Avrupa Komisyonu’ndan Kıbrıs AB Dönem Başkanlığı ve Türkiye Müzakereleri Açıklaması

Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Fule’nin Sözcüsü, Türkiye’ye aday ülke olarak yükümlülüklerini yerine getirmesi çağrısında bulundu.

Fule’nin Sözcüsü Cuma günü yaptığı açıklamada, Kıbrıs’ın AB üyesi bir ülke olduğunu, 2012’nin ikinci yarısında AB başkanlığını üstleneceğini belirtti ve Türkiye’nin birliğe aday bir ülke olarak taahhütlerine saygı göstermesi gerektiğini ifade etti.

Türkiye’nin, Kıbrıs’ın AB Başkanlığı sırasında Ankara’nın AB ile hiçbir resmi veya gayrı resmi temas kurmayacağına, Komisyon ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’la temas kuracağına ilişkin açıklamasını yorumlaması istenen Sözcü, “Kıbrıs üye bir ülkedir ve başkanlığı planlanmıştır” şeklinde konuştu.

Fule’nin Sözcü, “Türkiye aday bir ülkedir ve aday bir ülke olarak aralarında gümrük birliği protokolü de dahil yükümlülüklerine saygı göstermesi gerekir” dedi.

Sözcü Fule’nin Ankara Kıbrıs’ın AB başkanlığı sırasında müzakere sürecini donduracağı açıklaması yaptığında, Kıbrıs’ın AB başkanlığının başarıya ulaşmasının Türkiye’ye bağlı olmadığına ilişkin sözlerini tekrarladı. (AB Haber)

Konuyla ilgili ayrıca aşağıdaki İngilizce haber incelenebilir: