Haftanın öne çıkan dış politika haberleri (14 -20 Mayıs 2012)

“Avrupa Türkiye’de çok kalp kırdı”

Orhan Pamuk, İspanya‘nın El Pais gazetesine verdiği demeçte, “Türkiye‘de özellikle Avrupa ile birleşmeye inananların kalplerin kırıldığını” ifade ederek, “İlk Sarkozy ve Merkel’in açıklamaları, daha sonra ekonomik kriz ve 2008’deki finans krizinden Türkiye‘nin çok fazla etkilenmemesi, Türkiye‘nin Avrupa perspektifinin gerçekleştirilmesini zor bir hale getirdi” yorumunda bulundu. http://www.haberturk.com/dunya/haber/741993-avrupa-turkiyede-cok-kalp-kirdi

Rumlar Türkiye’yi bloke etmeyecek

Rum Dışişleri Bakanı Erato Kozakou Marcoullis, üzerinde çalışılan “ekonomik ve parasal politika” başlığının Danimarka Dönem Başkanlığı döneminde açılmasının gündeme gelmesi halinde süreci bloke etme yoluna gitmeyeceklerini söyledi. http://dunya.milliyet.com.tr/rumlar-turkiye-yi-bloke-etmeyecek/dunya/dunyadetay/17.05.2012/1541278/default.htm

Türkiye-AB ilişkileri nasıl canlandırılacak?

Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin “pozitif gündem” ile yeniden canlanması bekleniyor. Ankara ile Brüksel arasındaki ilişkilerin nasıl canlandırılabileceği konusunda Alman siyasetçilerin farklı görüşleri bulunuyor. Avrupa Birliği Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle perşembe günü Ankara’ya gidecek. Füle’nin ziyaretiyle, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki müzakere sürecini destekleyecek positif gündem de resmen başlamış olacak. Böylelikle Ankara ile Brüksel arasındaki ilişkileri canlandıracak adımların atılması bekleniyor. http://www.dw.de/dw/article/0,,15955609,00.html?maca=tur-ntv_online_tr-5970-html-cb

Türkiye Irak gerilimi büyüyor

Türkiye ve Irak hükümetleri arasında gerginlik artıyor. Irak hükümeti, Türkiye’ye kaçan Sünni politikacı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi’yi “teröre destek vermekle” suçluyor. Türk hükümeti ise suçlamaların “siyasi” olduğunu belirterek, Haşimi’yi iade etmeyi reddediyor. Türkiye, Irak’ta Şiilerin ağırlıkta olduğu Maliki hükümetini, mezhepçilik yapmakla, ülkenin geleceğini riske atmakla suçluyor. Ankara ile Bağdat arasındaki ilişkiler hafta sonunda daha da gerildi. Önce Irak Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Musul ve Basra başkonsoloslarının, görevleri dışında faaliyetlerde bulundukları gerekçesiyle Ankara’yı uyardı. Ardından Basra’da Türk başkonsolosluğu önünde Türk bayraklarının yakıldığı gösteriler, Türkiye’nin sert tepkisine yol açtı. http://www.dw.de/dw/article/0,,15964277,00.html?maca=tur-ntv_online_tr-5970-html-cb

İlk görüntü kimin bilmiyoruz ama o haberler doğru

Türkiye gündemini sarsan olayın perde arkasını Hürriyet’e anlatan üst düzey yetkili Wall Street Journal’ın haberinin doğru olduğunu teyit ederek şunları söyledi:
“Haberde bahsedilen Uludere’deki olayda, Türkiye ile yürüttüğümüz istihbarat paylaşımı çerçevesinde istihbaratın bizden gittiği doğrudur. Türk Genelkurmayı’nın konuyla ilgili açıklamasını görmedim. Uludere’de ilk istihbaratı veren kim onu da bilmiyorum. Tek söyleyebileceğim, Irak’tan İncirlik Üssü’ne nakledilen Amerikan Predator’larından biri, o gün Türk tarafından aldığı direktiflerle rutin bir devriye uçuşundaydı. Üzerinde yükler taşıyan hayvanlar ve bir grup tespit etti. Bu bilgiyi daha sonra Türklerin de bulunduğu İstihbarat Füzyon Merkezi’ne iletti. Ve daha sonra Türk tarafı bizden Predator’u bölgeden uzaklaştırmamızı istedi. http://www.hurriyet.com.tr/planet/20578598.asp

Rasmussen’den Türkiye’yi rahatlatan açıklama

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Rusya’yı kızdıran füze kalkanını “tam operasyonel yeteneğe ulaşma hedefine doğru geliştirmeye devam edeceklerini” belirtti. Nihai hedefin Avrupa’daki tüm NATO üyesi ülkeleri koruma altına almak olduğunu ifade eden Rasmussen, Türkiye’nin de konudaki kaygılarını gidermiş oldu. http://www.hurriyet.com.tr/planet/20556096.asp

Yunanistan yeniden seçime gidiyor

Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas bugün bir kez daha siyasi parti liderleriyle biraraya geldi. Aşırı sağcı Altın Şafak Partisi dışındaki 6 siyasi parti liderini kabul eden Cumhurbaşkanı Papulyas teknokrat hükümet kurulması önerisinde bulundu. Ancak siyasi partiler, bir koalisyon hükümeti üzerine anlaşamayınca haziran ayında yeniden seçimlere gidilmesi kararı çıktı. Seçimlerin 17 Haziran’da yapılacağı tahmin ediliyor. http://www.ntvmsnbc.com/id/25349261/

Suriye’de seçim sonuçları belli oldu

Suriye Seçim Komisyonu’nun açıklamasına göre seçime katılım oranı yaklaşık yüzde 51 olarak gerçekleşti. Suriyeli yetkililer, şiddet olaylarının yaşandığı bölgelerdeki duruma ilişkin olarak bilgi vermedi. Sonuçlar 2007 yılındaki seçimlerden farklı olmadı ve Baas Partisi yine 250 sandalyenin çoğunluğunu kazandı. Yeni mecliste 30 kadın millletvekili olacak. Meclisin iki hafta içinde toplanması bekleniyor. Muhalefet ise bu seçimi boykot etmişti. http://www.ntvmsnbc.com/id/25349186/

Kıvanç Özcan tarafından hazırlanmıştır.