Yüksek Temsilci Catherine Ashton tarafından Filistin Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas ile toplantı sonrası açıklama

AVRUPA BİRLİĞİ Brüksel, 14 Aralık
2011A 513/11

Avrupa Birliği’nin Dışişleri ve Güvenlik Politikasından sorumlu Yüksek Temsilcisi ve Komisyon Başkan Yardımcısı Catherine Ashton tarafından yayımlanan açıklama:”Sn. Başkan Abbas’ı ve beraberindeki heyeti bugün Brüksel’de ağırlamaktan dolayı büyük memnuniyet duyduk. Geçtiğimiz aylarda Orta Doğu Barış Süreci ve Filistin’in Birleşmiş Milletler başvurusu konusunda karşılıklı olarak kararlı diplomatik girişimlerde bulunmuştuk. Bu konularda aktif bir şekilde ortaklaşa çalışmaya devam ediyoruz. AB’nin ana hedefi İsrail ile barış ve güvenlik içinde yan yana yaşayan bağımsız, demokratik ve sürdürülebilir komşu bir Filistin devletinin kurulmasıdır. Bu süreçte, AB’ye Orta Doğu Dörtlüsü’ndeki ortaklarıyla birlikte kilit bir görev düşmektedir. Barış Sürecini ilerletmek amacıyla bugün Kudüs’te yapılan toplantı dahil bir dizi toplantı gerçekleştirilmiştir. İlerleme kaydetmek için temel olarak sakin ve elverişli bir ortama ihtiyaç duyulmaktadır. Doğu Kudüs dahil Batı Şeria’da devam etmekte olan yerleşim faaliyetleri gibi uygulamada görülen gelişmeler, barış çabalarımızı sekteye uğratmakta ve iki-devletli çözümü tehdit etmektedir. Ancak, zannediyorum hepimizin hemfikir olduğu üzere Filistin halkının devlet olma yönündeki meşru beklentilerinin karşılanabilmesi için sonuçta esas itibariyle doğrudan müzakerelere ihtiyaç duyulmaktadır.

Filistin halkının her zaman önemli bir destekçisi olan AB, Başkan Abbas ve Başbakan Fayyad’ın önderliğindeki Filistin devleti kurma çabalarına en büyük desteği ve katkıyı sağlayan taraftır. Filistin Yönetimi’nin kurum geliştirme çabalarını sürdüreceği ve şeffaf ve etkin bir kamu mali yönetimi bakımından mevcut standartları uygulayacağına inanıyorum. Batı Şeria C Bölgesi ve Gazze Şeridi dahil olmak üzere bölgedeki durumun iyileştirilmesi için zamanı iyi kullanmak istiyoruz. Ayrıca ikili ilişkilerimizi de daha da geliştirmeye kararlıyız. Ekonomik şartların güçlüğüne karşın AB Filistinlilere sağlanmakta olan mali desteği mevcut seviyelerde tutacaktır. Bu vesileyle diğer donörlere de yükümlülüklerini yerine getirmelerini hatırlatmak isterim. Görüşmede aynı zamanda Filistin’in Başkan Abbas’ın arkasında birleşmiş olmasının gelecekte kurulacak Filistin devletinin birliği ve iki devletli bir çözüm için son derece önemli bir unsur olduğunun da altını çizdik.”