Son özet haberler – AB ve Türkiye

* AB ve Türkiye

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 2011 raporunu açıkladı. Rapora göre Türkiye, 174 davada insan hakları ihlali kararıyla listenin başını çekiyor.

Dünya Ekonomik Forumu’nun yıllık toplantılarına katılmak üzere İsviçre’nin Davos kasabasında bulunan Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AB Enerji Komiseri Günther Oettinger ile görüştü.

Davos’ta konuşan Anadolu Grubu’nun patronu Tuncay Özilhan, 10 yıl önce Avrupa’nın hastası olan Türkiye’nin bugün Avrupa’ya ders verme noktasına geldiğini söyledi. Özilhan, SABMiller’la birleşmenin bir aya tamamlanacağını kaydetti.

Derya Sazak, Milliyet gazetesindeki köşe yazısında Türkiye’yi ziyaret eden Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Thomas Hammarberg’e yer verdi.

Fransa merkezli uydu şirketi Eutelsat tarafından yayınlarına son verilen Roj TV, başka bir uydu şirketiyle anlaştı. Roj TV, kısa bir aranın ardından Lüksemburg merkezli telekomünikasyon şirketi Intelsat üzerinden uydu yayınına başladı. Kopenhag Şehir Mahkemesi’nin terör örgütü PKK’nın propagandasını yaptığını tescillemesinin ardından, Fransa merkezli uydu şirketi Eutelsat kanalın yayınına son vermişti.

Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanı Erato Kozaku-Markullis, adanın açıklarında zengin hidrokarbon yatakları bulunmasının "oyunun kurallarını değiştirecek" nitelikte, Kıbrıs açısından tarihi önem taşıyacak bir gelişme olduğunu söyledi. Dönem başkanlıklarıyla ilgili Türkiye’nin tavrını da eleştiren Markullis, Ankara’nın işbirliğine yanaşması halinde dönem başkanlığı boyunca kapılarının açık olduğunu söyledi.

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Avrupa Birliği Adalet ve İçişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı için bulunduğu AB Dönem Başkanı Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da, Türkiye’nin yasadışı göçün kaynağı değil, hedefi olduğunu söyledi.

Avrupa İnsan Hakları Komiseri Thomas Hammerberg, Fransız Senato’ndan geçen inkar yasasını değerlendirdi. Hammerbeg, ifade özgürlüğünün sadece kin ve nefret içeren söylemler için kısıtlanabileceğini söyledi.

Fransa eski Adalet Bakanı ve hukukçu senatör Robert Badinter, Huffington Post için kaleme aldığı makalesinde, hafta başında kabul edilen "soykırımı inkar" tasarısını eleştirdi.

Milliyet’te Kadri Gürsel, Sarkozy’e karşı farklı yöntemleri ele alıyor.

İngiltere Başbakanı David Cameron, ‘Türkiye kilit ülke, AB üyesi bir Türkiye de doğru yanıt’ dedi. Cameron, ‘Ermeni soykırımını inkarın cezalandırılması’ konusunda Fransız Senatosu’ndan geçen yasa hakkında ise ‘Geçmişi unutmamalıyız ama yüzümüzü bugüne dönmeliyiz’ mesajı verdi.

Fransız Senatosu’ndan geçen ‘soykırımın inkarına ceza’ yasasına karşı imza çalışması sürerken, Anayasa Konseyi, hükümete “Kanunu bekletin” dedi. Yasanın haftasonuna kadar imzalanmak için Elysee Sarayı’na gönderilmeyeceği ifade edildi. Anayasa Konseyi’ne başvuru için gereken 60 imzadan 35’inin bulunduğu belirtildi.

Kıbrıs sorununa çözüm için beşinci defa yapılan üçlü zirve sonunda bir açıklama yapan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, çok taraflı konferansın yapılıp yapılmayacağına Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’ın Mart sonlarına doğru yazacağı raporun ardından karar verileceğini açıkladı. Downer’ın raporunun çözüm açısından olumlu olması durumunda Nisan sonu ya da Mayıs ayı başında çok taraflı konferansın yapılabileceğini belirten Genel Sekreter, iki liderin yoğunlaştırılmış görüşmelere devam edeceğini söyledi.

Fransız basınında Türkiye ile Fransa arasında soykırımın inkarını suç kabul eden yasa tasarısı ile ilgili yaşanan gerginlik geniş yer bulurken, yasanın kimseye bir yararı olmayacağı yorumları yapılıyor.

Avrupa Komisyonu, milli güvenlik derslerinin kaldırılması kararına destek verdi.
AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ‘Kıbrıs’ta Rum dönem başkanlığına kadar çözüm olursa Birleşik Kıbrıs ile memnuniyetle bir araya geliriz.’ dedi. Bağış, Kıbrıs Rum kesiminin AB dönem başkanlıyla ilgili olarak ise ‘Yarım bir devletin 500 milyonluk Avrupa’yı temsil ettiği iddiasını çok da ciddiye almayız. 23 Nisan’da çocukları bazen devlet büyüklerimiz kendi koltuklarına oturturlar ya, biz de Rum dönem başkanlığını aynı şekilde telakki ederiz.’ şeklinde konuştu.

Hürriyet’te Sedat Ergin Fransa’da Ermeni yasasının geçmesi üzerine başlayan hukuk savaşını yazdı.

Sosyalist Enternasyonal’den Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a “Ya Basta” (Artık Yeter) kararı çıktı. Erdoğan için kınama 11 bin 487 kilometre öteden geldi.

Sabah’ta Şelale Kadak, Fransa’daki Ermeni yasasına karşı Aldo Kaslowski’nin görüşlerini aktarıyor.
Uluslararası Af Örgütü, Fransa’da kabul edilen ‘Ermeni soykırımının suç sayılmasına dair’ yasayla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada, ‘Buradaki asıl sorun Ermenilerin 1915 yılında katledilmesi ve tehcirinin soykırım teşkil edip etmediği değil, Fransız yetkililerin bu tartışmayla ilgili olarak ifade özgürlüğünü baskı altına almasıdır. Fransız yetkililer, uluslararası insan hakları alanındaki yükümlülüklerine uymamaktadır.’ denildi. Açıklamada aynı zamanda, konuyla ilgili olarak resmi söylemden farklı düşünen kişiler hakkında Türkiye’de açılan davalara da dikkat çekildi

Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından iletişim öğrencileri arasında düzenlenen "AB Yolunda Genç İletişimciler Yarışması" için son başvuru tarihi 9 Mart 2012.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Fransız Senatosu’nda ‘soykırımı inkar yasasının’ kabul edilmesini esefle kınadığını belirterek, bundan sonra Türkiye ile Fransa ilişkilerinin eskisi gibi olmayacağı mesajını verdi. Gül, ilgili yasanın 60 senatör tarafından Anayasa Mahkemesi’ne götürülmesini ümit ettiğini de sözlerine ekledi.

Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, Senato’da kabul edilen ‘Ermeni soykırımının inkarını suç sayan’ yasanın ardından yaptığı açıklamada, Türkiye’yi soğukkanlı davranmaya davet etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada Fransa Senatosu’ndan onay alan ‘Ermeni soykırımının inkarını suç sayan yasayla’ ilgili değerlendirmelerde bulundu. Eylem planlarını açıklamak için yasaya karşı olan senatörlerin girişimiyle başlayacak Anayasa Konseyi sürecini bekleyeceklerini ifade eden Erdoğan, ‘Bu hatanın telafi edileceğine dair umudumuzu kaybetmiş değiliz.’ dedi. Erdoğan’ın yaptığı nispeten ‘ılımlı’ konuşma, Fransız basınında da dikkat çekti.

Hristiyan Demokrat Elmar Brok, yeniden Avrupa Parlamentosu (AP) Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı oldu. Brok, Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkan AP üyeleri arasında yer alıyor.

Kıbrıs’ta 3 yıldır devam eden müzakere sürecinde Türk ve Rum liderler New York’ta Greentree çiftliğinde BM denetiminde ikinci kez bir araya geldi. BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un ‘oyunun sonu’ diye adlandırdığı ve lider eşlerinin de katıldığı zirvede ya başarısızlık ilan edilecek veya uluslararası konferans kararı alınacak.