AB Genişleme Komiseri Stefan Füle: AB sürecinde CHP’yi önemsiyoruz, görüşlerini önemli buluyoruz

Kılıçdaroğlu Fule görüşmesine değinen CHP Genel Başkan Yardımcısı Loğoğlu ‘Fule, tutuklu milletvekilleri konusunun çok ciddi bir mesele olduğunu kabul ettiklerini ve bunu bu şekilde anladıklarını söyledi” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, AB’nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Stefan Fule’nin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşmede tutuklu milletvekilleriyle ilgili mesaj verdiğini belirterek, ”Tutuklu milletvekilleri konusunun, çok ciddi bir mesele olduğunu kabul ettiklerini ve bunu bu şekilde anladıklarını söyledi” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Fule ile Meclis’te yaptığı görüşmenin ardından Loğoğlu, gazetecilere bilgi verdi.

Loğoğlu, Fule’nin Türkiye-AB ilişkilerinde CHP’nin önemine değindiğini belirterek, ”CHP’yi çok önemsediklerini, görüşlerini çok önemli ve gerekli bulduklarını belirtti” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu’nun, tutuklu milletvekilleri ve gazetecilere yönelik baskılar ile yapılan anayasa çalışmaları hakkındaki ifadelerine karşılık Fule’nin ”erkler ayrımının çok önemli bir demokrasi konusu olduğunu” dile getirdiğini aktaran Loğoğlu, ”Tutuklu milletvekilleri konusunun çok ciddi bir mesele olduğunu kabul ettiklerini ve bunu bu şekilde anladıklarını söyledi” açıklamasında bulundu.

Fule’nin ”Pozitif Ajanda” konusuna da değindiğini vurgulayan Loğoğlu, şöyle devam etti:

”Pozitif Ajanda’nın reformların yapılması, AB standartlarının ölçü olarak alınması ve bunun Türkiye’yi AB’ye tam üyelik hedefine doğru götürecek bir süreç yaratacak mekanizma olduğunu ve bu bakımdan bunun bir fırsat olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Anayasa ve dördüncü yargı paketi konusunda Sayın Genel Başkan’ın ne düşündüğünü sordu. Sayın Kılıçdaroğlu, anayasa çalışmalarına başından beri en ehliyetli milletvekillerimizle katkı vermekte olduğumuzu, çağdaş, demokratik bir anayasanın yapılması ve yazılması için sonuna kadar katkımızın devam edeceğini söyledi.

Dördüncü yargı reform paketi konusunda, paket henüz TBMM’ye gelmediği için kesin bir şey söyleyemeyeceğimizi ama sorunları giderecek bir mahiyet taşıması halinde buna destek vereceğimizi söyledi. Sayın Genel Başkan, ilk üç yargı reform paketine baktığımızda bu paketlerin istenilen sonuçları maalesef vermediğini, ilk yargı paketleri sırasında tutuklu gazeteci sayısı 30 iken, üçüncü yargı paketi sırasında bu sayının 90’ı aştığını, dördüncü yargı paketinden sonra bu sayının daha da artmasını istemediğimizi söyledi. Bu paket hakikaten sorun giderici ve ilerici bir mahiyette olursa, bunu destekleyeceğimizi söyledi.”

Tutuklu milletvekilleriyle ilgili Fule’nin net ifadesinin olup olmadığına dair bir gazetecinin sorusu üzerine Loğoğlu, ”Aynen tekrarlıyorum; bunu çok ciddi bir sorun olarak gördüklerini belirtti. Ciddi bir sorun olarak görmek demek, sorunun aciliyetle giderilmesi demek şeklinde bir yorum yapmak mümkün” diye konuştu. AA

Umut Oran’dan Stefan Füle’ye çağrı

Avrupa Komisyonu Komşuluk Politikası ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle’nin AB Uyum Komisyonu ve hemen ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile gerçekleştireceği görüşme öncesinde TBMM-AB Uyum Komisyonu Başkanvekili, CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran şu açıklamayı yaptı:

“Avrupa Komisyonu Komşuluk Politikası ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle’nin pozitif ajanda konusunda yapıcı çalışmalarını olumlu buluyorum. Ancak AB-Türkiye ilişkileri son 2 yıldır hiçbir faslın açılmamasıyla neredeyse fiili olarak askıya alınmış durumda. Kusura bakmasın ama bu konuda hiç kimse masum değil. AB de üzerine düşeni yapmıyor, AKP Hükümeti de her iki taraf da tribüne oynuyor, söylemden eyleme bir türlü geçilemiyor.

Hükümet son 10 yıldır vize, TIR kotaları, yurt dışında yaşayan yurttaşlarımızın seçimlerde oy kullanması, sosyal politikalar, rekabet, kamu ihaleleri ile ilgili sorumluluklarını yerine getirmeyip topu taca atarken, AB de vize ve yargı konusunda Türkiye’de yaşanan bunca mağduriyete rağmen somut adım atmamaktadır.

23 ve 24. Fasıllarda yani “yargı ve temel haklar” ile “adalet, özgürlük ve güvenlik” konularında yaşanan birçok insan hakkı ihlaline, hukuk katliamına rağmen AB de bu sürece pozitif bir katkı sunmamaktadır. CHP olarak iktidar partisini ve AB’yi göreve davet ediyoruz.”