DW televizyonunun Kader Sevinç ile özel mülakatı: Türkiye’yi Avrupa’nın saygın bir üyesi yapacağız, AB kurumlarının başında bir Türk olacak bir gün, yıllardır her gün bunun için çalışıyorum (Video)

Teri Schultz

***

CHP AB Temsilcisi ve Avrupa Solu PES Yönetim Kurulu Üyesi Kader Sevinç’in bakış açısında kelimenin tam anlamıyla Avrupa Birliği meselesi herşeyden önce geliyor.

Türkiye’nin en büyük muhalefet partisi olan Cumhuriyet Halk Partisi’ni (CHP) Brüksel’de temsil eden Sevinç, Avrupa Komisyonu genel merkezine ve Avrupa Dış İlişkiler Servisi’ne doğru bakan bir ofis seçmiş. Ofis o kadar yakın ki, AB yetkilileriyle pencerelerinden karşılıklı görüşebilir durumda diyebiliriz.

Schultz’un sorusu üzerine Sevinç

“Her gün büroma gelip bu AB karar kurumlarına baktığım zaman bir gün bir Türk’ün onların başında olacağını hayal ediyorum ve bunun için çalışıyorum” dedi.

Yaşamının üçte birini bu yolda çalışarak geçiren Sevinç, Türkiye’nin AB kurumlarının bir parçası olma hayalinin uzun yıllar sonra ilk kez siyasi olarak görülebileceğine inanıyor. Yaklaşık 12 yıl önce Avrupa Parlamentosu’nda çalışmak için Türkiye’den geldiğinde, ülkesinin Avrupa Birliği’ne katılmak için hızla ilerleyen bir yolda olduğunu düşünüyordu.

“O günleri çok umutlu günler olarak hatırlıyorum” diyen Sevinç, AB üyeliği için Ankara ile müzakerelerin başladığı 2005 yılında Brüksel’e geldiğimde, hem hükümetin hem de muhalefetin gerekli reformları yapmaya hazır olduğuna inandığını ifade etti.

“O zaman Türkiye’nin çok daha hızlı hareket edeceğini düşünüyorduk” diyen Sevinç, Türkiye’nin katılımı için de AB’nin çok daha hazırlıklı olacağını bekliyorduk, ama ne yazık ki süreç tam tersi şekilde ilerledi ifadelerini kullandı.

“Ancak biz CHP olarak ve Cumhurbaşkanı adayımız İnce ile birlikte bu gidişi degiştireceğiz” diye sözlerini sürdüren Kader Sevinç CHP’nin Türkiye’ye tekrar demokrasiyi getireceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve partisi AKP’nin 2002 yılında iktidara gelmesinden bu yana ilk defa CHP, 24 Haziran seçimlerine yaklaşırken ekonomideki kötü gidişat da dikkate alındığında çok yüksek oranda oy desteği alacak görünüyor.

Sevinç, ilk turda olmaması durumunda ikinci turda kesin olarak CHP’nin ve adayı İnce’nin Erdoğan’ı koltuğundan edeceğine inanıyor. İnce kazanırsa, insan haklarına öncelik vermek ve Ankara’yı tekrar AB çizgisine taşımak için uzun süredir devam eden olağanüstü hal uygulamasını 48 saat içinde kaldırmaya söz verdiğini belirten Sevinc, yeni kurulacak hükümetin, Türkiye ile ilgili tereddütleri olan AB’yi demokratik değerlere döneceği konusunda ikna etmesi gerektiğini de biliyor.

** İzle

Röportajın tamamını izlemek için tıklayın

**İzle

CHP AB Temsilciliği

Galeri | Bu yazı Uncategorized içinde yayınlandı. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

w

Connecting to %s