Avrupa’da sosyal demokrasinin geleceği

Alman sosyal demokrat vakfı FES’in Türkiye temsilciliği tarafından Türkçe olarak yayımlanan Avrupa’da sosyal demokrasinin geleceğine ilişkin Ernst Hillebrand ve Gero Maass tarafından kaleme alınan değerlendirmeyi aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.

“Avrupa’daki sosyal demokrat partiler, küresel finans krizinin üçüncü yılında da gerek iktidarı hedefleyen politikalar açısından gerekse ideolojik açıdan halen savunma konumunda bulunuyor. Sosyal demokrat partiler, finans kapitalizminin içinde bulunduğu krizden ve Avrupa toplumlarına özgü sosyal devlet anlayışının derinliğinden gereğince faydalanamıyor.

Mevcut farklılıklara rağmen tüm sosyal demokrat partiler, yeni bir siyasi anlatı arayışı içinde yanıtlanmayı bekleyen benzer sorularla karşı karşıya bulunuyor. Avrupa sosyal demokrasisinin bir yandan ulusal bağlamda kendini yeniden tanımlaması, diğer yandan ise ulusal farklılıkları gözardı etmeksizin ortak bir Avrupa politikası belirlemesi gerekiyor.

Bu çalışmada, Avrupa sosyal demokrasisine yöneltilmesi gereken on soru tanımlanıyor. Avrupa’nın geleceğine ilişkin bu sorular, dayanışmanın çağdaş yorumlanışı ve demokratik katılımdan, bireysel özgürlüğün ve kendi kaderini tayin hakkının güçlendirilmesine kadar uzanıyor.”

FES Yayini Avrupa sosyal demokrasisinin gelecegine dair on temel soru.pdf