İran’ın nükleer (çalışmaları) ile ilgili olarak IAEA Yönetim Kurulunca kabul edilen kararın ardından Yüksek Temsilci tarafından yapılan açıklama – 21.11.2011

AVRUPA BİRLİĞİ Brüksel, 18 Kasım 2011

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı-IAEA yönetim kurulu bugün, ezici bir çoğunlukla, İran’ın nükleer (programıyla) ilgili olarak bir karar aldı. Bu kararın kabulü, E3+3 çerçevesinde birlikte sarf ettiğimiz çabaların ve sergilediğimiz kararlığın bir neticesidir.

Adı geçen karar, İran’ın askeri nükleer faaliyetlerine ilişkin olarak en son yayımlanan IAEA raporunda sunulan özellikle suçlayıcı nitelikteki bulgulara bir tepki niteliğindedir. İran’ın nükleer programıyla ilgili olarak çözüme kavuşmamış konulara dair taşıdığı artan yoğun endişeyi ifade eden Kurul adı geçen ülkeyi, yükümlülüklerini gecikmeye mahal vermeksizin ve eksiksiz olarak yerine getirmeye çağırır.

Geçtiğimiz bir sene içinde, nükleer programına dair taşınan tüm endişelerin giderilmesine yönelik güven oluşturucu tedbirler sürecinde yer almaya hazır olduğunu göstermesi yönünde İran’ı ikna etmek amacıyla E3+3 adına yılmadan, bizzat çaba gösterdim. Bu bağlamda halen, 21 Ekim’de Dr Celili’ye göndermiş olduğum mektubun cevabını beklemekteyim. İran’ı, bir kez daha, E3+3 ile birlikte sunmuş olduğum teklif ve önerilere olumlu yanıt vermeye çağırıyorum.