CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu KKTC’de Kıbrıs sorununa değindi ve “Brüksel’de muhataplarıma sözünüzü neden tutmuyorsunuz?” diye soruyorum dedi

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu KKTC’de Habertürk televizyonuna verdiği mülakatta Kıbrıs sorununa  da değindi. Kuzey Kıbrıslı Türklerin referandumda “evet” oyu vermelerine ve Rum tarafının hayır oyu verdiğini dile getiren CHP Genel Başkanı, Brüksel’deki temaslarımda her zaman Avrupa Birliği’ne buna karşılık siz sözünüzü niye tutmuyorsunuz? diye soruyorum dedi.

-“Bugün rahmetli Denktaş’ın oğluyla yürürken, özel bir vasiyeti oldu mu diye sordum. Kıbrıs’ın bağımsızlığı için çalışın, çalışın, çalışın diye bir vasiyeti olmuş…”

-“Bize göre, doğrudan ticaret tüzüğünün yürürlüğe girmesi ve Avrupa Birliği ile Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti arasında daha yakın ticari ilişkiler kurulması gerekiyor. Bunun takipçisi olmak durumundayız” diyen  Kılıçdaroğlu’nun Alican Türkoğlu’nun sorularına verdiği yanıtlar şöyle;

Alican TÜRKOĞLU- Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’a veda ederken Habertürk’te Lefkoşa’dan özel yayınlarımızla devam ediyoruz. Çok değerli bir konuğu ağırlıyoruz yine. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’yla birlikteyiz. Sayın Kılıçdaroğlu öncelikle teşekkür ediyoruz bizi kırmadığınız için. Başınız sağolsun efendim.

Kemal KILIÇDAROĞLU- Hepimizin başı sağolsun.

Alican TÜRKOĞLU- Sağolun. Öncelikle şunu sormak istiyorum. Cumhuriyet Halk Partisi olarak kalabalık bir heyetle buraydınız. …(SES KESİLDİ)…

Kemal KILIÇDAROĞLU- Kıbrıs’la ilgili ve Denktaş’la ilgili her şey hepimiz özellikle CHP ile yöneticilerini çok yakından ilgilendirir. …(SES KESİLDİ)… özellikle iki Genel Başkanımız, …(SES KESİLDİ)… Ayrıca Genel Başkanımız Sayın Bülent Ecevit Kıbrıs’ın bugünkü konuma gelmesinde büyük emekleri olan dönemin Başbakanı.

Alican TÜRKOĞLU- Peki Sayın Denktaş’ı anıyoruz bugün, veda ediyoruz kendisine. Neler söylemek isterseniz?

Kemal KILIÇDAROĞLU- Denktaş’la ilk karşılaşmam 1980’li yıllarda oldu. O yıllarda ben Maliye Bakanlığında bir bürokrattım. Kıbrıs Maliye Bakanlığıyla yakın ilişkiler içindeydik. Burada vergi yasalarının kabul edilmesi için çaba harcadık, tasarılar hazırladık Kıbrıs Maliye Bakanlığıyla beraber. Daha sonra Sayın Denktaş’ı ziyarete gittik ve ilk fotoğraf merakını orada Sayın Denktaş’ın fotoğraf merakını öğrendim. Daha sonraki yıllarda defalarca karşılaştık. Politikacı olarak karşılaştık. Denktaş Kıbrıs’ın bağımsızlığı ve özgürlüğü için mücadele eden önemli bir devlet adamıydı. Bütün hayatını aslında bu yola harcamıştı. İyi bir hukukçuydu. Birleşmiş Milletler dahil pek çok uluslararası arenada Kıbrıslıların haklarını savunan bir liderdi. Keşke mümkün olsa Hilarion kalesindeki küçük müzeyi gezebilsek. Orada mücahitlerin ne zor koşullarda Kıbrıs’ın bağımsızlığı için çaba harcadıklarını görüyoruz orada. Daha sonraki yıllarda Kıbrıs’a geldiğimde Sayın Denktaş’la en son görüşmemiz yine evinde olmuştu. Orada Ankara’daki görüşmeden ben daha iyi görmüştüm kendisini. Yine espriler yapıyordu. Son olarak Sayın Denktaş’la oğluyla bugün yürürken Sayın Denktaş’ın özel bir vasiyeti oldu mu diye kendisine sordum. Sadece şunu söyledi; Kıbrıs’ın bağımsızlığı için çalışın, çalışın, çalışın diye bir önerisi olmuş, bir vasiyeti olmuş. Tabi Denktaş kurucu Cumhurbaşkanı. Daha sonraki Cumhurbaşkanları da bu süreçte Denktaş’ın bir anlamda rolünü devam ettirdiler. Bundan sonrada devam ettirmeleri gerekir.

Artık şu nokta bütün dünyanın bir gerçeği görmesi lazım. Kıbrıs’ta iki ayrı devlet var. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bağımsız bir devlet. Bayrağı var, parlamentosu var, yargısı var. Yani yasama, yargı, yürütme dediğimiz güçler ayrılığı ilkesi var. Demokrasisi gelişmiş, etik değerleri gelişmiş. Özel silahlı kuvvetleri var. Dolayısıyla ayrı bir devlet. Artık buranın bilinmesi, tanınması, görülmesi gerekiyor. Beraber yürürken Ekmeleddin beyle beraberdik. Ben özellikle İslam dünyasının Kıbrıs’ın tanınması konusunda kendisinin özel bir çabalarının olup olmadığını söyledim. Özel çabalarımız var dedi. Doğrudan tanınması konusunda belli zorluklar var. Ama fiili tanıma konusunda da önemli adımlar atılması gerekiyor. İşte yabancı heyetlerin buraya gelmesi, buradaki sorunlarla ilgilenmesi, burada toplantılar yapılması gibi pek çok çaba harcadıklarını ifade ettiler.

Alican TÜRKOĞLU- Son olarak şunu sormak istiyorum. Benim izlenimim bu. Sabahın çok erken saatlerinden beri bizde kameraman arkadaşım Yiğitcan Toprak’la beraber burada halkın nabzını da tutmaya çalıştık. Ve özellikle Cumhurbaşkanlığı sarayındaki törenden sonra şunu gördük ki, Selimiye camine yürürken de, Selimiye caminden çıktıktan sonrada adım atacak yer yoktu. Soğuk havaya rağmen, bazen yağan yağmura rağmen gözyaşları sel oldu. Alkış eşliğinde Sayın Denktaş’ın cenazesi hem cami, hem de camiden sonra şimdide cumhuriyet anıtına doğru ilerledi. Bu ne anlama geliyor?

Kemal KILIÇDAROĞLU- Bu aslında Denktaş’ın verdiği mücadelenin yurttaşın gönlündeki yerini ifade ediyor. O bütün hayatını bu yola harcadı. Dolayısıyla Kıbrıslılar hangi görüşten olursa olsun Rauf Denktaş’ı bugün bağırlarına bastılar. Öylede olması gerekiyor. …(SES KESİLDİ)… tehditler gördü, yaralandı, tutuklandı, hapislere girdi. Bütün bunların hepsi …(SES KESİLDİ)… inanıyordu. Bütün hayatı bunun üzerine kuruluydu. Bu konuda verdiği mücadelelerden önemli sonuçlar elde ettik. Bugün eğer Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bu noktaya gelmişse, çok sayıda üniversitesi, otelleri, turistik tesisleri varsa bunun büyük ölçüdeki mirasçısı bu noktaya getiren rahmetli Denktaş’tır.

(SES KESİLDİ)… Ben Brüksel’e her gittiğimde bunu hatırlatıyorum. Niçin Kuzey Kıbrıs’ta yaşayan yurttaşların evet oyuna karşılık siz sözünüzü niye tutmuyorsunuz diye. Onlarda biran önce sözlerini tutmalılar. Biz hem Türkiye Cumhuriyet olarak, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak bize verilen sözün gereği olarak da doğrudan ticaret tüzüğünün yürürlüğe girmesi ve Avrupa Birliği ile Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti arasındaki daha yakın ticari ilişkilerin kurulması gerekiyor. Bunun takipçisi olmak durumundayız.

Alican TÜRKOĞLU- Sayın Kılıçdaroğlu çok teşekkür ediyoruz yayınıza katıldığınız için.

Evet değerli izleyiciler Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Dentaş’a bugün veda ederken Lefkoşa’da Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’yla beraberdik, değerlendirmelerini aldık. Tekrar teşekkür ediyoruz ve sözü de Lefkoşa’dan tekrar İstanbul’a bırakıyoruz.”