Dink davası kararına AB’den eleştiri: Tüm sorumlular yargılanmalı

Hrant Dink suikasti davasında Yasin Hayal ve Erhan Tuncel için çıkan karara Avrupa Birliği’nden eleştiri geldi. AİHM’in 2010 hükmüne atıf yapılarak, cinayetiyle ilgili etkili soruşturma yapmada başarılı olamadığı ve yaşama hakkını teminat altına alamadığı sonucuna ulaşıldığı belirtildi. Açıklamada, cinayete ilişkin bütün ilgililerin adalet huzuruna çıkarılması gerektiği kaydedildi.

Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle’nin Sözcüsü Peter Stano, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin kararının ardından açıklamalarda bulundu.

Cinayete karışanların tamamının sorumlu tutulması gerektiğini vurgulayan Stano, “Üst düzey görevlilere ilişkin iddialarla ilgili daha ileri adli soruşturmalar yapılmalı” uyarısında bulundu.

Stano tarafından yapılan yazılı açıklamada, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) 2010’daki hükmüne atıf yapılarak, mezkür kararda Türkiye’nin Dink cinayetiyle ilgili etkili soruşturma yapmada başarılı olamadığı ve yaşama hakkını teminat altına alamadığı sonucuna ulaştığı hatırlatıldı.

Üç maddelik açıklamada şöyle denildi:

“Cinayete ilişkin bütün ilgililer adalet huzuruna çıkarılmalıdır. Üst düzey yetkililerle ilgili iddialara ilişkin daha ileri adli soruşturmalar yapılmalıdır.

Mezkür AİHM kararında görüldüğü gibi Türkiye’nin adalet sistemindeki yapısal sorunları çözmesi gerektiğinin altını bir defa daha çiziyoruz.

Dokunulmazlıkla mücadele için AİHM kararının uygulanması hayati ehemmiyettedir.”

euractiv.com.tr