CHP’Lİ ÜNAL ÇEVİKÖZ: SURİYE MİLLİ ORDUSU’NUN SAVAŞ SUÇLARI İÇİN HANGİ TEDBİRLER ALINMAKTADIR?

CHP İstanbul Miletvekili ve Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Ünal Çeviköz, “Türkiye destekli Suriye Milli Ordusunun eylemlerini” Meclis gündemine taşıdı. Çeviköz, Suriye Milli Ordusu’nun ‘esir alma, kötü muamele, işkence ve tecavüz’ gibi savaş suçları işlemiş olabileceğinin ifade edildiğini” belirterek, “Suriye Milli Ordusu’nun söz konusu eylemleri hakkında hangi tedbirler alınmaktadır? diye sordu.

CHP’li Çeviköz, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’ne bağlı Uluslararası Bağımsız Suriye Arap Cumhuriyeti Araştırma Komisyonu’nun hazırladığı raporda yer alan Suriye Milli Ordusunun eylemlerine ilişkin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun cevaplaması istemiyle Meclis’e soru önergesi verdi.

Çeviköz, 15 Eylül 2020 tarihinde Cenevre’de tanıtılan ve 2020’nin ilk altı aylık dönemini kapsayan raporda, “Afrin, Resulayn ve çevrelerindeki bölgelerde, Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu’nun ‘esir alma, kötü muamele, işkence ve tecavüz’ gibi savaş suçları işlemiş olabileceği ifade edilmiştir” dedi.

Çeviköz, raporda, “Suriye Milli Ordusu tarafından gözaltına alınan Suriye vatandaşlarının yargılama için Türkiye’ye gönderilmesinin ‘yasa dışı yer değiştirme olarak savaş suçu’ olarak sayılabileceğinin” kaydedildiğini vurguladı. Çeviköz, “Raporun tavsiyeler bölümünde Suriye Milli Ordusu’nun ihlallerine son verilmesi için Türkiye’ye “kontrolü altındaki bölgelerde asayişi ve güvenliği sağlamak için daha fazla çaba harcaması” çağrısında bulunulduğunu belirterek şu soruları sordu:


– Raporda bahsedilen olayların ülkemizin kontrolündeki alanlarda gerçekleşmesi ve söz konusu savaş suçlarının ülkemizi bağlama ihtimalinin olması nedeniyle, Suriye Milli Ordusu’nun söz konusu eylemleri hakkında hangi tedbirler alınmaktadır?
– Söz konusu menfi olayların araştırılması için yapılan çalışmalar nelerdir?
– Cumhurbaşkanı Erdoğan 22 Şubat 2020 tarihinde Türkiye’nin Libya’daki faaliyetlerine ilişkin açıklama yaparken, “Kahraman askerlerimiz, Suriye Milli Ordusu’ndan ekiplerimizle beraber oradayız.” demiştir. Suriye’de kontrol altına almakta zorlanılan bir grubun, Libya’da da savaş suçu işleyebileceği göz önünde bulundurulmuş mudur?
– Bu gruplarla hem Suriye’de hem de Libya’da ortak hareket etmekten vazgeçecek misiniz?

25.09.2020

https://ankahaber.net/haber/detay/chpli_unal_suriye_milli_ordusunun_savas_suclari_icin_hangi_tedbirler_alinmaktadir_16969#.X228bo8lCs4.twitter

Bu yazı Uncategorized içinde yayınlandı. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s