CHP’den Fransa’nın “Ermeni Soykırımını Anma Günü” kararına tepki

Cumhuriyet Halk Partisi Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz’den Emmanuel Macron Tarafından Resmi Gazetede Yayımlanarak Yürürlüğe Giren 24 Nisan’ı “Ermeni Soykırımını Anma Günü” Olarak Tanıyan Karara Ve İtalyan Hükümetinin “Sözde Ermeni Soykırımını Resmi Olarak Tanıması Ve Bunu Uluslararası Alanda Savunmasını” İsteyen Önergeye İlişkin Basın Açıklaması

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un 24 Nisan’ı “Ermeni Soykırımını Anma Günü” olarak tanıdığı Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmesini şiddetle kınıyoruz.

Cumhuriyet Halk Partisi olarak, Fransa Cumhurbaşkanı ve uluslararası kamuoyuna, yürürlüğe giren karardan duyduğumuz rahatsızlığı iletmek ve parti olarak Fransa Cumhurbaşkanı’nın açıklamalarına ilişkin olarak daha önce yaptığımız açıklamayı yinelemek isteriz.

1915 yılında hem Ermeniler için hem Türkler için büyük bir travma yaratan olaylar, her iki halkın hafızasında derin yaralar bırakan bir trajediyi oluşturmaktadır. Bu trajedinin izlerini silmek ve hafızalarda bıraktığı yaraları onarmak için her iki toplumun aynı kararlılıkla hareket etmesi gerekmektedir. Bu konuyla ilgili olarak üçüncü ülkelerin yersiz kararlar almaları çözümsüzlüğü büyütmektedir.

Macron’un 24 Nisan’ı Anma Günü olarak tanıması, AİHM’in konuyla ilgili kararlarına aykırıdır. Bu “sembolik” hareketin, barışa hizmet etmeyeceği ve Türkiye ile Ermenistan ilişkilerine yarar sağlamayacağı açıktır.

İtalya hükümetinin “sözde Ermeni soykırımını resmi olarak tanıması ve bunu uluslararası alanda savunmasını” isteyen önergenin, İtalya Parlamentosu’nda kabul edilmesi de uluslararası hukuka aykırı atılan bir diğer adımı oluşturmaktadır. Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde popülist yaklaşımlarla alınan kararlar, Türkiye ile Ermenistan arasında kurulmaya çalışılan köprüleri temelinden sarsacak nitelik taşımaktadır. Bu durumun bilinci ile hareket etmek bütün üçüncü ülkelerin ve toplumların vicdanını ilgilendiren bir konu olmalıdır. Parlamenterler tarihi konuların ilgili ülkelerin kendi aralarında çözüme kavuşturulmasını desteklemeli ve bu konulara taraf olmamalıdırlar.

Bu yazı Uncategorized içinde yayınlandı. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s