Son gelişmeler / Avrupa Birliği – Türkiye İlişkileri Gündemi

Avrupa Birliği’ne üyelik kapsamında yükseköğrenimde kaliteyi artırmak, Avrupa’daki üniversitelerle uyumu sağlamak açısından başlatılan Bologna Süreci nedeniyle birçok öğrenci okulu uzattığını ve eğitim hayatını sonlandırma aşamasına geldiğini söyledi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso’nun Kıbrıs temsilcisi Jorge Cesar das Neves, Komisyonu’un; Kıbrıs sorunun temel boyutlarında görüş birliği sağlanmadan uluslararası konferansının yapılmasını öngörmediğini söylediği bildirildi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İsviçre’de hakkında açılan soruşturmayla ilgili gelişmeleri "Gerekirse daha gitmem" sözüyle değerlendirdi.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Yunanistan’ın NATO’ya üyeliğinin 60. yıldönümü vesilesiyle Atina’da temaslarda bulundu. Rasmussen ile ortak basın toplantısında konuşan ve Türkiye’ye suçlamalarda bulunan Yunan Dışişleri Bakanı Stavros Dimas, "Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs’a (Rum) yönelik tahrikleri ile NATO’yu sabote ediyor." iddiasında bulundu. Dimas’ın açıklamaları, Rasmussen’in Türkiye ziyareti öncesinde geldi.

Erdal Şafak, Sabah gazetesindeki köşe yazısında Türkiye’nin AB sürecine değindi.

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rum Yönetimi’nin AB dönem başkanı olacağı 1 Temmuz’a kadar geçecek zamanı en iyi şekilde değerlendirip, bir sonuç alacak şekilde Kıbrıs müzakerelerini tamamlamak istediklerini söyledi. Eroğlu, "Ancak bunun olabilmesi için karşı tarafın da aynı düşünceyi taşıması gerekiyor." dedi.

Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, Türkiye konusunda Fransa’nın tutumunun "değişmediğini" hatırlatıp, "Ekonomik kriz, AB için siyasi projemizin bu büyüklükte bir ülkenin üyeliğini kaldıramayacağını bir kez daha göstermiştir. Zaten bugün Türkiye’nin kendisi de AB ötesine bakmaya başlamıştır" ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanlığı Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin ‘münhasır ekonomik bölge’ saydığı bölgede yeni bir uluslararası hidrokarbon arama ruhsat ihalesine çıkmasını protesto etti.

‘Soykırım’ gerginliği yaşanan Fransa’nın askeri ateşesi, Çanakkale Savaşları’nın 97. anma törenlerine hazırlık toplantısından kovuldu.

Fransa’da Anayasa Konseyi’nin "inkar yasası" ile ilgili kararını bu ay sonu vermesi bekleniyor. Konsey’in 11 üyesinden 3’nün sürece katılmayacağı belli oldu. Konsey’in 2001’de parlamentonun kabul ettiği "soykırım yasasını" da "normal" bulmadığı ortaya çıktı.

AB Dönem Başkanı Danimarka’nın Ankara Büyükelçisi Ruben Madsen, Türkiye’nin üyelik sürecini Zaman’a değerlendirdi.

Fransa, Suriye’ye insani koridor açılması teklifini BM Güvenlik Konseyi’ne getirmeye hazırlanıyor.

Abbas Güçlü, Milliyet gazetesindeki köşe yazısında üniversitelerin AB ilişkileri bölümlerinin, devlet tarafından tanınmıyor olmasına dair bir şikayet mektubunu aktardı.

KKTC’nin Maraş bölgesini "meşru sakinlerine iade etmesi" için Avrupa Parlamentosu’nda (AP) yazılı bir deklarasyon hazırlandı. Maraş’ın "meşru sakinlerine iadesinin Kıbrıs sorununa çözümü sağlayacağının" da savunulduğu deklarasyonda, bu alanda Türkiye’nin "işbirliği" için tüm AB’ye "koordinasyon içinde olma" çağrısında bulunuluyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Azerbaycan’ın ulusal televizyonuna konuşurken Fransa’daki "inkar" yasası ile ilgili sarf ettiği, "Minsk üçlüsü içerinde bu vesile ile Fransa’nın artık çıkması lazım" sözlerine Paris’ten yanıt geldi. Fransa Dışişleri Bakanlığı, "Türkiye, Fransa için önemli bir ortak olmaya devam edecek" dedi.

Türkiye – Avrupa Birliği Yatay Havacılık Anlaşması’nda, Kıbrıs Rum kesimi devre dışı kaldı. AB üyeleri, sivil havacılık anlaşmasının imzalanması için Avrupa Komisyonu’nu yetkilendirdi. Fransa ise konuyla ilgili tepkisini tek taraflı bir deklarasyonla belirtti.

Avrupa Parlamentosu’nda liberal ALDE grubunun lideri Guy Verhofstadt, AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’a yazdığı açık mektupta Suriye konusundaki çabaların hızlandırılması ve Türkiye, ABD ve Arap ülkeleriyle birlikte ‘Suriye halkının dostları temas grubu’ oluşturulması çağrısında bulundu. Verhofstadt, Türkiye ve Ürdün sınırlarında insani yardım koridorları açılması ve muhaliflere destek sağlanmasını önerdi.

Ermeni gazeteci Cevat Sinet, engelli kimliğini almak için gittiği Batman Valiliği’nde ‘Kimliğinde Hıristiyan yazıyor. Sen Batman Ermenisi misin? Seninle mi uğraşacağız? Bu özürlülerle kim uğraşacak’ sözlerini işitince hukuka başvurdu. Sonuç alamayınca şikâyetini AİHM’e taşıdı.

www.euractiv.com.tr