AB – Son Aciklamalar – Yemen/Suriye-23.02.2012

Avrupa Birliği’nin Dışişleri ve Güvenlik Politikasından sorumlu Yüksek Temsilcisi ve Komisyon Başkan Yardımcısı Catherine Ashton tarafından bugün yapılan açıklama:

Dün düzenlenen devlet başkanlığı seçimi, Yemen’in geçiş dönemi açısından önemli bir köşe taşı niteliğindedir. Ülke tarihi açısından bu oylama, Yemen halkının uzun zamandır beklediği değişimi sunan yeni bir sayfa açmıştır. Bu kadar olağandışı koşullar altında bu kadar çok Yemenlinin, barışçıl bir güç devri ve geçiş sürecine dönük desteklerini göstermek üzere oylarını kullanmış olmasından büyük bir memnuniyet duyuyorum.Seçimleri şiddet yoluyla aksatmak üzere özellikle Aden ve Güney Valiliklerinde bulunulan bir takım girişimlerin, artık yeni bir hız kazanmış olan geçiş dönemini rayından çıkartmasına izin verilmeyecektir. Bu tür şiddet girişimlerinin sorumluları hesap vermelidir.Pozitif ve kalıcı değişim, Devlet Başkanlığına seçilen Hadi ve ulusal uzlaşı hükümetinin, Yemen halkının taleplerine büyük bir kararlılıkla cevap vermeye devam etmelerini gerektirecektir. Ülkeyi bu kadar önemli bir noktaya taşıyan, Yemen halkının sergilediği cesaret ve sebat olmuştur. Şimdi başlaması gereken ulusal diyalog, uzlaşı ve anayasa reform süreci, tüm Yemenlilerin ihtiyaçlarına cevap veren gerçek anlamda kapsayıcı, demokratik ve medeni hukuk devletine giden yolu açmalıdır.Yemen’in karşısında insani konular, ekonomi ve güvenlik bağlamında büyük sınamalar bulunmaktadır. AB’nin demokrasi, adalet ve insan hakları temelinde daha iyi bir gelecek inşa etme çabalarında Yemen’in yanında olmaya devam edeceği konusunda şüphe yoktur. AB, geçiş sürecinin önde gelen destekçilerinden biri olmuştur. Birlik, bölgesel ve uluslararası ortaklarla birlikte hem Yemen hükümeti hem de Yemen toplumunun tüm kesimleriyle birlikte çalışmaya devam edecek; ülkenin yeniden inşasına, kurum ve ekonomisine dönük reformlara yardımcı olacaktır.