Avrupa Sosyalist Partisi’nden (PES)’ten CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’na Türkiye’de yargı alanında gerekli reformların yapılması ve evrensel özgürlükler için mücadelesinde destek açıklaması

23 Ocak 2012 – Pazartesi

Avrupa Sosyalist Partisi (PES) adına bir açıklama yapan Başkan Sergei Stanishev,  “PES, CHP’yi ve Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nu  siyasi amaçlı bu saldırı sürecinde desteklemeye devam edecektir” dedi. PES tarafından Brüksel’deki tüm uluslararası basın kurumlarına geçilen bildiri CHP-PES ilişkilerinde oldukça güçlenen ilişkileri de vurgulaması bakımından dikkat çekicidir.

-“PES, CHP’yi ve Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nu  siyasi amaçlı bu saldırı sürecinde desteklemeye devam edecektir”

-PES Başkanı Sergei Stanishev,  Kılıçdaroğlu’nu, Türkiye’de yargı alanında gerekli reformların yapılması ve evrensel özgürlükler için sürdürdüğü mücadelesi nedeniyle desteklemeye devam edeceklerini açıkladı.

İletişim Koordinatörlüğü ( Brüksel ) – Avrupa Sosyalist Partisi (PES) adına bir açıklama yapan Başkan Sergei Stanishev,  “PES, CHP’yi ve Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nu  siyasi amaçlı bu saldırı sürecinde desteklemeye devam edecektir” dedi.

Genel Başkan Kılıçdaroğlu hakkında fezleke hazırlanmasını demokrasiyle ve hukuk devletiyle bağdaştıramayan PES’in Başkanı Sergei Stanishev,  yargı alanında gerekli reformların yapılması ve Türkiye’de evrensel özgürlükler için sürdürdüğü mücadelesi nedeniyle Genel Başkan Kılıçdaroğlu’na desteklerinin devam edeceğini belirtti.

PES’in konuyla ilgili basın açıklaması şöyle ;

“Avrupa Sosyalist Partisi (PES) CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na karşı  sürdürülen siyasi amaçlı yargı işlemlerini kınar.

Cumhuriyet savcısı Sayın Kılıçdaroğlu’nun milletvekili dokunulmazlığının kaldırılmasını istedi ve Kılıçdaroğlu’nu ‘adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ve görev başındaki kamu görevlisini aşağılama’ ile suçladı.

Bu iddialar, Sayın Kılıçdaroğlu’nun,  yıllardır Ergenekon davasıyla ilişkili oldukları iddiasıyla tutuklu olan iki CHP’li milletvekili ile ilgili beyanatları sonrasında ileri sürüldü.

Türk yargısı tarafından Sayın Kılıçdaroğlu’na karşı açılan bu soruşturma nedeniyle,   Türk yargısının tarafsızlığına ilişkin endişeler giderek artmaktadır.

Bu arada, CHP lideri Kılıçdaroğlu’na desteklerini göstermek isteyen bütün CHP’li milletvekilleri milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasını istediler.

Bu gelişmeleri değerlendiren PES’in  açıklamasında, PES Başkanı Sergei Stanishev’in sözleri de şöyle ;

“CHP lideri Kılıçdaroğlu’na karşı alınan karar kabul edilemez ve Türkiye’deki yargının bağımsızlığı konusunda endişeleri artırmaktadır.

Tarafsız olması gereken temel devlet kurumlarının kararlarının arkasındaki siyasi amaçlarla bir kez daha karşılaşmaktan üzüntü duyuyorum.

Bunun ötesinde, Türkiye’de Terörle Mücadele ve Ceza Kanunları’nın tartışmalı hükümleri siyasetçiler ve gazeteciler üzerinde ciddi kısıtlamalara, özellikle muhaliflerle ilgili davalarda yayın yasağına yol açmaktadır.

PES yargı ve yönetim arasındaki kuvvetler ayrılığının demokrasilerin temel taşı olduğuna inanır ve Türk hükümeti mahkemelerin tam bağımsızlığını garanti etmek için gerekli adımları atmak zorunda olduğunu hatırlatır.

PES siyasi hedefleri olan yasal işlemleri kınar ve CHP’yi ve Kılıçdaroğlu’nu, bu siyasi amaçlı saldırı sürecinde destekler.  PES, Sayın Kılıçdaroğlu’nu Türkiye’de yargı alanında gerekli reformların yapılması  ve evrensel özgürlükler için sürdürdüğü mücadelesinde desteklemeye devam edecektir”