Avrupa Birliği’nin Dışişleri ve Güvenlik Politikasından sorumlu Yüksek Temsilcisi ve Komisyon Başkan Yar dımcısı tarafından Kazakistan ile ilişkiler üzerine yapılan açıklama:

Kazakistan Dışişleri Bakanı Yerzhan Kazykhanov ile gerçekleştirdiği toplantının ardından Yüksek Temsilci Catherine Ashton tarafından yapılan açıklama

AVRUPA BİRLİĞİ Brüksel, 2 Şubat 2012

"AB’nin Orta Asya’daki önemli ortaklarından biri olan Kazakistan ile iyi bir ilişkimiz ve diyalogumuz bulunmaktadır. İyi ilişkiler ve diyalog, görüş alışverişi yapılabilmesi ve karşılıklı olarak taşınan endişelerin paylaşılabilmesi açısından önem taşımaktadır. Bugün Dışişleri Bakanı Sn Kazykhanov ile gerçekleştirdiğim bu görüşme, bize böylesi bir fırsat tanıdı. Geride bıraktığımız birkaç ay içinde Kazakistan’da meydana gelen gelişmeleri ele aldık. Grev yapan işçilerle polis arasında 2011 yılı Aralık ayında çıkan şiddetli çatışmalar ve akabinde meydana gelen tutuklamalar dolayısıyla duydum endişeleri hatırlattım. Bu olayların objektif ve şeffaf bir şekilde araştırılması gerektiği yönündeki çağrımı yineledim.

Ele aldığımız bir diğer husus da Parlamento seçimleri oldu. Kazakistan’ı, halkın temel hak ve özgürlüklerine saygı duyan açık ve demokratik bir toplum inşa etme yönündeki arzusunu muhafaza etmesi yönünde teşvik ettim. AB, bu yöndeki çabalarında Kazakistan’ı desteklemeye hazırdır.

Bununla birlikte başta Suriye ve İran’la ilgili gelişmeler olmak üzere, Kazakistan’ın İslam İşbirliği Teşkilatı Başkanı olarak üstlendiği rol de dâhil uluslararası konuları da ele aldık.

AB, Kazakistan’la olan ilişkilerini müzakereler veya genişletilmiş yeni bir Ortaklık ve İşbirliği Anlaşması yoluyla güçlendirmeye kararlıdır. Bununla birlikte, Birlik tarafından daha önce de ifade edildiği üzere, bu müzakerelerin ilerlemesi Kazakistan’da yapılacak olan siyasi reformların hızına bağlı olacaktır."