Sırbistan’a ilişkin AB Dış İşleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve Komisyon Başkan Yardı mcısı Catherine Ashton ile Genişleme Politikasından Sorumlu Komisyon Üyesi Stefan Füle’nin Ortak Açıklaması , 12.12.2011

AVRUPA BİRLİĞİ Brüksel, 12 Aralık 2011

A 508/11

AB Dış İşleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve Komisyon Başkan Yardımcısı Catherine Ashton ve Komisyon’un Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle bugün aşağıdaki açıklamayı yaptı:

"Geçtiğimiz yıllar ve aylar içerisinde Sırbistan’ın kaydetmiş olduğu ilerleme bizlere büyük cesaret vermektedir. Başkan Tadic ile hükümetini ve Sırp halkını tebrik ederiz.Avrupa Birliği Konseyi’nin bugün almış olduğu karar bu ilerlemenin dikkate alındığını ifade etmektedir. Bu karar aynı zamanda AB’nin Sırbistan’ı kendi saflarında görme ve Sırbistan’la yeniden işbirliğini yoğun şekilde geliştirme isteğinin de açık bir göstergesidir.

Sırbistan’ın Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICTY) ile sergilediği tam işbirliği ve katılım kriterleri ile İstikrar ve Katılım Süreci’nin gereklerinin yerine getirilmesi yönünde kaydedilen önemli ilerleme dolayısıyla büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Hukukun üstünlüğü ve adalet sisteminde gerçekleştirilen güç reformları özellikle takdir ediyoruz. Bunlar muazzam başarılardır.

Bununla paralel olarak AB’nin kolaylaştırıcılığında devam eden diyalog kapsamında kaydedilen ilerlemeler de şevkimizi arttırmaktadır. Henüz bir hafta önce varılan anlaşma ile önceki anlaşmaların uygulanmasına ilişkin gelen son olumlu sinyaller, doğru yönde kararlı bir şekilde ilerlediğimizin göstergeleridir.

Yakın gelecekte Sırbistan’ın Avrupa Birliği yolunda ilerlediğini görmek için sabırsızlanıyoruz. Bununla birlikte adaylık statüsü kararının Şubat ayında verilmesini teminen Sırbistan’ın artık son adımları atacağından hiçbir şüphemiz yoktur.’"