Uluslararası Af Örgütü 2012 Raporu’nda önemli tespit: AKP demokratikleşmede verdiği sözleri tutmuyor

Uluslararası Af Örgütü, Türkiye’de anayasa reformu yapılmadığını, polis şiddetinin arttığını, çocuk ve kadın haklarının korunmadığını söyledi.

Raporu orjinal tam metnini indirmek için tıklayınız

Uluslararası Af Örgütü’nün dün yayımlanan 2012 raporunun Türkiye bölümünde sert eleştiriler yer aldı. Başlangıç bölümünde, “Söz verilen anayasal düzenlemeler gerçekleşmedi. Aksine, ifade özgürlüğü tehdit edildi ve gösterciler artan polis şiddetiyle karşılaştı. Kusurlu terörle mücadeleyasaları kapsamında yapılan binlerce kovuşturma adil yargılama standartlarını yakalayamadı. Bombalı saldırılar sivillerin yaşamına mal oldu. Vicdani ret hakkının tanınması, çocuk haklarının korunmasında ilerleme kaydedilmedi. Mülteci ve sığınmacıların, lezbiyen, gay, biseksüel ve transeksüellerin hakları güvencesiz olmaya devam etti. Kadına yönelik şiddeti önleme mekanizmaları yetersiz kaldı” denildi. Rapordaki tespitler şöyle:

Hatip Dicle’ye yasak

Haziran ayında AKP, seçimleri kazandı. Terörle Mücadele Kanunu kapsamında kendilerine yönelik açılan davalardan dolayı 9 seçilmiş muhalefet adayı koltuklarındaki yerlerini alamadı. 8 tanesinin davası ve tutuklulukları devam ediyordu ve 1 tanesi hüküm giydiği için (Hatip Dicle) makamına gelmesi yasaklandı.

Uludere’de siviller öldü

Ekim ayında Kuzey Irak’a, PKK üslerini hedef alan ve yüzlerce sivili köylerinden göçe zorlayan büyük askeri müdahaleler yapıldı. Türk savaş uçağı, Uludere’yi bombaladığında büyük çoğunluğu çocuk 34 sivil öldürüldü. Van’daki depremde yetkililer, binlerce evsiz insanı dondurucu koşullarda bırakan krize yavaş cevap verdikleri için eleştirildi.

Şık ve Ersanlı da raporda

İfade özgürlüğü hakkını tehdit eden çok sayıda dava açıldı. Eleştirel gazeteciler, Kürt siyasal aktivistler ve diğerleri Kürtler hakkında konuştuklarında haksız davalar açılmasını göze almış oluyorlardı. İnternet sitelerinin keyfi sınırlanması endişelerini artıran yeni düzenlemeler yürürlüğe girdi. Devlet görevlileri tarafından yapıldığı iddia edilen insan hakları ihlallerini araştıran Ahmet Şık ve Nedim Şener, terör örgütü üyeliğiyle suçlandı. Ragıp Zarakolu ve Büşra Ersanlı, yasal bir siyasi parti olan BDP tarafından yürütülen Siyaset Akademisi etkinliklerine katılımları nedeniyleKCK üyesi oldukları iddiasıyla tutuklandı.

Hopa’da aşırı güç

Genel seçimler öncesi ve sonrasındaki eylemlerde polis aşırı güç kullandı. Eylemler polis müdahalesi ve biber gazı, tazyikli su ve plastik mermi kullanımı ile şiddetli hale geldi. Artvin’in Hopa ilçesindeki gösteriler Metin Lokumcu’nun ölümü ve diğerlerinin yaralandığı çatışmalara neden oldu. Ankara’da Dilşat Aktaş, 10 polis memuru tarafından dövüldü, kalçası kırıldı, 6 ay yürüyemedi. Milliyet.