Avrupalı sosyal örgütler: AB’de evsiz göçmen sayısında artış var

Avrupalı sosyal örgütler, Brüksel’de düzenlenen bir konferansta, AB’nde diğer birlik ülkelerinden gelen göçmenler arasındaki evsizlerin sayısının artış kaydettiğini bildirdi.

Avrupa ülkelerindeki evsiz göçmenlerin sayısı artıyor. Brüksel’de liberal AB parlamenterleriyle bir araya gelen sosyal kuruluşların temsilcileri, serbest dolaşımın olumsuz yanları konusunda Avrupa Parlamentosu’nu uyardılar.

Gittikçe daha fazla sayıda insan yurtdışında iş arayışında başarısızlığa uğruyor ve işsiz kalıyor. Sosyal örgütler, bu kişilerin sosyal güvencelerinin bulunmamasını da sert bir şekilde eleştirdi.

Londra’daki evsizlerin yarısı AB ülkelerinden

Avrupa Evsizlerle Çalışan Ulusal Örgütler Federasyonu (FEANTSA) ve Avrupa Sosyal Yardım Birliği Eurodiaconia, “AB ülkelerinin tüm insani değerleri teminat altına alma yükümlülüğünün olduğu unutulmamalıdır“, değerlendirmesinde bulundu.

Örgütlere göre, mali ve ekonomik kriz, artan fakirliğin en önemli nedeni. AB göçmenleri arasında ne kadar işsiz bulunduğu konusunda ise kesin bir rakam yok. Ancak FEANTSA Direktörü Freek Spinnewijn, Londra’daki mekansızların yaklaşık yarısının özellikle Doğu Avrupalı birlik ülkelerinden geldiğini belirtti.

Spinnewijn’in yaptığı açıklamalara göre, AB ülkelerinden gelen göçmen gruplar evsizler arasında en hızlı büyüyen gruplar. Eurodiaconia Genel Sekreteri Heather Roy, “Serbest dolaşım ülkelere ekonomik avantajlar getiriyor. Bunlar, topraklarındaki tüm insanlar için de sorumluluk yüklenmeliler” şeklinde konuştu.

AB vatandaşlarının en azından acil konaklama yerleri ve temel desteklere sahip olması istendi. AB milletvekili Cecilia Wikstrom, Macaristan’ın evsizlerin para ya da hapis cezasına çarptırılmasını içeren politikasını sert bir dille eleştirdi.

Dw, 08-02-2012 18.34 (TSİ)