Turk Kahvesi Brifingleri: “Genc istihdami icin hareket zamanı”

Brüksel’de Türk Kahvesi Brifingleri’nde Avrupa’da Genç İşsizliği Masaya Yatırıldı

Uluslararası alanda ve Avrupa’da önemli siyasi, ekonomik ve sosyal gelişmeler yaşanırken gençlik ve istihdam ile ilgili konular da Brüksel’de daha yoğun şekilde gündeme gelmeyi sürdürüyor.
Amacı az sayıda uluslararası katılımcının samimi bir ortamda ve bir fincan Türk kahvesi eşliğinde güncel konular üzerinde görüş alışverişinde bulunması olan Brüksel’de gerçekleşen “Turkish Coffee Briefings – Türk Kahvesi Brifingleri” de giderek karmaşıklaşan bu uluslararası ortamda farklı bir düşünme ve tartışma platformu sunuyor.

Daha fazla bilgi için: www.turkishcoffeebriefings.org

“Genç İstihdamı İçin Hareket Zamanı”
Brüksel’de yuvarlak masa toplantısı serisi olan Türk Kahvesi Brifingleri‘nin yeni konusu “Genç İstihdamı İçin Hareket Zamanı” oldu. Avrupa Sosyalist Partisi (PES) Sosyal Politikalar Danışmanı Jan Kreutz‘un sunuş konuşması yaptığı toplantının yönetimini uluslararası gazeteci Euractiv Kıdemli Editörü Georgi Gotev üstlendi. Türk Kahvesi Briefingi’ne Avrupa Parlamentosu, AB Konseyi, AB Komisyonu gibi kurumların yanı sıra sivil toplum, Avrupalı gençlik organizasyonları ve medya temsilcileri ve düşünce kurluşlarından yetkililer katıldı.

Sadece davetiye ile katılınabilen Türk Kahvesi Brifingleri toplantısı katılımcıları arasında Avrupa ve Türkiye’de genç istihdamı konulu canlı bir görüş alışverişi sürerken Türk kahvesi ve Türk lokumu ikram edildi.

Türk Kahvesi Brifingleri kurucusu Kader Sevinç “Türk Kahvesi Brifingleri ile Brüksel’in yoğun uluslararası ortamında, günün koşturması içinde bir kahve molası ve entellektüel bir sohbet fırsatı sunmayı hedefliyoruz. Türk kahvesi kültürü de buna sıcak bir vesile oluyor. Türk Dış Politikası ve Avrupa konulu ilk toplantımız sonrasında gerek AB çevrelerinden gerekse Türkiye’den çok sayıda olumlu mesaj aldık. Katılımcılarımızdan aldığımız olumlu görüşler ve yeni konu önerileri de heyecanımızı canlı tutuyor. Türk Kahvesi Brifingleri’nde bu defa Avrupa’nın gündeminde özellikle bugünlerde önemli bir yer tutan bir konu olan “genç işsizliği”ni ele aldık. Avrupa Sosyalist Partisi’nin yakın zaman önce yayımladığı genç işssizliği ile mücadele konulu raporu hakkında PES ‘ten Jan Kreutz’un kısa sunuşu ile başlayan ve canlı bir tartışma ile devam eden bir toplantı gerçekleştirdik. Chatham house kuralları çerçevesinde yapılan toplantıda şu konulara değinildi:

• Genç işsizliği üzerine PES tarafından açıklanan 20 ana başlıkta somut öneriler içeren raporun önemli tespitleri,
  • Genç işsizliği Avrupa Birliği’ne her hafta iki milyar Euro’ya mal oluyor,
  • Avrupa çapında bir gençlik garantisi uygulamasının hayata geçirilmesi,
  • Avrupa Birliği’nin 2014 yılının sonuna kadar 2 milyon gence iş kazandırmayı hedefleyen bir fon oluşturması,
  • Eğitimin kalitesi ve nitelikleri ile iş piyasalarının ihtiyaçlarının birbirini karşılar hale getirilmesi,
  • Avrupalı hükümetlerin gençlik konusunda söylemleri bir kenara bırakıp eyleme geçmesi,
  • Yunanistan’daki krizin sosyal bir patlama boyutu ve gençliğin en kötü şekilde etkilenen kesim olduğu,
  • Türkiye’de gençlik politikalarının yetersizliği ve mesleki eğitimin gelişimine önem verilmesi,
  • Türkiye’nin genç nüfusunun, sağlam ekonomik altyapısının ancak eğitim kalitesinde yükseliş ve bilim, ar&ge, inovasyona uzun vadeli yatırım yapılması ile katma değer yaratacağı ve sürdürülebilir olduğu,
  • PES tarafından başlatılan Avrupa çapında genç işsizliği kampanyaları,
  • İspanya’da Avrupa ortalamasının çok üstüne çıkan genel ve genç işsizliği oranları ve sebepler,
  • Danimarka, İsveç ve Norveç gibi ülkelerde genç işssizliği oranlarının düşük olmasının sebepleri,
  • AB Liderler Zirvesi’nde genç işsizliği konusuna içerikli ve ölçülebilir önlemler getiren kararlara yer verilmesi,
  • Avrupa çapındaki gençlik örgütlerinin görüşleri
  • Uluslararası medya temsilcilerinin gözünden genç işsizliği,

Toplantının sonunda kurucu Kader Sevinç katılımcılara gelecek toplantılarda bilgi toplumu, Avrupa Parlamentosu, medya ve cinsiyet eşitsizliği konularının ele alınacağını duyurdu.

Türk Kahvesi Brifingleri ile ilgili bilgi ve fotoğraflar için:

www.turkishcoffeebriefings.org

Bilgi için:

Turkish Coffee Briefings

info@turkishcoffeebriefings.org

www.turkishcoffeebriefings.org

“Bir fincan kahvenin 40 yıl hatırı vardır.”