Haftanın öne çıkan dış politika haberleri (31 Ocak – 6 Şubat 2012)

Türkiye için büyük tehlike!

Ortadoğu’nun Sünniler ile Şiiler arasında bir savaşa doğru ilerlediği yolundaki istihbarat değerlendirmeleri dikkat çekici bir biçimde artıyor. Buna göre, İran, Suriye rejimi ve Hizbullah’ın yaşanması olası bir savaşın bir yanında; Türkiye, Katar, Suudi Arabistan ve diğer Arap ülkelerinin ise savaşın diğer tarafında yer alacağı ileri sürülüyor.

Füze kalkanında 20 dakika riski

Bir dönem NATO’nun Afganistan’daki en yüksek sivil yöneticisi olan eski dışişleri bakanı Hikmet Çetin, Münih Güvenlik Konferansı’nda “kalkan uyarısı” yaptı. etin’e göre, radar tespitinin ardından ateşleme için 20 dakikada karar vermek gerekiyor. “Yanlış alarm” durumunda bile bu sürenin geçerli olması “tehlikeli bir durum” yaratıyor. Çetin, ayrıca, “Rusya’sız Avrupa Atlantik güvenliği sağlanamaz. Rusya’nın füze kalkanına dahil edilmesi Türkiye’yi de çok rahatlatacak. Rusya böylece Türkiye’deki balistik füzeleri tehdit unsuru olarak görmeyecek. Rusya da Türkiye için tehdit unsuru teşkil etmeyecek” dedi.

Suriye tasarısına Rusya ve Çin’den veto

BM Güvenlik Konseyi (BMGK), Suriye’deki şiddetin derhal sona ermesi çağrısında bulunan ve Suriye rejimi tarafından yapılan insan hakları ihlallerini kınayan karar tasarısını, Rusya ve Çin’in vetosu nedeniyle kabul etmedi.

http://www.ntvmsnbc.com/id/25319438/ http://www.hurriyet.com.tr/planet/19848418.asp

Rusya ve Çin’den Esad’a açık destek

Rusya’nın BM Temsilcisi Vitali Çurkin ise “Bir ülkenin siyasi iç meselesine ilişkin hazır reçeteler sunmak Güvenlik Konseyi’nin işi değil” şeklinde konuştu. Çin’in BM Büyükelçisi Li Baodong da, “Çin, Suriye’de rejim değişikliği için yapılan baskılara ve güç kullanımına kararlılıkla karşı çıkıyor. Bu uluslararası ilişkilerin temel kurallarını ve BM tüzüğüne açıkça aykırı” dedi.

Ankara diken üstünde

Suriye’den sağlıklı haber alınamaması Ankara’nın plan yapmakta zorlanmasına neden oluyor. MİT, TSK ve Dışişleri analistleri, Batı tarafından silahlandırılan muhalif Suriyelilerin, Esad’ın ordusuna karşı kısa sürede büyük zaferler elde etmesini öngörmüyor. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu kapıyı açık bıraksa da Türkiye’nin yüz binleri bulacak bir göç dalgasını kendi topraklarında ağırlayabilmesi de zor. http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetayV3&ArticleID=1077853&CategoryID=81

Suriye’deki isyan dünyaya yayıldı

Başta İngiltere’nin başkenti Londra’daki Suriye büyükelçiliği olmak üzere Trablus, Sidney, Ottowa, Atina, Kahire ve Kuveyt ve Berlin’deki büyükelçilikler saldırıya uğradı. http://www.ntvmsnbc.com/id/25319477/

Peres’ten Türkiye’ye Hamas suçlaması

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, CNN’e verdiği röportajda Hamas’a her yıl çoğunluğu Türkiye, Katar ve İran’dan olmak üzere 900 milyon dolar aktarıldığını iddia etti. http://dunya.milliyet.com.tr/peres-ten-turkiye-ye-hamas-suclamasi/dunya/dunyadetay/30.01.2012/1495424/default.htm

Irak’ta kriz çözülüyor

Irak‘ta eski Başbakan İyad Allavi başkanlığındaki El Irakiye bloku, 2 aydır yaşanan krizin aşılması için Milli Meclisin toplantılarına tekrar katılma kararı aldı.

Sünni grupların desteklediği El Irakiye’nin Bağdat’taki merkezinde Allavi‘nin başkanlığında düzenlenen toplantıda blok üyeleri, yapılan oylamada Milli Meclisin oturumlarına tekrar katılma kararı aldı. http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetayV3&ArticleID=1077118&CategoryID=81

Panetta, İsrail’in İran’a saldırı tarihini açıkladı

ABD Savunma Bakanı Leon Panetta’nın, İsrail’in İran’da bulunan nükleer tesisleri “büyük bir ihtimalle” bu yıl ilkbaharda vuracağına inandığını söylediği öne sürüldü. Panetta, Washington Post yazarı David Ignatius’ın köşesinde yer alan bu iddiayı, ne doğruladı ne de yalanladı. http://www.hurriyet.com.tr/planet/19836490.asp

İran’dan petrol için 150 dolar uyarısı

İran, Avrupa’nın kendilerine koyduğu petrol ihracatına ambargo kararının petrol fiyatlarını yüzde 50 artırarak 150 dolar seviyesine çıkarabileceği uyarısını yaptı. http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetayV3&ArticleID=1077107&CategoryID=81

İnkârdan iptale

1915 olaylarına ilişkin Ermeni tezlerinin inkârına ceza öngören yasanın Fransa Senatosu’nda onaylanmasının ardından “iptaline gidilmesi” seçeneğine odaklanarak tüm diplomasi trafiğini “Fransa Anayasa Konseyi” hedefli yürüten Ankara, gelinen noktadan memnun. http://www.haberturk.com/dunya/haber/711971-inkardan-iptale

‘İnkâr yasası’nda söz konseyde

İktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) üyesi ve Türk-Fransız Parlamenter Dostluk Grubu Başkanı Michel Dienfenbacher’in girişimiyle harekete geçen milletvekilleri 65 imza, Senato’da da Avrupa Demokratik ve Sosyal Topluluğu (RDSE) Senatörü Jacques Mezard’ın öncülüğünde 77 imza topladı. Fransa parlamentosundan geçen Ermeni tasarısının iptali için Anayasa Konseyi’ne başvuru yapıldı. Konsey kararını 1 ay içerisinde verecek. http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetayV3&ArticleID=1077377&CategoryID=81

Tarihi aydınlatmak tarihçinin işidir

Bugüne kadar Fransa Senatosu’nun Ermeni iddialarının reddini suç sayan yasa tasarısıyla ilgili sessizliğini koruyan ve bu yüzden bizzat Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından eleştirilen Avrupa Birliği, nihayet bu sessizliğini bozdu. http://www.hurriyet.com.tr/planet/19808556.asp

Almanya’dan ‘dönerci cinayeti’ tazminatı

Almanya Adalet Bakanı Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, aşırı sağcılar tarafından öldürülen 8 Türk ile 1 Yunanın yakınlarına 5 ile 10 bin Euro arasında tazminat ödenmesine başlandığını söyledi. http://www.ntvmsnbc.com/id/25318052/

‘Dönerci cinayeti’nde bir tutuklama daha

Almanya’da 8 Türk ve 1 Yunan’ı öldüren “Nasyonal Sosyalist Yeraltı” (NSU) adlı aşırı sağcı terör örgütüne yardımcı olmakla suçlanan Carsten S. adlı bir Alman tutuklandı.

Sosyalistler oylarını artırmaya devam ediyor

Hollanda’da geçen hafta yapılan farklı kamuoyu yoklamalarına göre halk desteğini büyük oranda artırarak, ülkenin en büyük partisi konumuna yükseldiği tespit edilen Sosyalist Parti’nin (SP) çıkışı sürüyor.

www.birgun.net/world_index.php?news_code=1328090361&year=2012&month=02&day=01

Mısır’da ‘devlet’ abluka altında

Mısır’da tansiyon düşmek bilmiyor. Protestocular, geçen çarşamba bir futbol maçında çıkan olaylar nedeniyle polis ve askeri suçluyor. Mısır’ın en büyük kulübü El Ehli taraftarları geçen yıl Hüsnü Mübarek rejiminin devrilmesini sağlayan gösterilerde büyük rol oynadıkları için yaşananların planlanmış bir komplo olduğunu iddia ediyor.

Kuveyt seçimlerinde İslamcıların zaferi

Müslüman Kardeşler çizgisindeki İslami gruplar seçim sonucunda 14 milletvekili çıkartırken meclise hiç kadın vekil girememesi dikkat çekti.
Böylece Mısır ve Tunus’un ardından bir Arap ülkesinde daha zafer İslamcı partilerin oldu.

http://dunya.milliyet.com.tr/kuveyt-secimlerinde-islamcilarin-zaferi/dunya/dunyadetay/04.02.2012/1497783/default.htm http://www.ntvmsnbc.com/id/25319211/

Erdoğan – Auster polemiği Time’da

Time dergisince yayımlanan bir yazıda, “İnternet tarafından körüklenen, en olmayacak karşıtlar arasında bir söz düellosu, bu hafta Atlantiğin iki tarafı arasında fırtına gibi esti” denildi. Yazıda Erdoğan ile Auster’in “kahvehane vari bir polemiğe” giriştikleri, bunun gerçekten “Türkiye’nin irtifa kaybetmesine yol açacağı” görüşleri de yansıtıldı.

Vizesiz Avrupa ‘Şubat’ta masada!

Türk vatandaşlarına Avrupa‘da vizesiz dolaşım hakkının tanınması için hukuk mücadelesi başlatan Avukat Selim Sarıibrahimoğlu, Türk vatandaşlarına vize uygulamasına neden olan Schengen Tüzüğü’nün iptali için dilekçe verdi. Avrupa Parlamentosu avukat Selim Sarıibrahimoğlu’nun başvurusunu kabul edilebilir buldu.

Yunanistan kemerleri daha da sıkacak

Mali krizi nedeniyle zor günler geçiren Yunanistan, ikinci yardım paketini alabilmek için kemerleri daha da sıkmaya hazırlanıyor.

Bu çalışma Kıvanç Özcan tarafından hazırlanmıştır.