Haftanın öne çıkan dış politika haberleri (5 Mart – 11 Mart 2012)

Yaşadıklarınız herkese örnek

CHP Milletvekili Şafak Pavey, ABD Başkanı Barack Obama’nın karısı Michelle Obama ile ABD Dışişleri Bakanı, eski First Lady Hillary Clinton’ın da katıldığı bir törende ABD’den Uluslararası Cesur Kadın Ödülü aldı. http://www.hurriyet.com.tr/planet/20086862.asp

Türkiye Abdülhamit’in yolunda

Türkiye’nin Ortadoğu’daki geleceğe yönelik rolü 19. yüzyılda Osmanlı Sultanı II. Abdülhamit tarafından uygulanan politikaları hatırlatıyor.
Avrupa ve İslam dünyası arasındaki fay hattında duran Türkiye’ye iki seçenek sunuldu: Güvenilir bir Avrupa geleceği izleyebilir veya geçmişte olduğu gibi ihtişamlı bir Doğu kariyerini tekrar yaşayabilir. http://dunya.milliyet.com.tr/turkiye-abdulhamit-in-yolunda/dunya/dunyadetay/08.03.2012/1512549/default.htm

Türkiye ‘dijital diplomasi’de emekliyor

Hayatımızın her alanında kaçınılmaz varlığını kanıtlayan dijital dünya artık devletlerin diplomasi aracı olarak da kullanılıyor. Twitter, Facebook, YouTube gibi sosyal medya araçlarının dış politika ilişkilerinde kullanılmasıyla doğan ‘Dijital diplomasi’ akımına kapılan ülkelerin başında İsrail, ABD ve Britanya geliyor. Diplomasinin sesi artık ‘dijital ortamlarda’ duyuluyor. Başta İsrail olmak üzere birçok ülke dijital diplomaside etkin. Türkiye ise geriden geliyor. http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetayV3&ArticleID=1081387&CategoryID=81

Egemen Bağış’a KKTC’den sert tepki

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakerecisi Egemen Bağış ’ın, Kıbrıs’ta çözüm olmazsa, KKTC’nin Türkiye’ye bağlanabileceği yönündeki açıklamalarının yankıları devam ediyor.  KKTC’de uç noktadaki Afrika gazetesi, Bağış’a çok sert yüklenerek hakarete varan ithamlarda bulundu. Bağış’ın Kıbrıs Türk toplumunu hiçe saydığını ileri süren gazete, “Bu söz Bağış’ın kulağına Amerika veya İngiltere tarafından mı fısıldandı merak ediliyor” ifadelerine yer verdi. http://dunya.milliyet.com.tr/egemen-bagis-a-kktc-den-sert-tepki/dunya/dunyadetay/05.03.2012/1511139/default.htm

Rumlardan yalanlama geldi!

Kıbrıs Rum yönetimi Dışişleri Bakanı Erato Kozaku Markulli, Rum yönetiminin Türkiye’nin AB ile katılım müzakerelerindeki iki başlığın açılmasına rıza gösterdiği yönünde basında çıkan haberleri yalanladı. http://dunya.milliyet.com.tr/rumlardan-yalanlama-geldi-/dunya/dunyadetay/07.03.2012/1512490/default.htm

ABD’den Türkiye’ye ‘tüm kiliseleri iade et’ çağrısı

WASHINGTON – Senato Dış İlişkiler Komitesine sunulan, “Türkiye Cumhuriyeti‘ni Hristiyan Mirasını Korumaya ve Kilise Mülklerini İade Etmeye Çağırmak” başlıklı 392 nolu tasarı, Cumhuriyetçi Parti Massachusetts senatörü Scott Brown, Demokrat Parti California senatörü Dianne Feinstein ve Cumhuriyetçi Parti Illinois senatörü Mark Kirk tarafından sunuldu.  http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetayV3&ArticleID=1081301&CategoryID=81

BM’den küresel kadın konferansı önerisi

Genel Sekreter Ban ve Genel Kurul’un 66. Dönem Başkanı El Nasır, Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yaptıkları ortak çağrıda, 193 üyeli BM Genel Kurulu tarafından 2015 yılında kadın konferansı düzenlenmesini istediklerini belirtti. http://www.ntvmsnbc.com/id/25328898/

FT: Ahmet ve Nedim’in davası bitmez

İş dünyasının en etkili gazetelerinden Financial Times, gazeteci Ahmet Şık ve Nedim Şener’in tutukluluğunu ele aldı. “Herkesin anlaştığı tek nokta ise, bu davanın daha yıllarca sürecek olması…” http://dunya.milliyet.com.tr/ft-ahmet-ve-nedim-in-davasi-bitmez/dunya/dunyadetay/07.03.2012/1512044/default.htm

İsrail yine Gazze’yi vurdu

Filistinli sağlık kaynakları ve siyasi örgütler, Gazze’den İsrail’in güneyine havan ateşi açılmasının ardından İsrail ordusunun dün öğleden sonra başlattığı ve gece boyunca süren hava saldırılarında, ikisi askeri sorumlu Kudüs Tugayları’nın 10 üyesi ile Halk Direniş Komitesi’nin iki sorumlusunun öldüğünü belirtti. http://www.hurriyet.com.tr/planet/20094712.asp

Annan 10 Mart’ta Şam’a gidiyor

Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el Arabi, yaptığı yazılı açıklamada, geçen hafta göreve atanan Annan’ın Cumartesi günü Şam’a gideceğini belirtti. Suriye’deki ilk görevinde Annan’a eski Filistin Dışişleri Bakanı Nasır el Kidva’nın eşlik edeceği kaydedildi. http://www.ntvmsnbc.com/id/25327749/

UAEK’dan İran’a ‘ciddi diyalog’ çağrısı

Birleşmiş Milletler’e bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’na hitaben yapılan açıklamada, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Fransa, Almanya, Rusya ve Çin, Tahran yönetiminin, Birleşmiş Milletler denetçileriyle tam bir işbirliği içine girmesi ve Parçin Askerî Üssü’nün denetlenmesine izin verilmesi gerektiğini söyledi. http://proje.hurriyet.com.tr/bbcnews/bbcviewEkonet.aspx?HaberID=16024881&habertip=planet

Obama: Askeri operasyon kolay değil

Obama, Suriye’deki kriz konusunda ”basit bir çözümün” olmadığını söyledi. Obama, Beyaz Saray’da düzenlenen basın toplantısında, Suriye’deki şiddetten ”üzüntü duyduğunu” ancak ABD’nin tek taraflı askeri müdahalede bulunmayacağını belirtti. İran konusunda da Obama, bu ülkenin atom bombası yapmasını durdurmak için diplomasiyi kullanmanın ”hala bir fırsat penceresi” olduğunu vurguladı. İran’a askeri müdahalenin şu an düşünülmediğini belirten Obama, nükleer programı konusunda İran ile görüşmelerin, bu ülkenin ciddi olarak görüşme niyetinde olup olmadığını hızla göstereceğini vurguladı. http://www.ntvmsnbc.com/id/25328132/

Yorgo Papandreu PASOK liderliğinden çekildi

Yunanistan’da ekonomik kriz yüzünden başbakanlık koltuğundan olan George Papandreu sosyalist PASOK’un da liderliğinden resmen istifa etti. Ekonomi Bakanı Evangelos Venizelos’un önümüzdeki günlerde geçici kabinedeki bakanlık görevinden istifa ederek PASOK başkanlığına adaylığını ilan etmesi bekleniyor. http://dunya.milliyet.com.tr/yorgo-papandreu-pasok-liderliginden-cekildi/dunya/dunyadetay/11.03.2012/1513829/default.htm

Rusya ‘eski’ başkanını seçti

Rusya’da sandıkların kapanmasının ardından elde edilen ilk sonuçlara göre, Rusya Başbakanı Vladimir Putin devlet başkanlığı seçiminin ilk turunda oyların yüzde 60’dan fazlasını aldı. Putin, devlet başkanı olması halinde mevcut Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev’i başbakan olarak atayacağını açıklamıştı.

Putin, 2000 ve 2004 yıllarındaki seçimlerin ardından üçüncü kez devlet başkanlığı görevini devralacak. http://www.dw.de/dw/article/0,,15786330,00.html?maca=tur-ntv_online_tr-5970-html-cb

Dünya bunları tartışıyor

Şirketler kadın yönetici kotası getirsin mi? Arap vatandaşın ulusal marşı söylemesi şart mı? Kim daha muhafazakâr kim daha dindar?

Hazırlayan: Kıvanç Özcan