Dünya toplumu, Paris’te küresel ısınmayı 1,5 derecenin altına indirmeye karar verdi. Fosil enerjilerden hızlı şekilde vazgeçilmeli. Güneş enerjisi en büyük potansiyele sahip. Bu konuda dünya çapında patlama yaşanıyor. Çünkü güneş enerjisi, yeni kurulacak kömür, gaz ve nükleer santrallerde üretilen enerjiden daha ucuz.
Çin güneş enerjisinin yayılmasına öncülük ediyor. 2017 yılı sonuna kadar toplam 131 gigawattlık (GW) fotovoltaik tesis kuruldu. Bu, 130 büyük nükleer veya kömürle çalışan yaklaşık 250 termik enerji santralinin kapasitesine tekabül ediyor. Almanya’da 2017 yılı sonuna kadar 43 GW gücünde tesis kuruldu. Bu rakam Japonya’da 2016 sonuna dek 43 GW, ABD’de ise 42 GW’yi buluyordu.
Güneş enerjisinin önemi giderek artıyor.
Hindistan’da şimdiye kadar 10 gigavatlık enerjinin üzerinde üretim sağlayan tesis kuruldu (fotoğrafta). Bunun 2020’ye kadar 100 GW olması hedefleniyor. Yeni tesislerden elde edilen güneş enerjisi, artık dünya çapında yeni kömür, gaz ve nükleer santrallerden sağlanandan daha ucuz. Bu yüzden Hindistan ve Çin kömürle çalışacak yeni santral planlamayı durdurdu.
Eğilim kendi enerjini kendin üret
Elektrik şebekesine rağmen ev sahipleri ve firmalar giderek artan oranda kendi çatılarında güç kaynağını kurmayı tercih ediyor. Almanya’dakilerin kendi sistemiyle elde ettikleri enerjinin fiyatı, enerji tedarikçilerinden sağlananın yarı fiyatı. Bu nedenle güneş sistemleri para tasarrufu sağlamak isteyenler için de karlı.
CHP AB Temsilciliği