Haftanın öne çıkan dış politika haberleri (19 Mart – 25 Mart 2012)

“Arap baharı sonbahara döndü”

İstanbul’da toplanan Sosyalist Enternasyonal Arap Dünyası Özel Komite Toplantısı’nın açılışında konuşan Kemal Kılıçdaroğlu, “Arap devriminin sonu belirsiz bir istikamete yönelmesi tehlikesini de beraberinde getirmektedir” dedi. Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti: ”Dün Zeynelabidin Bin Ali, Muammer Kaddafi ve Hüsnü Mübarek ile kol kola olan güç odakları, bugün milyonların yükselen sesi karşısında taraf değiştirmiş gözükmektedirler. Bu arada Arap devrimi, biraz toplumların kendi iç dinamiklerinden, biraz da dış müdahalelerden kaynaklanan nedenlerden dolayı bahar havasını kaybetmeye, çoğu yerde bir ‘Arap sonbaharı’ haline gelmeye başladı. Bu durum, Arap devriminin sonu belirsiz bir istikamete yönelmesi tehlikesini de beraberinde getirmektedir. Batılı ülkeler, kendileri için korkulu bir rüya gibi gördükleri ‘radikal İslam’a karşı bir çeşit ‘ılımlı İslam’ modeli ve bu modelde bir ülkeler kuşağı yaratma çabası içinde gözüküyorlar. http://www.haberturk.com/dunya/haber/727406-arap-bahari-sonbahara-dondu

Reformlarda geri adım var

AVRUPA Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz, Berlin’de Almanya-Türk Toplumu Derneği’ni ziyaret etti. Schulz, AKP’nin iktidarda olduğu ikinci dönemi “kaygıyla karşıladığını” belirterek, bu reform sürecinde geriye atılan bazı adımlar gözlemlediğini kaydederek “Bazı insan hakları ihlalleri, adil olmayan yargılama süreci, basın ve ifade özgürlüğünün kısıtlanması gibi iddiaların araştırılması ve açıkça konuşulması gerekiyor” dedi. http://www.hurriyet.com.tr/planet/20170444.asp

Washington Times: Türkiye’de gazetecilik yapmak, ateşle oynamak

Nedim Şener ve Ahmet Şık’ın tahliyeleri ve Türkiye’de tutuklu gazeteciler sorunu, yabancı medyada yer almaya devam ediyor. Washington Times gazetesince yayımlanan bir makalede Türkiye’de gazetecilik “ateşle oynama”ya benzetildi. Makalede “ABD yönetimine acımasızca hücum eden, Jay Leno gibi komedyenler, kuşkusuz ki sanatlarını Türkiye’de yapmış olsa, kendilerini bir idam mangası önünde bulurlardı” gibi sözler öne sürüldü. http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetayV3&ArticleID=1082175&CategoryID=81

Türkiye göç ülkesi oluyor

Ekonomik canlanmayla birlikte Türkiye’de ödenen ücretler de arttı. Türkiye’de, AB ülkeleri Bulgaristan ve Romanya’dakinden daha fazla para kazanılıyor. Hele Ermenistan ve Gürcistan gibi Kafkas ülkeleriyle kıyaslandığında Türkiye’deki ücretler katlanarak artıyor. Binlerce kadın dadılık ve yaşlılara bakıcılık yapmak ya da gündelikçi olarak çalışmak için Türkiye’ye akın ediyor. Ev sahibesi Esin Öztürk birçok yakın ve tanıdığının da yabancı hizmetçi çalıştırdığını anlatıyor. http://www.dw.de/dw/article/0,,15817023,00.html?maca=tur-ntv_online_tr-5970-html-cb

Clinton Türkiye’ye geliyor

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, 1 Nisan’da İstanbul’da yapılacak Suriye’nin Dostları Toplantısı için Türkiye’ye gelecek. Tunus’ta geçen şubat ayında düzenlenen ilk Suriye’nin Dostları Toplantısı’nın, Suriye’de şiddetin durması, insani yardımlara devam edilmesi ve siyasi sürecin başlatılmasının önemi noktasında, BM-Arap Birliği’nin Suriye özel temsilcisi Kofi Annan’ın 6 maddelik barış planınca da desteklenen çok net bir gündem ortaya koyduğunu belirten Nuland, ”Dolayısıyla Türk hükümetinin, geleceğe dair uzlaşıyı derinleştirmek ve genişletmek amacıyla oluşturacağı gündemi dört gözle bekliyoruz” dedi. http://www.haberturk.com/dunya/haber/727155-clinton-turkiyeye-geliyor

Erdoğan Obama görüşmesi

Obama’dan sonra söz alan Başbakan Erdoğan, görüşmede öncelikle Suriye konusunu ele aldıklarını belirtti.
Yaşananların yaşananların kendilerini üzdüğünü vurgulayan Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

”Şu anda en önemli göç merkezi haline gelmiş durumdayız. Şu ana kadar ülkemize göç eden Suriye’li kardeşlerimizin sayısı 17 bin kişiyi aşmış durumda. Tabii bir taraftan ölüm hadiseleri var. Helikopterlerle bombalamak suretiyle de bugünlerde ölüm sayıları sürekli artıyor. Buna tabii seyirci kalmak, bunu beklemek, buna müdahale etmemek mümkün değil. Bu bizim vicdani bir görevimiz. Bu konuda gerekli olanları uluslararası hukuk çerçevesinde yapmanın gayreti içerisindeyiz ve yapacağız. Bu konuda düşüncelerimizin geneli itibariyle örtüştüğünü görmek bizleri ayrıca memnun etmiştir. http://www.haberturk.com/dunya/haber/727780-erdogan-obama-gorusmesi

Piri Reis’in Yunan sularına girdiği iddiasına yanıt

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nın, Piri Reis arama gemisinin Yunanistan kıta sahanlığına girdiği yönündeki açıklamalarına ilişkin, Piri Reis gemisinin Ege’nin uluslararası sularında ve Türk karasularında 29 Mart 2012 tarihine kadar devam edecek bir bilimsel araştırma yaptığını bildirdi. http://www.haberturk.com/dunya/haber/727270-piri-reisin-yunan-sularina-girdigi-iddiasina-yanit

Suriye’de çatışmalar Şam’a sıçradı

Suriye’nin başkenti Şam’da, orduyla muhaliflerin oluşturduğu Özgür Suriye Ordusu arasında yoğun çatışmaların yaşandığı belirtildi. Şiddetin sona ermesi için BM uzmanları Suriye’ye giderken, Çin dün Suriye’de meydana gelen patlamaları kınadı. http://www.ntvmsnbc.com/id/25331878/

Rusya: Esad rejimi çok hata yaptı                                                                 Suriye yönetimine en önemli destekçisi Rusya’dan eleştiri geldi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Suriye liderliğinin, barışçıl gösteriler ilk başladığında yanlış tepki gösterdiğine inanıyoruz. Şimdi de çok fazla hata yapıyor” dedi. Lavrov, Esad yönetiminin yaptığı bu hataların, kriz şimdiki zorlu boyuta taşıdığını söyledi. Rusya Dışişleri Bakanı, Suriye için bir geçiş sürecinde de söz etti ancak ayrıntı vermedi. http://www.ntvmsnbc.com/id/25332442/

PKK’ya karşı sınıra güvenlik bölgesi

Suriye yönetiminin sivillere yönelik şiddet uygulaması nedeniyle yaşanacak yoğun göçleri Suriye topraklarında karşılamayı amaçlayan hükümetin Suriye sınırında 20 kilometrelik bir tampon bölge oluşturmak üzere hazırlık yaptığı öğrenildi. Ankara kulislerine göre, oluşturulacak tampon bölge; İdlib, Halep’in kuzeyi, Rakka ve Haseki kentlerinin sınırlarını kapsayacak. Bu bölgelerde daha çok Sünni Araplar, Kürtler ve Türkmenler yaşıyor. Güvenlik bölgesinin, PKK planı doğrultusunda bölgede bir Kürt özerk bölge oluşturulmasının önüne geçmeyi amaçladığı da kaydediliyor. http://dunya.milliyet.com.tr/pkk-ya-karsi-sinira-guvenlik-bolgesi/dunya/dunyadetay/24.03.2012/1519292/default.htm

ABD’nin yaptırım listesinde Türkiye de var

ABD’nin, İran’dan petrol almaya devam ettiği için yaptırım uygulayabileceği ülkelerin listesi belli oldu. 12 ülkenin bulunduğu listede Türkiye’de yer alıyor, ancak sıralamadaki yerinin hemen belli olmayacağı da belirtiliyor. Yıldız, Türkiye’nin İran‘dan önemli miktarda enerji tedariği sağladığına dikkat çekerek,  “Türkiye’nin listede bulunmuyor olması, olmayacağı anlamına gelmez, şu anda bu görüşmeler şirketler düzeyinde devam ediyor” açıklamasında bulunmuştu. http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/20179285.asp

‘Merkezi hükümet 1 milyonluk ordu kuruyor’

Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin lideri Mesud Barzani, Irak merkezi hükümetinin “eski rejim gibi sadece tek bir kişiye bağlı olacak 1 milyon askerden oluşan bir ordu kurmaya çalıştığı”nı ileri sürdü. Barzani, Başbakan Maliki’nin bütün güçleri elinde toplamak istediğini söyledi. Irak merkezi hükümetinin Kerkük meselesi ve petrol anlaşmaları konusunda anayasayla imza attığı anlaşmalara uymadığını ileri süren Barzani, “Biz bu sorunları anayasal yollarla çözmeye ve verilen sözlere güveniyoruz fakat görüyoruz ki, sözlerinde durmuyorlar, anayasayı da takmıyorlar. Biz zannettik ki, insanlar kendi attıkları imzanın değerini bilirler fakat onu da bilmediler” dedi. http://www.ntvmsnbc.com/id/25332560/

PASOK’un yeni başkanı Venizelos

Yunanistan’da PASOK partisinin yeni genel başkanı, Lukas Papadimos hükümetinin Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Evangelos Venizelos oldu. 1957 Selanik doğumlu hukuk profesörü Venizelos, tek aday olarak girdiği parti başkanlık seçimlerinde parti tabanının desteği ile PASOK’un dördüncü genel başkanı seçildi. http://www.ntvmsnbc.com/id/25331634/

Kıvanç Özcan tarafından hazırlanmıştır.