AB Komiseri Stefan Füle Avrupa Parlamentosu Milletvekili Mikael Gustafsson’un 1915 olaylari hakkinda sordugu ya zili soruya yanıt verdi

Avrupa Parlamentosu’nun İsveçli aşırı sol üyesi Mikael Gustafsson’un yazılı soru önergesini cevaplandıran Füle, “Avrupa Birliği’nin işi tarih yazmak değil, uzlaşmayı sağlamaktır. AB bu kıtada barışı, demokrasiyi, istikrarı ve refahı amaçlayan geleceğe yönelik bir projedir” dedi.

AB’nin Türkiye ve Ermenistan’a normalleşme sürecine bağlı kalarak imzalanan ikili protokolleri ön şartsız olarak makul bir sürede onaylamaları çağrısında bulunduğunu belirten Füle, iki ülke arasındaki ilişkilerin tamamen normalleşmesinin Güney Kafkasya’da güvenlik, istikrar ve işbirliğine önemli katkı yapacağına dikkati çekti.

Füle, yazılı soru önergesine cevabında “geçmişin yaralarının üstesinden gelmek için vizyon, cesaret ve diyalog gerekiyor” ifadesini kullandı.

Füle, aşırı sol milletvekilinin, “1915’te Süryani ve Ermenilere soykırım yapıldığını kabul etmemesi” nedeniyle Türkiye’nin AB fonlarından mahrum bırakılması talebine, “AB sürecindeki yeni reformları destekleyen fonların kesilmesi, uzlaşmayı hızlandırmak için doğru bir yaklaşım değil” cevabını verdi.

(Anadolu Ajansı)

Soru ve yanıtın orjinal metni aşağıdadır:

Question for written answer
to the Commission
Rule 117
Mikael Gustafsson (GUE/NGL)

Subject: Genocide denial in Turkish schoolbooks

In the early 20th century, culminating in 1915, Turkey carried out a full-scale genocide of Syrians/Assyrians and Armenians. Some 1.5 million people were murdered.

Since then Turkey has actively denied that this genocide took place and has persecuted those who openly discussed the issue in Turkey. The country’s Christian minorities are still oppressed, and under Turkish law it is a criminal offence to refer to the genocide in public. Turkish history schoolbooks deny that a genocide took place, and maintain that what happened was the result of conflicts that took place under war conditions.

Is the Commission considering halting EU economic aid to Turkey until it stops denying this genocide?

__________________

E-010180/2011

Answer given by Mr Füle

on behalf of the Commission

The European Union is not about judging history, but about reconciliation. It is a future oriented project, aiming at securing peace, democracy, stability and prosperity on the continent.

Against this background the Commission encourages Armenia and Turkey to remain committed to the process of normalisation and calls on both countries to ratify and implement the bilateral protocols without preconditions and in a reasonable timeframe. The Commission believes that the full normalisation of bilateral relations between Armenia and Turkey would be an important contribution to security, stability and cooperation in the Southern Caucasus. It will require vision, courage and dialogue to overcome the wounds of the past.

Cutting funds for further EU-related reforms is not the right approach to speed up reconciliation.