar olarak davet edildi ve görüşlerini açıkladı. Avrupa algısının kendisinin çocukluk yıllarından bugüne Türkiye’de nasıl değiştiğini anlatarak başlayan Kader Sevinç konuşması International Herald Tribune gazetesi ve Dünya gazetesinde İngilizce ve Türkçe olarak yayımlanacak.

Henrich Böll Vakfı Brüksel Temsilciliği’nden Marianne Ebertowski tarafından yönetilen toplantının diğer konuşmacıları Çek yazar Radka Denemarkova, Alman yazar Hans Christoph Buch ve Belçikalı yazar Hilde Keteleer’di.

Kader Sevinç konuşmasında Avrupa’nın 20. yüzyıldan bu yana pek çok açıdan çok değiştiğini, değişmeyen tek şeyin için 40 yıldır süren Türkiye’nin AB’ye üyeliği olduğunu ifade etti. Vaclav Havel’in 1978’de yazdığı dönemine damga vuran “Güçsüzlerin Gücü” makalesine de referans vererek “o yıllar Avrupa hayali güçlü bir hayaldi mutlaka” diyen Sevinç sözlerini şöyle sürdürdü:

“21. yüzyılda zayıflamış bir liderlik, korku dolu siyasetçiler, yapay medya haberleri, iletişim eksikliği çeken, çağımızın sorunlarına göğüs germekte ne mantıklı ne de şiirsel olamayan AB Komiserleri ve milletvekilleri ile bu Avrupa hayali yaşatılamaz. Çağımızın zorlukları ve sorunları Avrupa Birliği’nin daha güçlü bir siyasi birlik ve Türkiye gibi aday ülkelerin  üyeliğini cesaret ve akılcı bir şekilde teşvik eden daha geniş bir coğrafya olmasını gerekli kılıyor. Bu Türkiye gibi Avrupa hayalinin dönüştürücü bir güç olmayı sürdürdüğü bir aday ülkenin gerçek bir Avrupalı demokrasi ve sosyoekonomik sistem haline gelmesi anlamını taşıyor.

Avrupa hayali, Avrupa ve dünya vatandaşları için  gücünü tekrar kazanmalıdır.  Daha iyi bir 22. yüzyıl için tazelenmiş, güçlenmiş bir Avrupa hayali ile anılan bir 21. yüzyıla sahip olmamızı diliyorum.”

Çok sayıda Avrupalı şairin bir araya gelerek yazdığı ve Passaporta tarafından yayımlanmış olan  “Dizelerle Avrupa Anayasası” kitap projesinden bir kaç dizemi bu vesileyle paylaşmak istiyorum:

Hisset ötekinin ritmini

Al senin bu ısırgan, denizlalesi

Ezgilerinle tara Ege’nin saçlarını

Okşa Kuzey Denizi’nin tuzlu tenini