AB Yüksek Temsilcisi/Başkan Yardımcısı Catherine Ashton’ın AB-Rusya Zirvesi’nde yaptığı Konuşma,Avrupa Parlamentosu, Strazburg

“4 Aralık tarihinde Duma seçimleri yapılmıştır.”

“Muhalefet partilerinin bir kısmının seçimlerin dışında bırakılması en temel sorun olarak tespit edilmiştir. Ayrıca medyanın tarafsız bir tutum sergileyememesi ve siyasi parti ile devlet arasında net bir ayırım yapılamaması gibi usule ilişkin bir takım ihlallere dair haberler yayımlanmıştır.”

“Seçimlerin özgür ve adil bir ortamda yapılması için gösteriler yapan protestocuların gözaltına alınması ve aktivist, gazeteci ve gözlemcilere polisin şiddet uygulamasına ilişkin endişelerimi daha önce de dile getirmiştim.”

“Başkan Medvedev’in tüm yolsuzluk suçlamalarının gerektiği şekilde soruşturulması amacıyla talimat vermiş olmasını memnuniyetle karşılıyorum.”

“Eldeki delillerin incelenmesi gerekmektedir bu esnada AGİT/ODIHR ve diğer örgütler de nihai raporlarını yayınlayacaktır. Bu örgütlerin elde ettikleri bulgular Mart ayındaki başkanlık seçimlerinin sorunsuz ve adil biçimde yapılabilmesi için ilgili makamlarca dikkate alınmalıdır.”

“(AB ve Rusya) ekonomiden aile bağlarına ve ortak geçmişe kadar birçok alanda yakın ilişki içerisindedir. Stratejik ortaklar olarak birlikte hareket etmeleri halinde AB ve Rusya’nın dünyadaki başlıca sorunlar ve ihtilafların çözüme kavuşturulmasında belirleyici etkisi olabileceğine inanıyorum.”

“Modernleşme sürecinin desteklenmesi, Rusya’nın uluslararası kurallara dayalı sisteme tam anlamıyla entegre olması ve vatandaşların hak ve özgürlüklerinin iyileştirilmesi amacıyla Rusya ile birlikte çalışmaktayız.”

“AB-Rusya Zirvesi bu yapıcı çalışmaların sonuca ulaştığını gösterecektir. Zirve sonunda önemli sayıda sonuç elde edilecektir.”

“Ticaret, seyahat ve karşılıklı değişim engellerini kaldırdıkça vatandaşlarımızın bakış açıları ve beklentileri birbirine daha fazla yakınlaşacak ve karşılıklı işbirliğinin temel faydaları artacaktır.”

“AB-Rusya ilişkilerinin her zaman ifade ettiğimiz gibi hem siyasi hem de ekonomik alanda yaşanması gereken bu modernleşme sürecine itici güç sağlamasını bekliyoruz.”