Avrupa Birliği TRACECA fonu kapsamında ulaştırma projelerine destek sağlıyor

AB, Avrupa-Kafkasya-Asya ulaştırma koridorunda yatırımların harekete geçirilmesine yardım ediyor

Brüksel, 28 Şubat 2012 – Avrupa Komisyonu, AB ile Orta Asya arasında ulaştırma yatırımlarının çekilmesine yardımcı olabilmek üzere bugün Avrupa-Kafkasya-Asya (TRACECA) Yatırım Forumu’na ev sahipliği yapıyor. Uluslar arası donör çevreleri ve TRACECA ülkelerinin temsilcilerini bir araya getiren üst düzey konferansta öncelikli projeler için potansiyel fon imkanları görüşülecek.

Genişleme ve Avrupa Komşuluk Politikası’ndan sorumlu Komisyon Üyesi Štefan Füle, şunları söyledi; “Etkin bir ulaştırma sistemi etkili bölgesel entegrasyonun bel kemiğini oluşturur. Karadeniz ile Hazar Denizleri’ni Çin’e ve ötesine bağlayan Doğu komşularımız, AB ile ekonomik ve ticari ilişkilerinde tam potansiyele ulaşabilmelerine yardımcı olacak daha güçlü ulaştırma altyapısı ve hizmetlerinden yararlanabilirler”

Mobilite ve Ulaştırmadan sorumlu Komisyon Üyesi ve Başkan Yardımcısı Siim Kallas, şunları ekledi; “Ulaştırma koridorları geliştirilmesi ve yüksek ulaştırma güvenliği, emniyeti ve sosyal standartlarının uygulanmasının sağlanmasında sahip olduğumuz deneyimi ortaklarımız olan ülkelerle paylaşabiliriz. Daha iyi bağlantıların sağlanması hem AB’de hem de ortaklarımız olan ülkelerde yolcu ve operatörlerin yararına olacaktır.”

Forum’da, lojistik merkezleri ve yol, demiryolu, deniz ve hava ulaştırma konularıyla ilgilenen potansiyel donör ve yatırımcılara 12 proje sunulacaktır. Mal ve insan akışının sorunsuz yaşanması önünde engel teşkil edebilecek mevcut sınır geçiş prosedürlerinin geliştirilmesi de forumda ele alınacak.

TRACECA Yatırım Forumu Ermenistan, Azerbaycan, Bulgaristan, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Romanya, Tacikistan, Türkiye, Ukrayna ve Özbekistan’a ulaştırma altyapısı alanında yatırım çekmeyi amaçlamaktadır. Ortakların altyapılarının özellikle de ulaştırma ağlarının iyileştirilmesi, daha iyi ara-bağlantılara ve daha güvenli ve sağlıklı ulaştırma hizmetlerine yol açacaktır. Bu durum hem ortak ülkelerdeki hem de AB’deki hayat koşullarını ve ekonomik büyümeyi olumlu yönde etkileyecektir. Trans-Avrupa Ulaştırma Ağı ile olan bağlantıların geliştirilmesi aynı zamanda Doğu Ortaklığı ulaştırma işbirliğinin hedeflerinden de birisini oluşturmaktadır.

TRACECA programı ile ilgili veriler ve rakamlar

TRACECA Karadeniz, Doğu Ortaklığı ve Orta Asya bölgelerinden 12 ülke arasında oluşturulan ulaştırma işbirliği programıdır. Daimi sekretaryası Azerbaycan’da bulunan program deniz ulaştırması dahil, hava, kara ve demiryolu ulaştırma emniyetini ve ulaştırma altyapısını içermektedir. İlk olarak 1993 yılında Avrupa Birliği tarafından finanse edilen bir program ile başlayan TRACECA ülkeler arası ekonomik ilişkileri, ticareti ve ulaştırma bağlantılarını güçlendirmeyi amaçlamaktadır.

Avrupa Komisyonu bu işbirliğini şu ana kadar 80 projeye yönelik yaklaşık 170 milyon €’ya varan teknik yardım ile desteklemiştir. Bu yardımlar 2004 yılından beri özellikle ulaştırma güvenliği ve emniyeti, hukuki uyum girişimleri, ticaretin kolaylaştırılması ve kurumsal destek üzerinde odaklanmaktadır.”

Ayrıntılı bilgi için

MEMO/12/141

TRACECA çerçevesinin web sitesi

Kalkınma ve İşbirliği Genel Müdürlüğü-Europaid web sitesi:

Genişleme ve Avrupa Komşuluk Politikası’ndan sorumlu Komisyon Üyesi Štefan Füle’nin web sitesi:

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Ulaştırmadan sorumlu Komisyon Üyesi Siim Kallas’ın web sitesi:

İrtibat:

Peter Stano (+32 2 295 74 84)

Helen Kearns (+32 2 298 76 38)

Anca Paduraru (+32 2 296 64 30)

Dale Kidd (+32 2 295 74 61)