Son özet haberler – AB ve Türkiye

– Yalçın Doğan Hürriyet gazetesindeki köşe yazısında AB çerçeve kararı ve Fransa Parlamentosu gündemindeki, Ermeni soykırımını inkar edenlerin cezalandırılmasını öngören yasa tasarısını değerlendirdi.

– Erdal Şafak, Sabah gazetesindeki köşe yazısında Fransa Parlamentosu gündemindeki, Ermeni soykırımını inkar edenlerin cezalandırılmasını öngören yasa tasarısını ve Avrupa’da yükselen ırkçılığı değerlendirdi.

– Semih İdiz, Milliyet gazetesindeki köşe yazısında Fransa Parlamentosu’nun gündeminde bulunan Ermeni soykrımının reddini suç sayan yasa tasarısını değerlendirdi.

– İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu, zayıf bir Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye’nin çıkarına olmadığını belirterek, Türkiye’nin AB’deki yeni ekonomik yapılanma sürecine karşı yapıcı önerilerini gündeme getirmesi gerektiğini ve Türkiye’nin AB’nin rakibi değil, onunla ortak ekonomik ve siyasi çıkarları olan bir ülke olduğunu söyledi.

– TBMM’de, yasa teklifinin Fransa Meclisi gündemine gelmesini kınayan bir bildiri yayımlandı. Bildiride, “Eğer Fransız Ulusal Meclisi tarihle ilgilenmek istiyorsa Afrika’da yaşananları, Ruanda’da, Cezayir’de gerçekleşen katliamları aydınlığa kavuşturmalıdır. TBMM olarak bu hukuksuz girişimleri kınıyoruz.” denildi. ALP, CHP ve MHP’nin ortak hazırladığı bildiriye BDP  imza koymadı.

– Başbakan Erdoğan ile görüşmesinin ardından açıklamalarda bulunan TÜSİAD Başkanı Boyner,  ‘Ermeni soykırımını redde ceza’ yasası ile ilgili olarak temaslarda bulunduğu Fransa’da, kamuoyunda, sokaktaki vatandaşta tasarıyla ilgili bilinç olmadığını gördüklerini, ,iş dünyasının da yavaş yavaş bunun farkında olduğunu söyledi. Boyner, boykot kararlarının sürdürülebilir politikalar olmadığına da dikkat çekti.

– Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Fransa Parlamentosu gündemine alınan, Ermeni soykırımının inkarını suç sayan yasa tasarısıyla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada, Fransız yetkilileri ifade özgürlüğüne gölge düşüren bu uygulamadan ‘bir an önce vazgeçmeye’ çağırdı.

– Atatürk’ü İngiltere’de marka olarak tescilleyen bir girişimci hakkında dava açan Türkiye, ‘Bu isimle pek çok ürün olduğu’ gerekçesiyle davayı kaybetti. Atatürk markalı ürünler çok yakında raflarda olacak.

– Fransız Meclis Başkanlık Divanı, Ermeni soykırımının reddedilmesini suç sayan yasa teklifinin parlamento gündemine alınmasına karar verdi. Yasa teklifi Perşembe günü genel kurulda oylanacak. İş dünyası ve TBMM heyetleri, yasanın parlamentodan geçmesini engellemek için temaslarda bulunmak üzere başkent Paris’te bulunuyor.

– İsmet Berkan, Hürriyet gazetesindeki köşe yazısında Fransa Parlamentosu’nun gündemindeki Ermeni soykırımını inkarı suç sayan yasayla ilgili tartışmaları değerlendirdi.

– Ermeni soykırımının reddini suç sayan yasa teklifinin Fransa Parlamentosu’nda genel kurula gelmesini engellemek için Paris’te bulunan TBMM, TOBB ve TÜSİAD heyetleri, Fransa’ya uyarılarda bulundu. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, düşünce özgürlüğü değerleriyle bilinen Fransa’da bu tür bir girişimi hayretle karşıladıklarını söyledi. Öte yandan ziyarette bir de otel krizi yaşandı. Heyetlerin toplantısı için ayarlanan otel, son anda rezervasyonu iptal edince toplantı konsoloslukta gerçekleşti.

– Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkilerin en önemli ve sorunlu konularından biri olan vize meselesi, 21 Aralık’ta Avrupa Birliği Bakanlığı’nda düzenlenecek toplantıda masaya yatırılıyor.

– Türkiye’nin Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu’nun, Ermeni soykırımını inkar edenlere ceza verilmesini öngören yasa teklifinin görüşüleceği 22 Aralık Perşembe günü Fransa’yı terk edecek şekilde uçak biletini aldığı bildirildi. Hürriyet gazetesi, Burcuoğlu’nun yasanın geçmesinin ardından ilişkilerin, Fransız yetkililerin tahmin edeceğinden çok daha büyük yara alacağını ve bunun kalıcı olacağını söylediğini aktardı.

– Belçika, iş gücü pazarını Romanya ve Bulgaristan’dan gelen işçilere, bu ülkelerden gelen çalışanların sosyal yardım sistemindeki boşluklardan faydalandığı gereçkesiyle açmayı reddetti.

– Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, İngiltere ile ayrışma noktalarının üstesinden gelebileceklerini ve Avrupa’nın şekillenmesinde İngiltere ile birlikte çalışmak istediklerini söyledi. İki hafta önceki AB liderler zirvesinde alınan mali uyum için yeni AB antlaşmasına İngiltere’nin veto koyması, AB – İngiltere ilişkilerinin geleceğine şüpheyle yaklaşılmasına sebep olmuştu.

– KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rum lideri Dimitris Hristofyas’la bugün yaptıkları görüşmede Avrupa Birliği (AB) konularını ele aldıklarını ve bu konuda yakınlaşma sağladıklarını söyledi.

– Danimarka, önümüzdeki ay başlayacak AB dönem başkanlığında, AB liderlerinin 8-9 Aralık’taki zirvede kararlaştırdığı hükümetler arası anlaşma ile ilgili süreçte ön planda yer almayacağını açıkladı.

– Almanya’nın başkenti Berlin’de dönerci dükkanından çıkan bir kişinin sokak ortasında infaz edilmesi, yeniden “dönerci cinayetleri”ni gündeme getirdi. İşletmeci Recep Aksu, bir dönerci dükkanında yemek yedikten sonra Türklerin yoğun olarak yaşadığı Kreuzberg mahallesinde kurşun yağmuruna tutuldu. Olayla ilgili araştırma sürüyor.

Sektörel haberler ve diğer haber ayrıntıları için:

www.euractiv.com.tr