CHP Genel Başkan Yardımcısı Loğoğlu TBMM’de CHP’nin 5 maddelik Suriye önerisini açıkladı.

-“CHP’nin Şubat ayı başındaki önerisini, daha sonra Lavrov’un gündeme getirdiğini hatırlatan Faruk Loğoğlu, “AKP Hükümeti CHP’nin önerisini dikkate almayarak tarihi bir fırsatı kaçırdı” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Loğoğlu’nun basın toplantısı yaparak açıkladığı CHP’nin önerisi şöyle ;

“Suriye, başta Türkiye ve Lübnan olmak üzere bölgenin tamamını etkileyecek bir iç savaşın eşiğindedir. Uluslararası toplumun bir kısmı gelişmeleri çaresizlik içinde izlerken diğer kısmı Suriye’deki şiddet ortamını derinleştiren bir çizgiyi takip etmektedir. BM ve Arap Liginin Ortak Özel Temsilcisi Kofi Annan’ın girişiminin şimdiye kadar istenilen sonuçları verememiş olması yeni çözüm arayışlarını tetiklemiş ve iki yeni öneri gündeme gelmiştir.

Birinci öneri Annan’ın “Temas Grubu” önerisidir. Annan, Suriye’deki çatışmanın tarafları (yönetim ve muhalefet) üzerinde etki ve ağırlıkları olan Rusya ve Çin’in de katılacağı Temas Grubu’nda İran’ın da yer alabileceğine işaret etmiştir.

İkinci öneri Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’a aittir. Lavrov, BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri, Türkiye, İran, Irak, Lübnan, Katar, Ürdün, Arap Ligi, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Avrupa Birliği’nin katılacağı ve şiddeti durdurarak Annan planının hayata geçirilmesini amaçlayan bir uluslar arası konferans toplanması önerisinde bulunmuştur. CHP’nin aylarca önce Şubat başında gündeme getirdiği benzer bir öneri AKP tarafından ilgi görmediği için ciddi ve tarihi bir fırsat kaçırılmıştır.

Bu iki öneriye ilişkin gelişmelerin nasıl sonuçlanacağı henüz netlik kazanmamıştır.

CHP, ülkemizin güvenliği, bölge istikrar ve barışı için büyük tehlike arz eden Suriye’deki duruma kalıcı ve barışçıl bir çözüm getirecek yolların aranmasına ısrar ve sabırla devam edilmesi gerektiğine inanmaktadır. Bu bağlamda uluslar arası toplumun BM Güvenlik Konseyi çerçevesinde ve bütünlük içinde hareket etmesi çok önemlidir.

Suriye’deki durumun giderek kötüleşmesi ve topyekûn bir iç savaşa dönüşmesi ihtimali süratle harekete geçilmesini zorunlu kılmaktadır.

CHP gelinen bu noktadan hareketle, Suriye meselesinin çözümü için aşağıdaki önerileri başta hükümet yetkilileri olmak üzere kamuoyunun dikkatine sunmaktadır:

1. Annan Planının altı nokta olarak belirlediği hedefler korunmalı ve uluslar arası toplum tarafından desteklenmeye devam edilmelidir. Türkiye, Annan planındaki hedefler doğrultusunda hareket etmelidir.
  2. Kofi Annan, BM Güvenlik Konseyinin daimi üyeleri, AB, Arap Ligi, İslam İşbirliği Teşkilatı, Türkiye ve İran, ayrıca Suriye’nin Arap komşuları Irak, Lübnan ve Ürdün’le ikili danışmalarda bulunarak bir yol haritası belirlemelidir.
  3. Annan’ın temasları neticesinde anılan kuruluş ve ülkelerin yanı sıra Suriye’deki rejim ve muhaliflerin de katılacağı kapsayıcı bir uluslar arası toplantı düzenlenmelidir. Toplantıda uygulanabilir bir plan üzerinde mutabık kalınmalıdır.
  4. Uluslar arası toplantıda varılan mutabakat BM Konseyine getirilerek orada uygun yaptırım hükümleri de içeren kapsamlı bir BMGK kararına dönüştürülmeli ve uygulanmak üzere Suriye’deki taraflara tebliğ edilmelidir.
  5. Mutabakatın uygulanması BM tarafından denetlenmeli ve uluslar arası toplum düzenli olarak bilgilendirilmelidir.