KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ CUMHURBAŞKANI DERVİŞ EROĞLU İLE MISIR EL CUMHURRIYYE GAZETESİ’NİN YAPTIĞI ÖZ EL SÖYLEŞİ

– Özet çeviri –

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu ile Lefkoşa’daki ofisinde bir araya geldim. Eroğlu, kendisini bu ay içerisinde New York’taki Birleşmiş Milletler Merkezinde, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas ile bir araya getiren 5. zirve için hazırlanıyordu. Söz konusu zirve, BM’nin Kıbrıs sorununa bir çözüm bulma çabaları çerçevesinde gerçekleşecek.

Bu özel söyleşide Eroğlu, düzenlenecek olan New York zirvesinin “oyunun sonu” olmasını umut ettiğini söyledi ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un kendisine şunu söylediğini ifade etti: “Kıbrıslı Rumlar ile yapılan müzakereler 43 yıldır devam ediyor. Bunun sonsuza dek devam etmesine izin veremeyiz. New York’ta buna bir son vereceğiz.”

HANY: BM Genel Sekreteri kendisinin de katılımıyla geçtiğimiz ekim ayı sonunda iki taraf arasında gerçekleşen son zirvede bir ilerleme kaydedildiğini ifade etmişti. Bu ilerlemenin önümüzdeki zirvede de devam edeceğini düşünüyor musunuz?

EROĞLU: Bu ilerlemenin nedeni, müzakereler sırasında bizim esnek tutumuz ve ortak bir noktada buluşabilmek için Kıbrıs Rum kesimine tavizler vermeyi kabul etmemizdi. Ancak onlar maalesef küçücük bir adım bile atmadılar ve eski tutumlarında ısrar ettiler. Bu nedenle biz bu zirveye daha az beklentiyle gideceğiz. Çözüme doğru bir ilerleme kaydetme konusundaki umudumuz çok zayıf.

HANY: Kıbrıslı Rumların bu tutumunu nasıl açıklıyorsunuz?

EROĞLU: Onların bizimle bir çözüme varmaya ihtiyaçları olmadığını düşünüyorum. Zira Avrupa Birliği onlara tam üyelik tanıdı ve BM devletlerini tanıyor ancak bizim devletimizi tanımıyor. Bütün dünya onlarla ilişkiler kuruyor ancak bize ekonomik, politik, denizden ve havadan abluka uyguluyor. Dolayısıyla BM ve AB çözümü kabul etmeleri konusunda baskı yapmadığı sürece sorun devam edecek.

HANY: New York zirvesinin “oyunun sonu” olacağını ve müzakerelerin başarılı olması hususunda umutlarınızın zayıf olduğunu söylediniz. O zaman diğer seçenekleriniz neler?

EROĞLU: Bağımsız devletimiz ve topraklarımız üzerindeki tam egemenliğimiz hususunda ısrar edeceğiz. Halkımızın güvenliği için Türkiye’nin güvenceleriyle bağlı kalacağız ve Türkiye ile iş birliği yapmaya devam edeceğiz. Kıbrıs Rum kesiminin Makarios döneminden beri olan stratejisinin, ekonomimizi zayıflatarak toplumumuzu çökertmek için bizi baskı, kuşatma ve tecrit altında bırakmak olduğunu biliyoruz. Ancak biz direnmeye ve ayakta kalmaya devam edeceğiz bu toprakları da bırakmayacağız.

HANY: Müzakereler başarısız olduğu takdirde Ada’nın iki kesimi arasında askerî çatışmalar yeniden başlayabilir mi?

EROĞLU: Türk güçleri bizimle olduğu sürece bunun yaşanabileceğini düşünmüyorum.

HANY: Türkiye’nin sizin davanıza olan desteği hâlâ güçlü mü? Yoksa Türkiye AB üyeliğinin kendisine verilmesi karşılığında Kıbrıs meselesinde bazı tavizler verebilir mi?

EROĞLU: Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile defalarca görüştüm. Bu görüşmelerde kendilerinin Kıbrıs sorununun bir çözüme kavuşmasını istediklerini hissettim aynı zamanda da bize olan destekçi tutumlarından asla geri adım atmayacaklar ve Kıbrıs meselesiyle ilgili tavizde bulunmayacaklar.

Yayın Organı : El Cumhuriyye

Yayın Tarihi : 04 Ocak 2012