Son gelişmeler / Avrupa Birliği – Türkiye İlişkileri Gündemi

Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle, Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) Başkanı Arne König’e gönderdiği mektupta, Türkiye’nin basın ve ifade özgürlüğüyle ilgili tutumunu yakından ve endişeyle takip ettiklerini bildirdi. Türk yetkililerle görüşmelerinde Türkiye’deki hukuki çerçevenin AB standartlarıyla uyumlu olmadığını vurguladığını aktaran Füle, bu çerçevenin ifade özgürlüğünü yeterince garanti altına almadığını söyledi.

Belçikalı aşırı sağ parti Vlaams Belang’ın lideri Filip Dewinter, partinin ‘Kadınlar İslamileştirmeye Karşı” kampanyası çerçevesinde kızı An-Sofie Dewinter’in bikini ve peçe ile poz verdiği bir afiş hazırlattı. Belçika’da Türk ve Müslüman karşıtı kampanyalarıyla bilinen ırkçı parti Vlaams Belang Partisi’nin lideri Filip Dewinter’ın yeni Müslüman karşıtı kampanyası için, 19 yaşındaki öz kızı poz verdi.

Zürih Savcısı Braunschweig, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın, İsviçre’nin Zürih kentinde söylediği "Ermeni soykırımı yoktur. Gelsin beni tutuklasınlar" sözleri üzerine ön soruşturma başlattı. Gelişmenin ardından İsviçre’nin Ankara Büyükelçisi, Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

Sabah’ta Süleyman Yaşar, Türkiye’ye yönelik ekonomik eleştirileri değerlendiriyor.

Avrupa Birliği Bakanı Bağış, yarın Brüksel’de Avrupa Parlamentosu ve Komisyonu yetkilileriyle bir araya gelecek.

Avrupa Parlementosu (AP) Milletvekili İsmail Ertuğ, Almanya’da bazı partilerin, Türklerin çifte vatandaşlığı üzerinden oy avcılığı yaptığını öne sürdü.

TAVAK Başkanı Prof. Faruk Şen, 2011 araştırması çerçevesinde AB-Türkiye ilişkilerinin duraklamasının perde arkasını anlatıyor.

Sedat Ergin, Hürriyet gazetesindeki köşe yazısında AİHM kararlarının Türkiye’de uygulanışına yer verdi.

Mehmet Tezkan, Milliyet gazetesindeki köşe yazısında yarı başkanlık sistemi ve Fransa’daki uygulamaya yer verdi.

Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle, bir soru önergesine verdiği yanıtta "Türkiye hakkındaki 2011 İlerleme Raporu’nda işaret edildiği gibi çocuk işçiliğiyle mücadelede henüz ölçülebilir bir ilerleme yoktur" dedi.

Güney Kıbrıs’ta Rum Parlamentosu, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’ı oy birliğiyle kınadı.

İsveçli milletvekilleri, KCK soruşturmasında tutuklanan yayıncı Ragıp Zarakolu’ya Nobel Barış Ödülü verilmesi için başvuruda bulundu. Başvuruda, Zarakolu’nun tüm baskı ve saldırılara karşı düşünce özgürlüğünü savunmaya devam ettiği, kültürler arasındaki uzlaşmaya katkıda bulunduğu belirtildi.

Avrupa Parlamentosu üyeleri, AB’nin İran’ı müzakere masasına getirmek için kararlaştırdığı yaptırımlara destek verdi ve bu konuda Türkiye ile diyalog ve işbirliğinin öneminin altını çizdi.

Ankara, "Ermeni soykırımı" iddialarının varlığını inkar ettiği için İsviçre tarafından yargılanıp mahkum edilen Doğu Perinçek’in bu ülkeye karşı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) açtığı davaya müdahil oldu.

Danimarka’da Kopenhag Şehir Mahkemesi tarafından PKK’nın kontrolünde olduğu ve terör örgütü tarafından finanse edildiğine karar verilen Roj TV’ye bir darbe de Danimarka’nın en büyük bankası Danske Bank’tan geldi. Banka Roj TV’nin hesaplarını dondurma kararı aldı.

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi tarafından açıklanan yıllık değerlendirme raporunda "2011’de Avrupa-Türkiye ilişkileri açısında bir yıl daha kaybedildi" tespitinde bulunuldu. Konsey raporunda Türkiye’nin performansına ’20 üzerinden 6′ verildi. İlişkilerde en başarısız konu, Kıbrıs sorunu olarak öne çıktı.

Kadri Gürsel, Milliyet gazetesindeki köşe yazısında Fransa ile yaşanan ‘soykırım yasası’ krizinde Türk yetkililerin tutumunu değerlendirdi.

Fransa’nın Ermeni soykırımının inkarını suç sayan tasarıyı Senato’dan geçirmesinin ardından aşama aşama yaptırımlar geleceğini açıklayan hükümetin tepkisi sürüyor. Başbakanlık’ta bürokratlar için kiralanan araçlarda, Fransız malı tercih edilmemesinin istenmesi üzerine siparişler Amerikan malı araçlara yöneltildi.

Fransa’da Salı günü 77 senatör ve 65 milletvekilinin imzasıyla Anayasa Konseyi’ne götürülen inkar tasarısı sonrası Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’den konuyla ilgili bir açıklama geldi. Sarkozy, tasarının Anayasa Konseyi tarafından iptal edilmesi durumunda tasarıyı tekrar meclisin gündemine getireceği açıklamasında bulundu.

Avrupa Birliği, Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı yargı paketini memnuniyetle karşılarken Ankara’dan daha fazla reform beklediğini açıkladı. Demokratik standartların yükseltilmesi için hükümetin niyetlerini olumlu bulan Avrupa Komisyonu, yargı paketinin doğru istikamette atılmış ilk adım olduğunu ve "takdir" edildiğini belirtti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin genişletilmiş il başkanları toplantısında yaptığı konuşmada, Fransa’da iptali için Anayasa Konseyi’ne başvurulan ‘soykırımı inkar yasasıyla’ ilgili açıklamalarda bulundu. Bu yasanın bir Türkiye – Fransa meselesi değil, Avrupa Birliği meselesi olduğunu söyleyen Erdoğan, ‘Avrupalı dostlarımızı uyarıyorum, bu Avrupa’daki ırkçılığın sinsi yükselişinin tezahürüdür’ şeklinde konuştu.

Sabah’da Erdal Şafak, Fransa’da Anayasa Konseyi’ne yollanan Ermeni soykırımı yasasını tartışıyor.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Fransa’da sözde Ermeni soykırımıyla ilgili yasanın Anayasa Konseyi’ne taşınmasını değerlendirdi. Hisarcıklıoğlu, bunun Fransa’daki ayıbın ortadan kalkması için umut veren, önemli bir adım olduğunu belirtti ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin bundan sonraki süreci de yakından takip ederek temaslarını sürdüreceğini söyledi.

Türkiye’nin Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu, 72 senatörün Fransa Anayasa Konseyi’ne "inkar yasası"nın iptali için yaptığı başvuruyu memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. Burcuoğlu, Fransa’daki bazı Ermenilerin senatörleri etki altına almak için yoğun çaba sarf ettiğini, hatta bu süre içinde bazı senatörlerin kendilerini tehdit eden Ermeniler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada Fransa’daki ‘soykırım yasa tasarısı’ ve küresel krize değindi. Erdoğan, ‘Avrupa Birliği konusunda düzenlemeleri tek tek yapıyoruz. Avrupa’da bize karşı gösterilen tutumu not ediyoruz’ dedi.

Fransız Senatosu’nda kabul edilen ‘soykırımı inkar’ yasasını Anayasa Konseyi’ne götürmek için yeterli imzaya ulaşıldığı bilrildi. Anayasa Konseyi’ne yapılan başvuruda 72 senatörün imzası bulunuyor. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, ‘Yasayı iptal girişimi bana hizmet etmedi.’ dedi.

Başbakan Erdoğan, televizyonlarda yayınlanan ulusa sesleniş konuşmasının gündemine, Fransa Senatosu’nda kabul edilen ‘inkar yasası’nı aldı. Erdoğan, “Fransız dostlarımızın, Fransa halkının sesini yükseltmesini bekliyoruz” dedi ve gelişmelerin seyrine göre tavır takınacaklarını, yaptırımları etaplar halinde uygulamaya koyacaklarını dile getirdi. Başbakan’ın gündeminde Ortadoğu ve yargı reformu da vardı.

Avrupa Komisyonu, BM Genel Sekreteri Ban Ki -Mun’un Kıbrıslı liderleri uluslararası konferans çağırma niyetinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Komisyon’un, oluşumuna ve ele alacağı konulara göre konferansa katılma ihtimaline açık pencere bıraktığı bildirildi.

Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Füle, tarihi aydınlatmanın politikacıların değil araştırmacıların görevi olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği’nin Schengen Antlaşması çerçevesinde çıkarılan ilgili Tüzüğün iptali için Avukat Selim Sarıibrahimoğlu, Avrupa Birliği Parlamentosu’nu markaja aldı. Avukat Sarıibrahimoğlu’nun başvurusunu inceleme kararı alan Avrupa Parlamentosu’nda vizesiz dolaşım için hukuki süreç başlatıldı.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu yıllık toplantısının ardından geçtiği Zürih’te Sezen Aksu’nun konserini izledi. Bağış, burada ‘İsviçre de soykırımı inkar etmenin yasak olduğu bir ülke. Buradan diyorum ki soykırım yoktur, gelsinler beni tutuklasınlar. Bu yasalar bizim için kağıt parçasından öteye geçmez.’ dedi.

Milliyet’te Can Dündar, Milli güvenlik dersinden sonra zorunlu din dersinin de kalkmasını öneriyor. Dündar Avrupa Konseyi’ne üye 47 ülkeden yalnızca 5’inde seçmeli din dersi olduğunu söylüyor.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 2011 raporunu açıkladı. Rapora göre Türkiye, 174 davada insan hakları ihlali kararıyla listenin başını çekiyor.

Dünya Ekonomik Forumu’nun yıllık toplantılarına katılmak üzere İsviçre’nin Davos kasabasında bulunan Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AB Enerji Komiseri Günther Oettinger ile görüştü.

Davos’ta konuşan Anadolu Grubu’nun patronu Tuncay Özilhan, 10 yıl önce Avrupa’nın hastası olan Türkiye’nin bugün Avrupa’ya ders verme noktasına geldiğini söyledi. Özilhan, SABMiller’la birleşmenin bir aya tamamlanacağını kaydetti.

www.euractiv.com.tr