Danimarka AB Dönem Başkanlığı Programı Kopenhag’ta açıklandı

Danimarka hükümeti, 1 Ocak’ta devir aldığı altı ay sürecek olan AB Dönem Başkanlığı’nın programını açıkladı. Kopenhag’ta gerçekleşen toplantıda Başbakan Helle Thörning Schmidt ve diğer hükümet üyeleri Türkiye ile müzakerelerin başlamasına büyük önem verdiklerini söyledi. Brüksel’de PES Kongresi sırasında Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ile aynı  oturumda yaptığı konuşmada “Türkiye’nin üyeliği ve demokratikleşme konularında desteğimiz sizinledir” diyen Danimarka Avrupa Bakanı Nicolai Wammen’de Türkiye’ye yönelik olarak basın toplantısında önemli açıklamalar yaptı.

Danimarka hükümeti AB Dönem Başkanlığı’nın programı ve öncelikleri aşağıdaki linklerde okunabilir:

Danimarka AB Donem Baskanligi Programi 2012

Danimarka AB Donem Baskanligi Oncelikleri 2012

Danimarka’nın dönem başkanlığında, çevre ve insan hakları konularına daha ağırlık verileceğini belirten Başbakan Helle Thörning Schmidt, daha güvenli, daha sorumlu, daha dinamik bir Avrupa yaratmak istediklerini söyledi.

Toplantıda, Başbakan Helle Thörning Schmidt’in (Sosyal Demokrat) yanı sıra Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Margrethe Vestager (Radikal Parti), Dışişleri Bakanı Villy Sövndahl (Sosyalist Halk Partisi) ve AB’den Sorumlu Bakan Nicolai Wammen (Sosyal Demokrat) hazır bulundu.

Toplantıda Türkiye ile AB ilişkileri ve fasılların açılıp açılmaya konusunda DHA’nın sorularını AB’den sorumlu Bakan Nicolai Wammen’in cevaplamasını isteyen Başbakan Schmidt, “Türkiye ile ilişkilere önem veriyoruz” dedi

“Türkiye ile müzakereler çok zor”

AB Bakanı Nicolai Wammen, Türkiye’nin tam üyeliğinin hemen yarın gerçekleşmeyeceğini ancak kendi dönem başkanlıkları sırasında ilişkilerde ilerleme kaydetmek istediklerini belirterek, “Danimarka, dönem başkanlığı sırasında Türkiye ile müzakerelere devam etmek istiyor. Gizlenecek bir şey yok. Türkiye ile müzakere etmek çok zor. İlerleme konusunda mucize beklememek gerekir. Komisyon, Türkiye konusunda belki büyük değil ama bazı adımların atılabilmesi için öneriler sundu. Bizim dönem başkanlığımızda da bu öneriler çıkış noktası olacak. Bizim hükümetimizin temel tutumu şöyle, Türkiye üyelik şartlarını yerine getirirse tam üye olabilir ama Türkiye’nin tam üyeliği hemen köşeyi dönünce değil” dedi.

Toplantıdan sonra DHA’ya özel açıklamalarda bulunan bakanlardan Nicolai Wammen, “Dönem başkanlığımız vesilesi ile Türkiye’ye ziyarette bulunmak istiyorum. Kısa bir süre önce Türk meslektaşım beni ziyaret etti. Güzel bir görüşme yaptık. Dönem başkanlığı bitmeden Türkiye’ye ziyarette bulunabilmeyi ümit ediyorum. Türkiye’nin Kıbrıs’ın tam üyeliğini ve bizden sonra dönem başkanlığını devir alacağını artık kabul etmesi gerekir. Bunun ötesi yok. Ben Danimarka’nın dönem başkanlığı zamanında Türkiye ile güzel diyalogların gerçekleşeceğine inanıyorum. Bu nedenle iyi bir işbirliği bekliyorum” dedi.

“Türkiye hakkında olumlu politikamız devam ediyor”

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Margrethe Vestager de, partisinin Türkiye hakkında sürdürdüğü olumlu politikanın, iktidara geldikten sonra da aynen devam ettiğini belirterek, “Türkiye’nin AB üyeliği konusunda bizim partimizin politikasında hiç bir değişiklik olmadı. Türkiye’nin AB’ye tam üyeliği bizim için her zaman çok önemli oldu. Türkiye diğer ülkeler gibi tam üyelik başvurusunda bulunan bir ülkedir. Şartları yerine getirir getirmez tam üye olacaktır. Türkiye’nin Kıbrıs’ın dönem başkanlığını boykot etmesi güzel olmaz. AB’den sorumlu bakanımızın dediği gibi, biz müzakereleri açmak ve ilerleme kaydetmek istiyoruz. Bizim dönem başkanlığımızda Türkiye ile ilişkilerde bir ilerleme kaydedilmesine çok önem veriyoruz. Bu sadece bizim için değil, aynı zamanda Türkiye ve Avrupa için de önemli. Türkiye’deki bazı insan hakları ve ifade özgürlüğü konularıyla Dışişleri Bakanımız yakından ilgileniyor ama AB bakanımız da söyledi. Türkiye hemen yarın tam üye olmuyor. Müzakereler devam edecek. Süreç devam ediyor. Şayet AB’ye tam üye olunmak isteniyorsa. Kriterleri yerine getirmek gerekiyor. Bazıları ‘Kopenhag Kriterleri’ olarak bizim şehrimizin adını taşıyor. Bu nedenle Danimarkalılar olarak biz bu kriterlerin yerine getirilmesini herkesten daha çok istiyoruz” dedi.

Dışişleri Bakanı Villy Sövndahl da dönem başkanlıkları sırasında insan hakları ve ifade özgürlüğüne ağırlık vereceklerini, İnsan hakları konusunda Almanya ile ortak bir strateji belirleyeceklerini belirterek, “Bizim için Türkiye’nin insan haklarına saygılı olması çok önemli. Dönem başkanlığımızda bunun altını bir kez daha çizeceğiz. Türk makamları ile bir araya geldiğimizde de bunu tekrar hatırlatacağız. Bizim arzumuz, Türkiye ile Danimarka ve Türkiye ile AB arasındaki iyi ilişkileri sürdürmek ve korumaktır” diye konuştu. (DHA)