Milletvekilleri Bilgehan ile Korutürk Fransa Senatosu’nun sosyalist senatörlerinden Jean-Yves Leconte’u kabul etti.

17 Şubat 2012 – Cuma

Görüşmede, Fransa Senatosu’nda geçtiğimiz ay kabul edilen Ermeni Soykırımının İnkarını suç sayan yasanın kabulü ve buna dair Anayasa süreci de dahil olmak üzere farklı uluslararası konular değerlendirildi.

Korutürk, Jean-Yves Leconte ile görüşmede,  2011 yılının sonlarına doğru Fransa Devlet Başkanı Nicolas Sarkozy tarafından yeniden gündeme getirilen ve 1915 olaylarını temel alan sözde Ermeni soykırımını inkar yasasının kabulünün;  CHP tarafından tamamen iç politikaya yönelik ve seçim odaklı bir karar olarak yorumlandığını söyledi. Korutürk, kararın uzman tarihçilere bırakılması gerektiğini belirterek Türkiye’nin, tarihçilerin çalışması sonucunda ortaya çıkacak olan karara saygılı olmaya hazır olduğunu ve bunu TBMM’nin 2005 yılında oybirliğiyle kabul ettiği bir deklarasyonla da açıklandığını söyledi.

Korutürk ayrıca,  Türkiye’nin yaşadığı “kimlik kayması”na da dikkat çekerek Fransa’nın, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği hedefine yeniden yönelmesi için desteklenmesinin hem Avrupa hem de Türkiye açısından taşıdığı önemin altını çizdi.

Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan da, Fransız Senatosu’nda sözde Ermeni soykırımının inkarını suç sayan tasarının kabul edilmesine rağmen bu duruma razı olmayarak, farklı gruplardan senatörlerin, kabul edilen tasarının anayasaya aykırı olduğu görüşüyle Fransa Anayasa Konseyi’ne yaptığı başvuruyu takdirle izlediklerini belirtti.