Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu özel yetkili mahkemeler için NTV yayınında: “Bana söylesinler şu Avrupa Birliğinde şu mahkeme vardır benzer bir mahkeme vardır desinler”

16 Şubat Perşembe günü NTV’nin canlı yayınında Nilgün Balkaç’ın sorularını şöyle yanıtlayan Genel Başkan Kemal  Kılıçdaroğlu özel yetkili mahkemelerle ilgili soru üzerine AB uyum sürecine değindi ve şöyle dedi:

Özel yetkili mahkemeler eski sıkı yönetim mahkemeleridir. Askeri dönemde kurulan sıkı yönetim mahkemeleri. Sonra sivil hayata geçtikten sonra dendi ki, bu sıkı yönetim mahkemelerinin adını değiştirelim devlet güvenlik mahkemeleri yapalım. Devlet güvenlik mahkemesi kuruldu. Sonra AB ile uyum süreci içinde efendim bunun bir daha adını değiştirelim. Buradaki askerler çıksın sivil yargıçlar gelsin adını değiştirelim özel yetkili mahkeme adını koyalım dediler. Yani kaynağı sıkı yönetim mahkemeleridir. Hukuk devletinin olduğu bir yerde bu tür özel yargılamaları öngören mahkemelere gerek yoktur. Bunlar bir ihtisas mahkemesi de değil. Yani bir aile mahkemesi gibi, çocuk mahkemesi gibi mahkemelerde değil. Bunlar siyasi otoritenin bir anlamda toplumu baskılamak için, gücünü göstermek için elinde tuttuğu sopalar şeklinde görev yaparlar. Bunlar operasyon mahkemeleridir. Bunlara talimat verilir o talimatın gereği bu mahkemeler tarafından yerine getirilir. Biz bu mahkemelere böyle bakıyoruz. Normalde bu mahkemelerin kalkması lazım. Bana söylesinler şu Avrupa Birliğinde şu mahkeme vardır benzer bir mahkeme vardır desinler. Yok böyle bir şey. Bizim üzerinde durduğumuz nokta şu; yargı bir bütündür, özel yetkili mahkeme diye farklı konumlanmaya gerek yoktur. Normal yargılama süreci içerisinde her şey yargılanır kendi kuralları içinde sonuçlanmış olur.”
Mülakatın tamamı için: http://www.chp.org.tr/?p=61593