BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye ile ilgili kararının veto edilmesinin ardından Yüksek Temsilci Catherine As hton tarafından yapılan açıklama

AVRUPA BİRLİĞİ Brüksel, 4 Şubat 2012

Avrupa Birliği’nin Dışişleri ve Güvenlik Politikasından sorumlu Yüksek Temsilcisi ve Komisyon Başkan Yardımcısı Catherine Ashton tarafından bugün yayımlanan açıklama:

“Şiddetten uzak bir ortamda, Suriyeliler tarafından yürütülecek kapsayıcı bir siyasi sürecin [inşası] doğrultusunda Arap Ligi tarafından yapılan çağrıya, Rusya Federasyonu ve Çin’in vetolarını yinelemeleri neticesinde Güvenlik Konseyi’nin destek sağlayamaması dolayısıyla büyük bir üzüntü duyuyoruz. AB, Arap Ligi tarafından sarf edilen tüm çabaları desteklemeye devam etmekte ve bir defa daha BM Güvenlik Konseyi’nin tüm üyelerini, sorumluluklarını yerine getirmeye çağırmaktadır.

Tek sesle konuşma, dökülen kana son verilmesini talep etme ve Suriye için demokratik bir gelecek çağrısında bulunma zamanı gelmiştir. Devam eden katliamı şiddetle kınıyor ve baskıcı rejim karşısında Suriye halkının yanında duruyoruz. Başkan Esat’a sivillerin öldürülmesine derhal son vermesi, Suriye ordusunu kuşatma altındaki kasaba ve şehirlerden geri çekmesi ve ülkesinin menfaati için iktidarı bırakarak barışçıl bir dönüşüm sürecinin önünü açması çağrısında bulunuyoruz.”