Fransa’daki Soykırım Yasası Hakkında

Fransa’da secim oncesi tekrar gundeme gelen "ulusal yasalarca tanınan soykirimları inkar"ı cezalandirmaya yonelik yasa tasarisi bu kez Avrupa capinda etkilerle gundeme geliyor. Gelecek hafta Fransiz meclisinde oylamaya sunulacak olan yasa tasarisi muhafazakarlarin ve bazı sosyalistlerin destegini tasiyor.

Bu tasarinin daha once degisik defalar Fransiz Meclisi’ne gelen ve Senato’da takilan ”Ermeni soykirimi’nin inkarini suc sayan” tasaridan farki AB’nin ilk 2007 yilinda aldigi insanliga karsi suclar, irkcilik, savas suclari ve soykirimin inkarinin cezalandirilmasini da kapsayan kararinin surecin sonunda 28 Kasim 2010’dan itibaren uygulamaya gecirilmesi ile baglantili olmasi. Fransa bu defa Ermeni olaylarını soykirim olarak tanimlayarak bir girisimde bulunmuyor bir AB cerceve kararini ulusal yasalarina aktariyor. Bu defa konu "ulvi" olarak öne sürülen bir gerekceyle gundeme getiriliyor.

Bu yasanın hazırlanış sürecinin şu şekilde olduğu düşünülüyor: Yasanın çıkarılma sözü Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy tarafından kısa bir süre önce ziyaret ettiği Yerevan’da verilmiş. Karşılığında Fransa’daki Ermeni kökenli Fransız vatandaşlarının oylarına yönelik bir pazarlık söz konusu olduğu anlaşılıyor.

Konunun gelişimi ise geçen hafta etnik Ermeni oylarının yoğunlaştığı Marsilya’da Nicholas Sarkozy’nin partisinin üyesi olduğu Avrupa düzeyinde şemsiye partisi Avrupa Halkları Partisi (EPP)’nin kongresinde Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan’ın Ermenistan’dan hiç bir parti henüz üye ya da gözlemci olmamasına rağmen davet edilip konuşma yaptırılması ile tamamlanıyor. Sarkisyan özel davetli olarak katıldığı kongrede yaptığı konuşmasında dikkatle incelenmesi gereken mesajlar veriyor. O konuşmasıyla Sarkisyan adeta Fransa’daki Ermeni diyasporasına Sarkozy’nin partisine oy vermeleri yönünde bir çağrı yapıyor. AKP de EPP’nin gözlemci üyesi.

Yasaya dayanak oluşturan AB cerceve karari alinirken Fransa BM’in Soykırımla Mücadele Sözleşmesine uygun olarak, soykırım iddiasında bulunulabilmesi için uluslararası bir mahkeme kararının bulunması şartını koymuştu. Meclis gündemine getirilen tasarı ile bu şerh de ortadan kaldırıyor. Bu kararin sonuca ulaşması için meclisten geçtikten sonraki aşama Fransız Senatosu’nda onaylanmasıdır.

Türkiye açısından olası sonuçlar

Örneğin bir Türk vatandasi Fransa’ya seyahati sirasinda Ermeni iddialarina dair ”soykirim oldugunu dusunmuyorum” ifadesini kullandiginda Fransiz mahkemelerince yargilanarak hapis ve para cezasina carptirilabilinir.

Ayni zamanda uluslararasi anlasmalar geregi bu ifadeyi bir baska ulkede bile kullanmis olsaniz Fransa’nin sizi yasal olarak isteterek getirtmesi de incelenebilecek bir konu.

AB çerçeve kararında öngörülen yaptirimlar arasinda gercek kisilere hapis cezasinin yani sira kurumlara yonelik cezalar da sozkonusu. Ulusal mahkemelerin soykirim olarak tanidigi bir olayi bu sekilde tanimlamayan sirketler ticaretten men edilebiliyor, sivil toplum orgutlerinin her tur devlet destegi kesiliyor. Bunun gibi bir cok agir uygulamayi beraberinde getiren bu yasanin Avrupa’daki Turk sirketleri ve sivil toplum orgutleri ve yurttaslari tecrit edip, yasayamaz hale getirmesi soz konusu. Bu konunun sonuçlarının ayrıntılı bir hukuki analizi gerekilidir.

Fransa’nin ardindan ulusal parlamentolarinda Ermeni iddialarini soykirim olarak tanimlayan bir cok AB ulkesinin bu yasayi benzer bicimde gecirmesi beklenebilir. Ayrıca bu konu ABD’de baharda yeniden gündeme gelecek. ABD’de mahkemelerde de sürmekte olan "el koyulan Ermeni malvarlıklarına yönelik tazminat" konulu toplu davalar sürmekte.

AB’nin cerceve karari ise uye ulkelerde bu konularin ne kadar siyasallastigini gozden kacirmis gorunuyor. Cerceve kararda Birlesmis Milletler’e verilecek bir referans bu sorunlarin ortaya cikisini engelleyebilirdi.

Aşağıdaki linklerde konuyla ilgili belgelerin linki ve AB Komisyonu Adalet bölümünün çerçeve yasaya ilişkin hazırladığı sunuma ulaşabilirsiniz:

Sunum – AB Komisyonu Adalet Bolumu – Cerceve Karar – 26 Ekim 2011.ppt

Framework decision on Racism and Xenophobia, April 2007.pdf