Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyinin Suriye özel oturumunun sonuçlarıyla ilgili olarak AB Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton tarafından yapılan açıklama

AVRUPA BİRLİĞİ Brüksel, 2 Aralık 2011

A 490/11

Avrupa Birliğinin Dışişleri ve Güvenlik Politikasından sorumlu Yüksek Temsilcisi ve Komisyon Başkan Yardımcısı Catherine Ashton tarafından bugün yapılan açıklama:

"BM İnsan Hakları Konseyi tarafından bugün alınan karar, kendi halkına karşı yürüttüğü vahşeti durdurması yönünde Suriye Hükümetine verilmiş güçlü bir mesaj niteliğindedir. Yine aynı karar, uluslararası toplumun tarafından Suriye halkına verilen desteğin de açık bir göstergesidir. Uluslararası Soruşturma Komisyonu tarafından da altı çizildiği üzere, uluslararası hukukun Suriye makamları tarafından defalarca ve alenen ihlal edilmesi nedeniyle bu Özel Oturumun yapılması çağrısında bulunduk. Arap devletleri ve dünyanın birçok ülkesi tarafından desteklenen AB’nin bu girişimi, Suriye’nin uluslararası yükümlülüklerini sürekli olarak yerine getirememesinin, tarafımızdan kabul edilemez olduğunu göstermektedir. Ezici bir çoğunlukla kabul edilen bu karar, tepkimizi bir üst seviyeye taşımakta; İnsan Hakları Yüksek Komiserliğini Suriye’de bulunmaya çağırmakta; Soruşturma Komisyonu için ülkeye giriş talep etmekte ve durumu izleyebilmesi için bir Özel Raportör görevi teklif etmektedir. Bugün kabul edilen tedbirler, Suriye’de insan haklarının korunmasını teminen hayati önem taşımaktadır. Baskılama sürdüğü müddetçe BM’den, Suriye halkının güvenliği ve korunmasını teminen güçlü adımlar atmasını ısrarla talep etmeye devam edeceğiz."