TSE Avrupa standartlar teşkilatlarına tam üye oldu

“Avrupa Birliği ve Türkiye arasında devam eden ekonomik ve ticari işbirliğinin bir göstergesi olarak, Türk Standartlar Enstitüsü (TSE), Avrupa’nın iki kilit standart kuruluşu tarafından tam üyeliğe kabul edildi. AB Türkiye Delegasyonu bu başarı hikâyesini alkışlıyor ve Türkiye’nin dinamik sanayisiyle Avrupa standart oluşturma sürecinde önemli katkısı olacağına inanıyor.

TSE, 2008’den sonra Avrupa Standardizasyon Komitesi (CEN) ve Avrupa Elektroteknik Standardizasyon Komitesi (CENELEC) ‘le bağlantılı üye olarak işbirliğini sürdürdü. İki Avrupa teşkilatının Genel Kurulları, TSE’nin üyeliğini 1 Ocak 2012’den itibaren yürürlükte olmak üzere Aralık 2011’de onayladı.

Türkiye, 1996 yılından bu yana Avrupa Birliği ile bir Gümrük Birliği oluşturmuş durumdadır. Bu çerçevede, Türkiye, sanayi malları açısından AB teknik mevzuatını ve bir parçası olduğu AB Tek Pazarı’nda geçerli olan kuralları ve standartları hayata geçirme yükümlülüğüne sahiptir.

Türkiye’nin kalite altyapısında anahtar konumda bulunan Türk Standartlar Enstitüsü, bu uyumlaştırma sürecinin ön saflarında yer almaktadır. TSE, Avrupa Birliği tarafından desteklenen Türkiye’de Standardizasyon Faaliyetlerine Destek projesinin yararlanıcısı konumunda bulunmuştur. Türkiye’de Kalite Altyapısı’na Destek programının (€ 13 milyon) bir alt-projesi olan bu proje 2007’de yılında başarıyla tamamlanmış olup, TSE’nin Avrupa normlarına uyum sağlamasına etkili olmuştur. Projenin Türkiye’de standardizasyon sisteminin uyumuna dönük olarak sağladığı yönlendirmenin yanı sıra TSE’nin sağlam altyapısı ve çabaları nihayetinde CEN ve CENELEC tam üyeliğinin yolunu açmıştır.

İşbirliği, şu anda devam eden 4.8 milyon Euro’luk bir proje olan Türkiye’de Kalite Altyapısı’nın Güçlendirilmesi Programı çerçevesinde küçük ve orta ölçekli işletmelerin ve tüketicilerin standardizasyon faaliyetlerine katılımı kampanyalarıyla sürmektedir.

TSE’nin katılımıyla beraber, CEN ve CENELEC, toplamda 590 milyondan fazla tüketici kitlesine sahip olan 32 Avrupa ülkesini kapsar hale geldi. Bu ülkeler, Avrupa Birliği’ne üye olan 27 ülke ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) dahilinde bulunan 3 ülke (İzlanda, Norveç ve İsviçre) ve aday ülke konumunda bulunan Hırvatistan ve Türkiye’dir.”