Haftanın öne çıkan dış politika haberleri (26 Mart – 1 Nisan 2012)

Türkiye Suriye elçisini geri çekti

Türkiye Şam Büyükelçisi Ömer Önhon’u geçici olarak geri çekti, büyükelçiliğin faaliyetleri askıya alındı.http://dunya.milliyet.com.tr/turkiye-suriye-elcisini-geri-cekti/dunya/dunyadetay/26.03.2012/1519878/default.htm

Suriye Kürtleri, Öcalan ve Barzani arasında bölündü

Lübnan gazetesi El Ekber isyanda ‘arada kalan’ Suriyeli Kürtler üzerine kapsamlı bir analiz yayınladı. Gazeteye konuşan Suriyeli Kürt eylemcilere göre, protestolarda sayılarının sınırlı kalmasının nedeni 13 Kürt siyasi partisinin Mesut Barzani ve Abdullah Öcalan arasında bölünmüş olmaları. Barzani, Kürtleri ayaklanmaya katılmaya yönlendiriyor. Öcalan’ın Suriye’deki Demokratik Birlik Partisi (PYD) ise ‘kötü niyetli bir rol oynuyor, hem de güvenlik alanında’. Şamlı bir Kürt eylemci, Kürt sokağında ‘Kürt Şabiha milisleri’ ve ‘Özgür Efrin Askeri Tümeni’ olmak üzere iki yeni fenomen oluştuğunu söylüyor.http://dunya.milliyet.com.tr/suriye-kurtleri-ocalan-ve-barzani-arasinda-bolundu/dunya/dunyadetay/27.03.2012/1520265/default.htm

Suriye’den kitlesel göç korkusu

Şam’ın barış planını kabul etmesine rağmen ülkede şiddet olayları sürüyor ve Suriyeliler de kendilerini korumak için çareyi kaçmakta buluyor. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği de Suriye’den kitlesel bir göçe karşı uyardı. http://www.dw.de/dw/article/0,,15843455,00.html?maca=tur-ntv_online_tr-5970-html-cb

ABD Türkiye için formül arıyor

ABD, İran’la petrol ticareti nedeniyle Amerikan yaptırımlarına maruz kalabilecek Türkiye için çözüm yolu arıyor. ABD Kongresi’nde bir heyete bilgi veren Geithner, “Çin, Rusya, Hindistan ve Türkiye ile İran yaptırımları konusunda birlikte çalışıyoruz” dedi. http://www.ntvmsnbc.com/id/25334560/

Bağdat’ta tarihi Arap Zirvesi

Arap Birliği’nin dönem başkanlığını devralmaya hazırlanan Irak, Suriye gündemli zirveye ev sahipliği yapıyor. Şii Başbakan Nuri El Maliki’nin Birlik içerisindeki Sünni ülkelere üstünlük sağlamaya çalışacağı zirve için Amerikan işgaliyle yakılıp yıkılmış başkent Bağdat’ın onarılmasına  1 milyar dolara yakın para harcandı. Şehrin sokaklarına 3 milyon çiçek ve yarım milyon ağaç dikildi, güvenliğin sağlanması için 100 bin asker ve polis görevlendirildi. İran ve Türkiye’nin davet edilmediği zirveye Bahreyn, Maliki hükümetinin Şii göstericilere yönelik şiddeti eleştirmesi nedeniyle katılmayı reddetti. Katar ve Suudi Arabistan’ın ağırlığını koyduğu önceki zirvelerden farklı olarak Suriye lideri Beşar Esad’a yönelik çekilme çağrısı Bağdat zirvesinde yapılmayacak. http://dunya.milliyet.com.tr/bagdat-ta-tarihi-arap-zirvesi/dunya/dunyadetay/28.03.2012/1520742/default.htm

Maliki, Türkiye’yi zirvede istemedi

ARAP Birliği, Suriye ile ilgili bugün Irak’ın başkenti Bağdat’ta yapacağı zirveye gözlemci statüsüne sahip Türkiye’yi, Arap ülkesi ve üye olmadığı gerekçesiyle davet etmezken, AB Dış Politika ve Güvenlik Komiserliği’nden Pierre Vimont resmen davet edildi. http://www.hurriyet.com.tr/planet/20227474.asp

Tahran’da kritik pazarlık

Başbakan Tayyip Erdoğan, Seul’de ABD Başkanı Barack Obama dahil birçok liderle müzakere ettikten sonra Suriye dosyasını Tahran’a taşıdı. Ancak Seul’deyken “Suriye’deki gelişmelere müdahale etmemek mümkün değil. İran ziyareti ağırlıklı olarak Suriye ile ilgili olacak” diyen Erdoğan’ınİran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi ile basın toplantısında nükleer müzakereler ve ticari ilişkiler öne çıkartıldı. Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’la görüşmesi bugüne ertelenen Erdoğan dün önce Rahimi ve ardından Meclis Başkanı Ali Laricani ile biaraya geldi. Ahmedinecad’la görüşmenin ertelenmesi Suriye konusundaki derin görüş ayrılıklarının giderilememesine bağlanırken İran liderinin sağlığının kötü olduğu gerekçesi de öne sürüldü. Rahimi ile Sadabat Sarayı’ndaki görüşmenin ardından ortak basın toplantısında Suriye ile ilgili soru alınmazken BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ile Almanya’dan oluşan 5+1 grubu ile İranarasındaki nükleer müzakerelere destek açıklaması yapıldı. http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetayV3&ArticleID=1083229&CategoryID=81

AP’de Türkiye raporu tartışıldı

Genişleme Komiseri Stefan Füle, Türkiye ile katılım sürecinin tamamlayıcısı olarak başlattıkları pozitif gündem çerçevesinde şirketler hukuku, bilgi toplumu ve medya, yargı ve temel haklar ile adalet, özgürlük ve güvenlik dahil toplam 8 fasılda mayıs ve haziran aylarında farklı çalışma grupları oluşturarak AB müktesebatına uyum çalışmalarını sürdürme kararı aldıklarını ve enerjide işbirliği alanlarını belirleyerek ortak çalışma grubu oluşturacaklarını bildirdi. Füle, “Bugün birçok tabu yıkıldı, birçok mesele artık tartışılabiliyor” diye konuştu. Füle, taslakta TSK’nın “laik bütünlüğüne” vurgu yapan paragrafın, değiştirilmesini de istedi. http://www.hurriyet.com.tr/planet/20227984.asp

Financial Times: Türkiye’nin gaddar hükümeti                                                   Financial Times gazetesi, AK Parti’nin 10 yılını değerlendirdiği makalesinde, Erdoğan’ın giderek otoriterleştiğine yönelik işaretlerin arttığının altını çiziyor. “Erdoğan’ın Türkiye’si: Daha gaddar bir yönetim” başlıklı makaleye, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan afişinin önünde kalkanları ile duran çevik kuvvet polislerinin olduğu bir fotoğraf eşlik ediyor. David Gardner ve Daniel Dombey imzalı yazıda, Erdoğan’ın portrelerinin ülke çapında neredeyse cumhuriyetin kurucusu Atatürk’ünkiler kadar yaygın olduğu ifade ediliyor. http://www.ntvmsnbc.com/id/25141088?newsId=16409136

Arap Birliği Zirvesi’nden Annan’a destek

Kuveyt dışındaki Körfez ülkeleri Ürdün ve Fas’ın liderlerinin katılmadığı, Suudi Arabistan ve Katar’ın elçilerini gönderdiği zirvede Arap liderleri Suriye’de yaşananlar, FilistinSomaliYemen’e yapılacak yardım konularını masaya yatırdı. Zirvede Suriye’ye yapılacak dış müdahaleye yol açacak girişimler reddedildi. Suriye hükümetine muhaliflerle diyalog çağrısında bulunulurken, şiddet olayları kınandı.Arap Birliği’nin ve BM’nin özel temsilcisi Kofi Annan’ın 6 maddelik çözüm planının uygulanması istendi. http://dunya.milliyet.com.tr/arap-birligi-zirvesi-nden-annan-a-destek/dunya/dunyadetay/30.03.2012/1521684/default.htm

Kıbrıs müzakereleri!

Kıbrıs Rum yönetimi Sözcüsü Stefanos Stefanu, ”Kıbrıs sorununun çözümü için yapılan müzakerelerin devam etmesine hazır olduklarını” söyledi.

Rum radyosunun haberine göre, Stefanu bugün yaptığı açıklamada, Rum tarafının tezlerinin açık olduğunu ve bu tezleri, Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas’ın da birçok kez, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile yaptığı dünkü görüşmede de dahil olmak üzere, açıklığa kavuşturduğunu söyledi.

Stefanu, kendilerinin doğrudan müzakerelerin devam etmesi taraftarı olduğunu ve Kıbrıs sorununun çözümü için müzakereler ve toplumlar arası diyaloğun ötesinde başka bir yol bulunmadığını kaydetti. http://www.haberturk.com/dunya/haber/729626-kibris-muzakereleri

Dünya liderlerinden ‘nükleer terörizme’ karşı mücadele çağrısı

Nükleer güvenlik zirvesi için Seul’de bir araya gelen 50’yi aşkın dünya lideri ciddi bir tehlike arzetmeye devam ettiğini belirttikleri ‘nükleer terörizme’ karşı birlikte mücadele çağrısı yaptı. Güney Kore’de yapılacak nükleer güvenlik zirvesinden önce konuşan Obama, ABD’nin sahip olduğu nükleer silahları azaltarak da stratejik caydırıcılığı sürdürebileceğini söyledi. Obama, İran’ın nükleer programına da değindi ve krizin diplomasi yoluyla çözülebileceğini belirtmekle beraber bunun için zamanın daraldığını vurguladı. http://proje.hurriyet.com.tr/bbcnews/bbcviewEkonet.aspx?HaberID=16367541&habertip=planet

NATO yalan söylerse radarları kapatırız

Füze kalkanı kapsamında Malatya’ya yerleştirilen erken uyarı sisteminin İran’a karşı tehdit olmadığına değinen Erdoğan “NATO, Türkiye’nin şartlarına uymazsa sistemin kapatılmasını talep ederiz” dedi. Erdoğan’a ziyarette eşlik eden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da devlet televizyonu ile gerçekleştirdiği röportajda füze kalkanına değindi.
Davutoğlu, İranlıların Türkiye’den rahatsız olmadığını ancak radar konusunda bazı endişelerinin olduğunu söyledi. İsrail’e referansta bulunarak NATO üyesi olmayan hiçbir ülkenin radar sisteminden elde edilen bilgilere ulaşamayacağını vurguladı. Sistemin işleyişinin varılan anlaşmaya göre yürütülüp yürütülmediğini denetlemek üzere kontrol ve komuta sisteminde Türk generallerin de yer alacağını belirtti. http://dunya.milliyet.com.tr/nato-yalan-soylerse-radarlari-kapatiriz/dunya/dunyadetay/01.04.2012/1522485/default.htm

Kuvvet Boru Hattı!

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, ”Asrın Projesi” olarak nitelenen Türkiye’den KKTC‘ye su getirilmesi projesinin, KKTC‘nin ilelebet yaşayacağının işareti olduğunu  belirterek, ”Sadece su getirmiyoruz, siyaseten bir güç, bir kuvvet getiriyoruz” dedi. http://www.haberturk.com/dunya/haber/729787-kuvvet-boru-hatti

İran’la nükleer müzakereler İstanbul’da’

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton İran’la nükleer müzakerelerin 13-14 Nisan’da İstanbul’da yapılacağını söyledi. Clinton bu açıklamayı yaptığı Suudi Arabistan’ın ardından ‘Suriye’nin Dostları Toplantısı’na katılmak üzere İstanbul’a geldi. http://www.ntvmsnbc.com/id/25335625/

28 Şubat’ın izlerini siliyoruz

AP’de kabul gören Türkiye raporuna son dakikada eklenen “eğitimde 4+4+4 uyarısı” Ankara’yı hareketlendirdi. AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Afif Demirkıran’ın imzasıyla AP Raportörü Ria-Oomen Ruijten ile Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Helene Flautre’a yazılan mektupta, “Yeni sistemle 28 Şubat postmodern darbesinin izlerini siliyoruz” denildi.http://www.hurriyet.com.tr/planet/20249325.asp

Kıvanç Özcan tarafından hazırlanmıştır.