Fransa Senatosu’nda ‘soykırım yasasına’ sürpriz ret

Fransa Senatosu’nun Anayasa Komisyonu, Ermeni soykırımının reddedilmesini suç sayan ve Meclis’te kabul edilen yasa teklifinin Senato’nun gündeminde incelenmeye alınmamasını öngören değişiklik önergesini kabul etti. Komisyonun olumsuz yönde görüş bildirmesi, yasa teklifinin 23 Ocak’ta Genel Kurul’a gelmesi için engel değil, ancak söz konusu kararın Senato üyelerinin üzerinde etkili olması bekleniyor.

Fransa meclisinde 22 Aralık’ta kabul edilen Ermeni iddialarının reddini suç sayan yasa teklifi Senato Anayasa Komisyonu’nda görüşüldü.

Komisyon üyeleri iktidar ve muhalefetteki Sosyalist partili milletvekillerinin yoğun baskılarına rağmen inkar yasasının senatoda görüşülmemesini öngeren bir önergeyi kabul etti.

Fransa meclisinde 22 Aralık’ta kabul edilen Ermeni iddialarının reddini suç sayan yasa teklifi 23 Ocak’ta Senato’dan kabul edilir ve Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy tarafından onaylanırsa iddiaları inkar edenler 1 yıl hapis cezası ve 45 bin Euro para cezasına çarptırılacak.

euractiv.com.tr