Bilgi Notu: Taslak Avrupa Parlamentosu Türkiye Raporu

AP Türkiye Raportörü Kati Piri’den Taslak Türkiye Raporu

Hâlihazırda taslak rapor olan Avrupa Parlamentosu Türkiye Raporu bugün AP Türkiye raportörü Kati Piri tarafından paylaşıldı. Söz konusu raporun 21 Kasım tarihinde AP’nin Dışişleri Komitesi’nde, daha sonra da Genel Kurul’da görüşüleceği biliniyor.

Raporda, Temmuz 2018’de hükümetin olağanüstü hali kaldırmasıyla ilgili kararı memnuniyetle karşıladığı, ancak yeni yürürlüğe giren kanun tasarılarının basta Cumhurbaşkanı olmak üzere idari erkânlarına verilen çok geniş yetkilerin devam etmesinin kaygı verici olduğu da altı çizildi. Temmuz 2016 darbe girişiminin ardından 150 binin üzerinde kişinin gözaltına alındığı, 78 bin kişinin ise terör iddiaları ile tutuklandığı ve hâlihazırda 50 binin üzerinde kişinin hapishane de olduğu, ve devam eden gözaltların meşru muhalefet seslerini hedeflediği ve ayni zamanda da kötü muamele ve işkence gibi iddiaların dikkatle incelenmesinin önemine değinildi. Buna ek olarak olağanüstü halin yürürlüğe girdiğinin ardından 152 binin üzerinde memurun işine son verildiği, bunların 125 binin Olağanüstü Hal İnceleme Komisyonu’na başvurduğu ve 89 bin başvurunun halen karar beklediği, komisyonun bağımsızlığının kısıtlı olmasının da kaygıya neden olduğu not edildi. Bunların birlikte, hakimler ve savcıların çalışmalarına siyasi müdahale kınanmakla birlikte Türkiye’de yasama ve yargı güçlerinin ciddi bir reforma ihtiyacı olduğu ve bunun uluslararası insan hakları kanunlarına uyumlu bir şekilde yapılmasının gerektiği dile getirildi. İfade özgürlüğü, medya özgürlüğü ve bilgiye erişime karşı olan orantısız uygulamalar ciddi bir şekilde kaygı ile incelenmekle beraber, 160’in üzerinde medya biriminin ve birçok gazetecinin tutuklanması raporca kınandı. Bu kapsamda Türkiye’nin medya özgürlüklerine özellikle dikkatle yaklaşılması ifade edildi.

Güney Doğu bölgesine ilişkin ise rapor, söz konusu bölgedeki insan hakları ihlalleri iddiaların ciddi bir şekilde incelenmesinin, PKK terör örgütünün güçlü bir şekilde kınandığı ve AB’nin terör örgütü listesinde 2002 yılından beri yer aldığını, bu konuda somut siyasi bir çözüm için gerekli adımların atılmasının gerektiği dile getirildi. Bölgede olağanüstü hal kararları ile birlikte birçok belediye başkanının işine son verildiği, tutuklandığı ve yerlerine hükümet tarafından kayyumların atandığının kaygı ile izlendiği, 2019 Mart’ta gerçekleşecek olan yerel seçimlerin doğrudan demokratik ilkenin yeniden yürürlüğe geçmesi için bir fırsat sunduğu kaydedildi. Ayni zamanda, olağanüstü hal kanunlarının TBMM’nin kapasitesinin sınırlandırdığı ve iki CHP milletvekili ile HDP’nin mecliste marjinalize edilmesinin son derece kaygı verici gelişmeler olduğunun altı çizildi. Venedik Komisyonu’nun anayasa reformu ile ilgili görüsüne atıfta bulunulan raporda, Avrupa Parlamentosu’nun hükümeti Venedik Komisyonu ile birlikte anayasal ve yargısal değişiklikler ve reformları yürürlüğe koymaya davet ettiği hatırlatıldı. Buna ek olarak rapor, gecen yıl AP’nin anayasa reformunun mevcut hali ile yürürlüğe girme durumunda katilim müzakerelerin resmi bir şekilde askıya almasının karar verdiği hatırlattı. Bu çerçevede, bütün bunları göze alarak, Komisyon ve Üye Devletler, mevcut müzakere çerçevesini de dikkate alarak, Türkiye ile katilim müzakerelerin resmi olarak askıya alınmasının gerektiği bir kez daha kaydedildi. Buna rağmen, Türkiye ile demokratik diyalogu sadik olunduğu ve özellikle IPA II ile gelecek IPA III fonları ile birlikte Türkiye’nin sivil toplum kuruluşlarına verilen desteğin artırılmasının gerektiği ve insanlar arası ilişkilerin, akademik diyalog, Türk öğrencilerin Avrupa üniversitelerine erişimlerinin desteklenmesinin gerektiği ifade edildi. Buna ek olarak Gümrük Birliği’nin güncelleşmesine yönelik girişimlerin desteklenmesinin ve bu konuda açık kapı politikasının gerektiği kaydedildi. Vize serbestliği diyaloguna dair ise Türkiye’deki mevcut anti-terör yasaların yeniden gözden geçirilmesinin Vize Serbestliği Yol Haritasında yer alan 72 kriterin yerine getirilmesi için önemli bir adımı oluşturacağı ifade edildi.

Galeri | Bu yazı Uncategorized içinde yayınlandı. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )