Almanya’daki Siyasi Partiler ve Temel Politika Alanlarındaki Eğilimleri

CDU(Hıristiyan Demokrat Birliği), 2. Dünya Savaşı’ndan sonra kurulmuş olan Almanya’nın ana muhafazakar partisidir. 1949’dan beri görev yapan sekiz başbakanın beş tanesi bu partinin üyesidir. Başbakan Merkel, komünist Doğu Almanya’da büyümüş bir Protestan olarak tipik bir CDU üyesi değildir. CDU, prensip olarak mezhep farkı gözetmeyen, Hıristiyanlığı temel almış, Hıristiyan Demokrasi’nin özelliklerini uygulayan bir partidir. Türkiye’nin Avrupa Birliği tam üyeliğine karşı çıkarak onun yerine ”imtiyazlı ortaklık” önermektedir.

SPD (Almanya Sosyal Demokrat Partisi): 19. yy işçi hareketiyle 1875 yılında kurulan Almanya’nın en eski siyasi partisidir. Bu parti geleneksel işçi sınıfının çıkarlarını temsil eder. SPD’nin başkanlığını yürüten  Franz Müntefering 2005 yılına kadar iktidarda kalmış 2005 yılından sonra CDU ile koalisyon kurma konusunda anlaşmaya varmışlardır.

FDP (Hür Demokrat Parti): Serbest piyasa ekonomisi ve bireysel özgürlüğü teşvik yanlısı bir siyasi partidir. 1948 yılında kurulan FDP o yıllardan beri, SPD ve CDU’nun koalisyonlarının küçük ortağı olarak hizmet vermektedir. Bu sayede bütün yönetimlerden daha fazla yönetime katıldığını söylemek mümkündür.

Green Party (Yeşiller) :1979’da kurulan Green Party, Almanya’nın en eski partilerinden biridir. 1970lerde ne sağ partiler ne de sol partilerin çevre politikası ile ilgili bir hareketinin olmaması üzerine kurulan Green Party daha çok toplumsal bireyciliği ve toplumun ihtiyaçlarını önemseyen bir siyasi partidir.

Left Party (Sol Parti) : WASG ile Demokratik Sosyalizm Partisi(PDS)’nin birleşmesi sonucu 2007 tarihinde kurulmıştur.

CSU(Hıristiyan Sosyal Birliği): Bavyera ağırlıklı bir Katolik partisi olan CSU, CDU’nun kardeş partisidir.

Bilgilerin derlendiği kaynak: Alman Spiegel Dergisi

Hazırlayan : Meltem Şimşek