Kıbrıs Rum Meclisi İngiliz üslerinin varlığına son verilmesiyle ilgili bir karar aldı

Rum Meclisi Genel Kurulu, dünkü toplantısında, Kıbrıs’taki İngiliz üslerinin varlığına son verilmesinin istendiği bir kararı onayladı.

Simerini “Meclisten Üslerin Çekilmesi Lehinde Karar” başlığıyla yansıttığı haberinde, İngiliz resmi şahsiyetlerinin ve üs mensuplarının “tahrikkar” bulunan açıklamaları vesilesiyle Ekologlar ve Çevreciler Hareketi Milletvekili Yorgos Perdikis tarafından meclis gündemine getirilen konunun, toplantıda tartışıldığı ve kararın dün gece oy birliğiyle alındığını yazdı.

Habere göre İngiliz Savunma Bakanı’nın Aralık 2011’de İngiliz Avam Kamarası’nda yaptığı ve İngiltere’nin Kıbrıs’taki İngiliz üslerine bağlılığını yinelediği konuşma ve üs komutanının ilgili açıklamaları ışığında kaleme alınan karar metninde; Rum meclisinin daha evvel aldığı ilgili kararları teyit ediyor ve İngiltere’nin Kuruluş Anlaşmaları’nı sürekli ihlal ettiği şikâyetinde bulunuluyor.

İngiltere Dışişleri Bakanı’nın, üslerin jeopolitik öneme sahip ve Birleşik Krallığın uzun vadeli milli güvenlik çıkarları açısından yüksek öncelikli bir bölgede bulunduğu açıklamasına vurgu yapılan kararda meclisin önceki ilgili kararları ve zaman zaman ortaya çıkan sorunlar da hatırlatılıyor.

“Meclis Kıbrıs Cumhuriyeti’ni yeniden, borçlu olduğu meblağı ödemesi için İngiltere hükümeti nezdinde gerekli girişimlerde bulunmaya çağırır” denilen kararda şunlar da yer alıyor:

“İngiliz üslerinin işlemesi Kıbrıs vatandaşlarının temel insan haklarının ihlali, Kıbrıs devletinin egemenlik ve toprak bütünlüğünün sakatlanması demek oluyor. Uluslar Arası Hukuka ve BM’nin ilgili kararlarına göre İngilizlerin Kuruluş Anlaşmaları’ndan kaynaklandığını iddia ettikleri hakları sömürge kalıntısıdır ve dolayısıyla Kıbrıs halkının duygularını kışkırtan, bariz bir zaman yanılgısıdır. Meclis bir kez daha teyit eder ki Kuruluş Anlaşmaları, sömürge kalıntısı olarak; uluslararası hukuk ve BM’nin ilgili kararları uyarınca; özellikle AB üyesi bir ülke açısından; bariz bir zaman yanılgısıdır.”

Alithia haberi “AKEL, Klerides ve DİSİ’nin Çizgisinde… Önce Kıbrıs Sorunu Çözülsün, Sonra İngiliz Üsleri Diyor” başlığıyla yansıttı.

Gazete ise İngiliz üsleri konusunun görüşülmesi sırasında AKEL Milletvekili Yorgos Lukaidis’in; partisinin İngiliz üslerinin Ada’daki mevcudiyetine karşı hareketlerini ve Rum tarafının değişmez isteğinin, Ada’nın tamamen askersizleştirilmesi olduğunu hatırlatarak üslerin Kıbrıs’ta kalmasına karşı çıkmasına karşın bunu zamansal bir hiyerarşiye soktuğunu yazdı.

Lukaidis “Birinci çaba Kıbrıs’taki Türk işgalinin kaldırılması ve vatanımızın barışçıl şekilde yeniden birleştirilmesidir. İngiliz üsleri ile tesislerinin dağılması ile Ada’nın tamamının askersizleştirilmesi mücadelesi Kıbrıs halkının tamamının; yani Kıbrıslı Rumların ve Kıbrıslı Türklerin üniter anti-emperyalist cephesi tarafından verilecek” iddialarında bulundu ve üslerin dağıtılması konusunun Kıbrıs sorununun çözümünden sonra gündeme getirilmesi gerektiğini söyledi.

Nihayetinde karar metninin oy birliğiyle onaylandığına işaret eden gazete Lukaidis’in bu tavrını, AKEL’in İngiliz üsleri konusunda Glafkos Klerides hükümeti zamanında izlenen çizgiyi takip ettiği, DİSİ’nin çizgisine girdiği şeklinde yorumladı. (Tak)