Markulli:Pozitif Gündem prosedürü ile müzakere başlıklarının açılması veya kapatılması arasında hi çbir alaka yok

Rum Dışişleri Bakanı Erato Kozaku Markulli, Türkiye-AB Pozitif Gündem prosedürü ile Türkiye’nin müzakere başlıklarının açılması veya kapatılması arasında hiçbir alaka olmadığını belirtti.
Fileleftheros “Ankara’nın Açık Çeki Yok… Markulli: Pozitif Gündem Başka, Başlıkların Açılması Başka… Kıbrıs Dönem Başkanlığı Objektif Olacak” başlıklı haberinde Markulli’nin; Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın geçen pazartesi günü yaptığı açıklamaya cevaben yayımladığı açıklamaya yer verdi.

Gazete Bağış’ın bir televizyon kanalına; Pozitif Gündem’in Ankara’ya, Güney Kıbrıs’ın dönem başkanlığı sırasında Komisyon’la direkt temas olanağı tanıdığını bunun da üyelik müzakereleri sırasında çeşitli engellerin kaldırılmasına araç teşkil ettiğini söylediğini hatırlattı.

Habere göre Markulli dünkü açıklamasında müzakere başlıklarının açılması ve kapatılmasının AB üye devletlerinin yetkisinde olduğunu ve kararın oy birliğiyle alındığını hatırlattı. “Dolayısıyla, AB Genel İşler Konseyi’nin 5 Aralık kararı son derece nettir. Bu karar uyarınca Pozitif Gündem, Müzakere Çerçevesi’ne ve Konsey kararlarına uygun olarak müzakere prosedürünü destekleyici olmalıdır” dedi.

“Güney Kıbrıs’ın yürüteceği dönem başkanlığının Türkiye’nin adaylığına; diğer aday ülkelere uygulanan aynı metodu uygulayacağını ve aynı objektifliği göstereceğini” de savunan Markulli “Üyelik müzakerelerinde ilerlemenin anahtarı, Türkiye’de olmaya devam ediyor. Türkiye sözleşmelerden doğan yükümlülüklerini yerine getirmelidir” ifadesini kullandı.

Markulli AB konseyinin ve Avrupa Konseyi’nin Türkiye’ye; AB Konseyi Dönem Başkanlığı’nın kurumsal rolüne saygı gösterme çağrısında bulunduğunu da belirttiği açıklamasında “Bu nedenle Sayın Bağış’ın bu açıklama ve yorumlarının içeriği ve özü boştur. AB ve kurumsal organları tarafından net şekilde reddedilen bir söylemin tekrarından başka bir şey değildir” iddiasında bulundu.

Gazete Egemen Bağış’ın NTV’ye yaptığı açıklamayı ise okurlarına “’Bizi Eleştirme Hakları Yok’” başlığı altında özetledi.

Politis Markulli’nin açıklamasını çok özet şekilde “Erato Kozaku Markulli: Başlıksız Gündem” başlığıyla verdi.

Tak, 08-06-2012