Son gelişmeler / Avrupa Birliği Gündemi

Avrupa’da Yunanistan Açmazı

Yunanistan ve özel sektör alacaklıları arasında Yunanistan’ın borçlarının %50 oranında silinmesi görüşmeleri 16 Ocak 2012 tarihinde askıya alınmış ve bu görüşmelerin tekrar ne zaman başlayacağı bildirilmemişti. Temerrüde düşme riski altındaki Yunanistan’a AB ve IMF tarafından verilecek kredinin ikinci diliminin serbest bırakılması için bu anlaşmanın yapılmış olması şartı getirilmişti. Yunanistan eğer bu kredi dilimini alamazsa temerrüde düşme ve Euro bölgesinden çıkma riski devam ediyor.

18 Ocak 2012 tarihinde yapılan açıklamaya göre borç krizindeki Yunanistan ve özel sektör arasında borçların %50 oranında kırpılması için görüşmelerin yeniden başladığı bildirildi. AB ve IMF yetkililerinin yeni kredi diliminin serbest bırakılmasına ilişkin incelemeler için geçtiğimiz hafta Atina’da olacağı bildirilmişti. Ancak bu haberden dört gün sonra 22 Ocak tarihinde yapılan bildirime göre Yunanistan ve alacaklıları arasındaki görüş ayrılıkları giderilemedi ve 450 finans kuruluşunu temsil eden ve alacaklılar adına müzakereyi yürüten Uluslararası Finans Enstitüsü Başkanı Charles Dallara aniden Atina’dan Paris’e döndü ve müzakerelerin telefon üzerinden yürütüleceğini bildirdi.

Yapılan açıklamaya göre Yunanistan’ın şu anda 350 milyar Euro borcu bulunuyor ve yapılan görüşmelerde bu borcun yaklaşık 100 milyar Euro’luk kısmının silinmesi hedefleniyor. Ancak alacaklılar (bankalar ve hedge fonlar) bu borcun silinmesi karşılığında geri kalan kısmın ödeneceğine dair Yunanistan’dan bir garanti bekliyor. Kalan borcun hangi faiz oranıyla ödeneceği de bir diğer anlaşmazlık konusu. Bankalar %4,6 faiz oranı isterken Yunanistan bu oranın %3’ü geçmemesini istiyor. 30 yıllık vade göz önünde bulundurulduğunda aradaki farkın oldukça büyük olması çözüm konusundaki endişeleri de artırıyor.

İskoçya’nın Bağımsızlığı İngiltere’nin AB Üyeliğini Tartışmaya Açtı

İskoçya’nın İngiltere’den ayrılarak bağımsız bir ülke olması tartışmaları bir süredir tartışılırken İskoçya Başbakanı Alex Salmond ve İngiltere Başbakanı David Cameron arasındaki bağımsızlık tartışmalarından da 2014 yılı için referandum çıkmıştı. İskoçya’nın AB’den ayrılması veya üyelik için yeniden başvurması gündeme taşınmıştı. İskoçya Birleşik Krallık’tan ayrılırsa geriye kalan İngiltere’nin de AB üyeliğinin yeniden gündeme geleceği söyleniyor.

AB’den Türk ekonomisine övgü

Avrupa Birliği’nin aday ve potansiyel aday ülkelerin ekonomilerini değerlendirdiği raporda Türkiye’nin güçlü ekonomik iyileşmesinin 2011’in üçüncü çeyreğinde hızını kesmesine rağmen %8,2 oranındaki büyüme rakamının olumlu olduğu vurgulandı. Raporda, işgücüne katılım ve istihdam oranlarının yükseldiği ancak %18 oranındaki genç işsizlik oranının yüksek olduğu vurgulandı.

Not: Komisyon’un övgüye değer bulduğu genel istihdam ve işgücüne katılım oranlarında Türkiye, Avrupa Birliği’nin oldukça gerisinde. Avrupa Birliği’nde %68 civarında seyreden genel istihdam oranı Türkiye’de %46, OECD ortalaması ise %65.[1] %18 olduğu belirtilen Türkiye’nin genç işsizliği ise OECD verilerine göre %22.[2] Türkiye’de gençlerin istihdama katılım oranı (%38) ise OECD ülkeleri arasında en düşük düzeylerde ve Avrupa Birliği’nde şu anda ciddi ekonomik krizler yaşayan ülkeler ile hemen hemen aynı seviyede yer alıyor.[3]

İngiltere Maliye Bakanı’ndan Yunanistan’a İlişkin Açıklama

İngiltere Maliye Bakanı George Osborne, Avrupa için tehlikeli olan şeyin S&P’nin not indirimleri değil Yunanistan’ın borç krizine ilişkin yaşanan belirsizliklerin olduğunu söyledi. Euro Bölgesi’nin para biriminin arkasında durması gerektiğini de söyleyen Osborne, ülkesinin IMF’ye daha fazla para vermeye hazır olduğu da ekledi.

AB’den Yunanistan’a Kamu Yönetimi Reformu Çağrısı

AB Yunanistan Mali Görev Gücü Başkanı Horst Reichenbach, Yunanistan’ın rekabet gücünü arttırması, bürokratik yükü azalması, şeffaflığı arttırması ve karar mekanizmalarını basitleştirmesi gibi olumlu değişikliklerin gerçekleşmesi için kamu yönetimi reformunun şart olduğunu dile getirdi. Bu sürecin kolay olmadığını sözlerine ekleyen Reichenbach, ortak siyasi kararlılığın önemine değindi.

Avrupa Komisyonu Macaristan’a Hukuki Prosedür Başlatma Kararı Aldı

Avrupa Komisyonu, Macaristan’da gerçekleştirilen Anayasa değişikliklerinin AB hukukuna uygun olmadığı ve hukuki işlem yapılması hakkının saklı olduğu yönündeki açıklamasının ardından, ülkeye geçen hafta da bütçe açığı konusunda uyarı yapılmıştı (ilgili haber için bkz. http://avrupabirligihaberleri.wordpress.com/2012/01/13/avrupa-birliginde-macaristan-krizi-buyuyor-macaristana-butce-acigi-konusunda-uyari-yapildi/). Komisyon, uyarısından hemen sonar Macaristan’a ilişkin hızlandırılmış hukuki ihlal prosedürlerini başlatma kararı aldı.

Aldığı bu kararın arkasında şu 3 temel nedenin varlığını gösterdi:

1-      Ulusal merkez bankasının tam bağımsızlığının kısıtlanması

2-      Hakim ve savcıların emeklilik yaşının 70’den 62’ye düşürülerek, hükümetin istemediği yargı mensuplarının emekli edilmesi yoluyla yargı bağımsızlığının ihlal edilmesi

3-      Verilerin korunmasına ilişkin üst kurulun bağımsızlığının ihlal edilmesi.

Komisyon’un resmi açıklaması için: http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/12/24

İhlaller konusunda sık sorulan sorular için:

Öte yandan eleştirilerin yöneltildiği Macaristan Başbakanı Victor Orban da Avrupa Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada hukuki anlaşmazlıkların kolayca çözülebileceğini bildirdi.

Avrupa Birliği’nde Enflasyon %3

AB istatistik kurumu Eurostat’ın verilerine göre Avrupa Birliği’nde enflasyon %3, Euro Bölgesi’nde ise %2,7 olarak gerçekleşti. Bu oran, bir önceki yıl AB’de % 2,7 ve Avro Bölgesinde % 2,2 olarak kaydedilmişti.

Geçen yıl AB üyeleri arasında İngiltere yüzde 4,8 enflasyonla ilk sırayı alırken bu ülkeyi yüzde 4,6 ile Slovakya, yüzde 4,5’le Polonya, yüzde 4,2 ile Kıbrıs Rum kesimi ve yüzde 4,1’le Estonya ve Macaristan izledi. Enflasyon oranları en düşük AB üyeleri ise yüzde 0,4’le İsveç, yüzde 1,3’le Malta, yüzde 1,7 ile İrlanda ve yüzde 2 ile Bulgaristan şeklinde sıralandı.
Geçen yıl Almanya’da yüzde 2,3, İspanya’da yüzde 2,4, Fransa’da yüzde 2,7 ve İtalya’da yüzde 3,7 enflasyon görüldü.

Avrupa’dan övgü alan ekonomisi ile Türkiye’de ise tüketici fiyatlarında enflasyon oranı 2011 yılı için %10,45 olarak açıklandı.

Standard and Poors, Avrupa Finansal İstikrar Fonu’nun da Kredi Notunu Düşürdü

Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Standard and Poors, Euro Bölgesi’nde Fransa ile birlikte toplam 9 ülkenin kredi notunu düşürmesinin ardından Avrupa Finansal İstikrar Fonu’nun (EFSF) da AAA olan kredi notunu AA+’ya düşürdü. S&P yaptığı açıklamada, Euro Bölgesi’ne yeni garantiler sağlanması halinde notun tekrar AAA olarak yükseltileceğini açıkladı.

Öte yandan Fransa’nın kredi notunun S&P tarafından düşürülmesinin hemen ardından başka bir kredi derecelendirme kuruluşu olan Moody’s ülkenin kredi notunu değiştirmeyerek AAA olarak bıraktığını açıkladı.

Avrupa Birliği ile Kosova Arasında Vizeler Kalkıyor

Avrupa Komisyonu ile Kosova’nın vize serbestisi için görüşmelere başladığı açıklandı. Komisyon’un İçişlerinden sorumlu üyesi Cecilia Malmström tarafından yapılan açıklamada vizelerin kaldırılmasının, Kosova hükümetinin seyahat belgeleri, sınır, göç ve iltica yönetimi, kamu düzeni, başta organize suçla mücadele olmak üzere güvenlik meseleleri ve seyahat özgürlüğüne dair temel haklar konularında adımlar atması halinde gerçekleşeceği bildirildi.

Sarkozy: Fransa’da Durum Çok Vahim

Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy, sendika liderleri ve işadamlarının katıldığı toplantının açılış konuşmasında Fransa’da durumun Avrupa’daki gibi çok vahim ve durumun acil olduğunu söyledi.  Fransa’nın asıl Almanya ile yarıştığını belirten Sarkozy, Fransa’da işçilik maliyetlerinin 2000 ve 2009 yılları arasında yüzde 20 arttığını, Almanya’da ise bu oranın yüzde 7 olduğunu kaydetti. Sarkozy, Fransa’da aylık 2 bin 500 avro kazanan işçinin işverenlere maliyetinin Almanya’nın iki katı olduğunu da ekledi.

Almanya 2012 için Büyüme Tahminini Düşürdü

Almanya’nın 2012 yılı için geçtiğimiz yıl Ekim ayında öngörülen %1’lik büyüme tahmini Euro Bölgesi’nde devam eden borç krizinin etkisiyle %0,7 olarak aşağı yönlü revize edildi. Almanya’nın Ekonomi Bakanı Phillip Roesler tarafından yapılan açıklamada %0,3’lük bir aşağı yönlü revizyona rağmen resesyon ihtimalinden söz edilemeyeceğini de ekledi.

Ülkenin büyüme tahmini geçtiğimiz Ekim ayında da %1,8’den %1’e aşağı yönlü revize edilmişti. Euro Bölgesi krizinde lider rolü oynayan ve Avrupa’nın en güçlü ekonomisi konumundaki Almanya 2011 yılında %3 oranında büyüme kaydetmişti.

Hazırlayan :Selda Doğan

[1] http://www.oecd-ilibrary.org/employment/employment-rate_20752342-table4[2]http://stats.oecd.org/Index.aspx?DataSetCode=LFS_SEXAGE_I_R

[3] http://stats.oecd.org/Index.aspx?DataSetCode=LFS_SEXAGE_I_R